Duitse delicatessen

Hamburg mag met recht een place to be voor foodies genoemd worden. Met keur aan hippe delicatessenzaken, een uitgebreid aanbod aan restaurants en streetfood uit alle hoeken van de wereld, kun je er je hart ophalen. Deel II: culi-shoppen en Feinkost.

Deze reportage sluit af met links van genoemde items en wat extra links. Lees ook deel I van deze reportage: Herrlich Hamburg, over eten en rondstruinen in deze hanzestad.

Culi-shoppen met een kopje thee of koffie erbij. Blij worden van de verpakking van je culi-souvenir, alleen al vanwege het geweldige design. Of gewoon lekker rondkijken en proeven van Feinkost, zoals Duitsers hun Delikatessen doorgaans noemen.

Twee dingen vallen me op aan het culi-aanbod in Hanzestad Hamburg (HH). Ten eerste streekproducten. Ze staan flink in de belangstelling en mensen zijn er enthousiast over het concept. Maar als je de prijzen bekijkt, zal het aanschaffen ervan voor de meesten een uitzondering blijven. De prijzen liggen voor mij in de categorie ‘cadeautje’, voor een ander of voor jezelf.
Om het ‘goed te maken’, krijg je er wel een feel good momentje bij in de vorm van een – eerlijk is eerlijk – erg mooi vormgegeven verpakking.

Made in Germany
Zo was ik samen met een vriendin die designer is in Mutterland, een Hamburgs bedrijf met producten die ‘made in Germany’ zijn. Wat de naam al doet vermoeden, appelleert het bedrijf handig aan producten van moeder – al is het niet altijd duidelijk of het een mama of het thuisland wordt bedoeld.

Noem me cynisch, maar als ik dan een verpakking zie van de droge ingrediënten voor een risotto ai funghi (prijs: 9 euro) en terugdenk aan mijn eigen jeugd, is er weinig binding. Zeg maar gerust niks. Ook de moeder van vriendin Christina maakte nooit risotto. Maar het moet nogmaals gezegd worden; de verpakking was top.

Denk nu niet dat ik het er niet naar mijn zin heb gehad. Mutterland doet van entree tot vertrek haar uiterste best om me zo’n aangenaam mogelijke shopervaring te geven. En dat is zeker gelukt.
We hebben elk potje uitgebreid bekeken (Christina de verpakking, ik de inhoud) en zijn allebei met heerlijke Feinkost de winkel uitgelopen. Maar niet voordat deze gelikt was verpakt – het was natuurlijk wel een cadeautje voor onszelf.

Relaxen en shoppen
Het tweede wat me opviel, was het enthousiasme voor café’s-met-shop. LiliSu bijvoorbeeld. Kopje koffie of thee, wat zoet of hartig lekkers erbij – en dat alles helemaal bio en seizoen-volgend. Of ‘grote zus’ Adele & Clodwig. Lichte inrichting, helemaal HH-hip, verschillende ruimten en naast café und kuchen en andere lekkere producten ook meubels, tassen, speelgoed en decoratie voor kinderkamers.

Alles Käse + Co
Met missFromage als culinair alter ego, kan en wil je natuurlijk niet voorbij gaan aan een delicatessenzaak met de naam Alles Käse + Co (Norddeutsche spezialitäten). En toch is dat precies wat geschiedde. Burg open, stoplicht op rood – het zat niet mee die laatste middag. Maar wat had ik graag met een zojuist aangeschaft kaasje op het bankje gezeten, naast de vrolijk dansende koe op de gevel. Next time…

mysupper
Op loopafstand van ‘mijn’ appartement ligt de delicatessenzaak mysupper. For food lovers. Veel Italiaans, kruiden en thee, maar ook paté, kookboeken en Ibiza- en Himalayazout. Feinkost is het thema, maar mysupper verkoopt naast truffelolie,
ingeblikte gele tomaten van bij de voet van de Vesuvius (gekocht!) ook paté uit de streek en andere producten die typisch Duits zijn.

Het is een diep en smal zaakje, met een prettige sfeer en ingericht met oog voor detail. Toen ik er binnenstapte, waren er al vijf klanten in de zaak. Dat betekent dat je direct met elkaar in contact komt, alleen al om verder de zaak in te kunnen lopen. Mijn Nederlandse tongval trok de aandacht en voor ik het wist, was de url van mijn foodblog genoteerd en beantwoordde ik allerlei vragen over het hoe en waarom ervan. Gemütlich.

Appartement
Nog even dit: schaamteloze reclame voor het appartement waar ik verbleef. Een echte aanrader: centraal gelegen, openbaar vervoer op loopafstand, gezellige wijk, stijlvol ingericht en een goed werkbare keuken (alhoewel ik geen fan ben van inductie). Meer info.

Lees ook deel I van deze reportage: Herrlich Hamburg, over eten en rondstruinen in de Noord-Duitse hanzestad.

Fijne adresjes: links en vindplaatsen

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Duitse delicatessen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>