Eierdooiers over? Deze recepten kun je maken met eierdooiers en een handjevol andere ingrediënten.
Je kunt eierdooiers ook loskloppen en invriezen. Dat betekent natuurlijk enkel uitstel, maar je kunt zo genoeg eierdooiers bij elkaar sprokkelen om dat ene lekkere recept in de gewenste hoeveelheid te maken. Bewaar eierdooiers niet langer dan 3 maanden in de vriezer.
Via Foodlog twee interessante feiten over eigeel invriezen in het achtergrondartikel Vakkennis: Het kippenei:
- Overgebleven eierdooiers blijven twee tot drie dagen goed in de koeling. Zet ze wel onder een dun laagje olie of water omdat eigeel snel uitdroogt.
- Als je eierdooiers wilt invriezen, meng ze dan vooraf met 6 gram zout of suiker per 100 gram eigeel. Het zout / de suiker zorgt voor een lager vriespunt waardoor kleinere kristallen ontstaan. Hierdoor krijg je minder schade aan de structuur van de dooier.
Zet op de verpakking of je de eierdooier(s) met zout of suiker hebt gemengd. Zo weet je voor welke gerechten je ze later kunt gebruiken.
Banketbakkersroom
Banketbakkersroom gebruik je als vulling voor patisserie.
Custard, pudding en vla
Losgeklopte eierdooiers met (vanille)suiker, melk en vanille. Bevat soms ook een ingrediënt om het geheel steviger te maken, zoals maïzena. Ook lekker met chocolade, vruchten of koekjes.
Crème brûlée, crème caramelisée of crème catalane
Crèmes op basis van eidooiers, suiker, melk. Er kunnen meer ingrediënten aan toegevoegd worden. Vaak wordt het extra ingrediënt vervolgens verwerkt in de naam.
- Citroen crème brûlée
- Crema catalana
- Crème brûlée
- Crème brûlée van citroengras
- Limoncello crème brûlée
- Nespresso crème brûlée
Crèmesoep
Gebonden soep waaraan slagroom is toegevoegd. Eidooiers geven crèmesoepen nog een extra zacht mondgevoel.
Drankjes
Advocaat
Eggnog
Cocktail van een heel ei of eierdooier, losgeklopt met sterkedrank of zoete wijn met suiker en melk en nootmuskaat.
Hoofdgerecht
Koekjes
Mayonaise en sauzen op basis van mayonaise
Parfait
Sabayon / Zabaione
IJs
Uit gebreide recepten met eigeel
Eiwit over? Lekkere en simpele recepten met eiwit!
Kijk ook eens hiernaar:





of gewoon, als extra door een omeletje of roerei doen. Eigeel is vele malen lekkerder dan eiwit namelijk
Simpel maar smakelijk
Zo doe ik ook wel eens een eidooier door de bechamel – maar ik heb er zelf geen recept van op mijn blog en zag enkel andere bechamelrecepten zonder eidooier. Helaas. (Want er is veel meer zoet dan hartig)
Wat een handige post zeg, deze zet ik bij mijn favorieten. Het komt nogal eens voor dat ik eigeel over heb. Ik heb er vorige keer inderdaad vanillevla mee gemaakt (receptje staat op mijn site), volgende keer probeer ik één van jouw andere opties!
Heel handig deze post! Mag ik nog een suggestie toevoegen? In deze chocoladetaart met laagjes gaan heel wat eidooiers: http://www.baksels.net/post/2013/03/14/chocoladetaart-met-laagjes.aspx
Zoals gewoonlijk kom je weer met handige ideetjes. Meringues en schuimpjes maken van eiwitten is een vast onderdeel bij mij als ik eigeel nodig heb voor banketbakkersroom maar andersom had ik eigenlijk nooit over na gedacht.
Bets wel een beetje dom voor iemand die veel met eten en recepten bezig is zoals ik hahaha.
Bedankt voor het compliment, Jaap!
Ik was voor mezelf op zoek naar goede ‘duo’s’, omdat ik er niet tegen kon dat er nogal eens eiwit of eigeel door de gootsteen werd gespoeld. Toen bedacht ik me dat er waarschijnlijk wel meer mensen met dit probleem zaten…