Eetbelevenissen: Culiperslunch, Italië om de hoek en Recepten ontwikkelen

Schuin tegenover mijn vaste kaasadresje zit een Italiaanse traiteur annex winkel. Waarom ik er nooit eerder ben binnengestapt is me een raadsel. Gastronomia Italiana in Heesch ademt Italië. Gaetano en Yulita Mercurio maken authentieke, vaak handgemaakte Italiaanse delicatessen, zoals cannoli met Siciliaanse schapenricotta, home made truffelolie en èchte pizza’s. Daarnaast verkopen zij Italiaanse producten en hebben ze een mooi wijnassortiment.

Binnenkort volgt een artikel over deze bijzondere zaak op het Brabantse platteland. Hoe komt een Siciliaan in Heesch terecht en hoe weet hij de mensen te overtuigen van zijn smaak? Voor dergelijke zaken moest ik altijd naar de stad. Daar wil ik het mijne van weten.

Culiperslunch

Tapas met Thee, Simon Lévelt @ Culiperslunch

Tapas met Thee, Simon Lévelt @ Culiperslunch

Culinair maart sloot voor mij af met de Culiperslunch, een jaarlijks evenement over de trends van de komende seizoenen. Van het moment dat je er binnenstapt totdat je weer vertrekt zie, bekijk en proef je er de mooiste en lekkerste producten. En dan heb je helaas niet eens de tijd gehad om alles in je op te kunnen nemen. Zo proefde ik van de zoete gerechten met olijfolie van patissier Hidde de Brabander en at ik een pizza van de Weber barbecue bij chef-kok Ron Blaauw.

Culiperslunch hoogtepunten:

  • Tapas met thee van Simon Lévelt. De opvallendste thee was de Japanse poederthee Matcha Hikari, de ‘espresso onder de thee’, zo oppeppend. Deze thee voelt vrij dik aan in je mond, romig bijna. Erg apart. En ja, de combinatie van de Matcha met Spaanse ham was erg lekker.
  • De Vegetarisch Hamburger van De Vegetarische Slager, gemaakt van soja, maakte diepe indruk. Zo lekker om in te bijten! Stevig, sappig en smakelijk. Hopelijk vind ik de producten van dit vernieuwende bedrijf snel in de schappen van mijn Jumbo.
  • FoodWeLove met een deli-box die maandelijks wordt thuisbezorgd. Kwalitatieve, ambachtelijke producten met een verhaal. Aangezien ik als Brabantse niet elk delicatessenwinkeltje in de Randstad (maar hopelijk ook daarbuiten!) kan afstruinen, leek me dat de investering waard.  Vanaf mei zal ik het meemaken.
  • Herderham van Vleesrokerij en zouterij Ad Reinders – luchtgedroogd in Eindhoven. De schapen waarvan deze ham wordt gemaakt lopen rond in natuurgebieden in mijn eigen streek. Of die wetenschap mijn smaakpapillen beïnvloedt of niet; het smaakte lekker krachtig en kruidig.
  • Tzar Caviar, een diervriendelijke imitatie van de originele kaviaar. Er komen geen viseitjes aan te pas; een goede visbouillon (van duurzame vis) wordt via technieken uit de moleculaire gastronomie gevormd tot de bekende bolletjes.

Winnaar Foodblogevent maart: fermenteren

Dosa met gekruide kip en aardappel

Dosa met gekruide kip en aardappel

En zo goed als maart afsloot, begon ook april. Met mijn Indiase dosa won ik het Foodblogevent van maart, met als thema ‘fermenteren’. Dosa zijn pannenkoekjes uit het zuiden van India die zijn gemaakt van gefermenteerde rijst en linzen. Je eet ze naturel of met één van de talloze kruidige vullingen.
De eretitel geeft je ook de taak het Foodblogevent van de volgende maand te organiseren. Als thema koos ik saus. De recepten die me het allerlekkerst lijken, proberen we uit. En het wordt nog erg moeilijk om daar een winnaar uit te kiezen… Op 30 april volgt de uitslag.

Zondagmiddaglezingen in 2014

Half april sloot Clara ten Houte de Lange een rits culinaire lezingen van de Academie voor Culinair en wijnschrijven in het Okurahotel af met een interessante blik in haar keuken; die van de ‘receptioniste’.
Waarschijnlijk heb je wel eens een gerecht van haar hand gemaakt. Want zij schrijft al decennia lang recepten. Het begon destijds bij Tip Culinair en inmiddels heeft ze als freelancer voor tientallen titels geschreven, waaronder bladen van grote supermarktketens en schrijft ze eigen kookboeken, zoals Lekker Lang Jong.

Organisator Onno Kleyn kondigde voor volgend jaar nieuwe lezingen aan, onder meer over fotografie en seo voor bloggers, opvoedingadviezen voor kleine ‘foodies’ en updates over voedingsleer. Ik kijk ernaar uit!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Eetbelevenissen: Culiperslunch, Italië om de hoek en Recepten ontwikkelen”

  1. Wat grappig, jouw kaaswinkel ken ik goed (ooit in Heesch gewoond), maar van die Italiaanse delicatessenzaak had ik nog niet eerder gehoord. In Grave (klein Grave!) heb je ook een Italiaanse winkel. Kwam ik achter toen ik nota bene met een Italiaanse vriend daar rondliep ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>