Falafel met tahindressing

Falafel met tahindressing

Falafel met tahindressing

Mijn abonnement op deze fijne box is een culicadeautje voor mezelf. Elke maand zitten er minimaal vijf producten in van ambachtelijke leveranciers van over de hele wereld, samengesteld rondom een thema. En nee, ik heb geen aandelen, ik ben gewoon laaiend enthousiast en wil jullie graag op het bestaan ervan wijzen.

Met thema’s als  Nadia loves couscous (Nadia Zerouali), Home made (Yvette van Boven), Happy Healthy Food (Bluebelle Foodworks), Local Food Friends (Samuel Levie) heb je telkens fijne producten in huis om eens lekker mee aan de slag te gaan. En ik heb zo’n vermoeden dat Monique van Loon, miss Culy, de box van januari zal samenstellen. We’ll see.

Maar goed. Even over East Meets West, het thema van november, dat perfect aansluit bij mijn persoonlijke belevenissen dit jaar. Ik had al eens wat uit het Midden-Oosten gekookt, maar nooit zo veel als in de afgelopen maanden. Vooral veel gerechten met groenten, granen en kruiden. Zo veel dat mijn vriend opmerkte dat hij zich niet kan voorstellen dat Libanezen niet eens wat vlees eten. Boodschap begrepen. Maar het fijne vind ik juist dat ik groentetechnisch zo veel kan opsteken van deze keuken.

Eén van de recepten die dan ook niet mag ontbreken, is een goed recept voor falafel. Deze kruidige miniburgertjes van kikkererwt zijn lekker, gezond en snel klaar. En laat FoodWeLove nou net van die mooie receptenkaarten erbij doen waarvan het water je direct in de mond loopt.

Een broodje falafel kun je eten als streetfood of als een easy maaltijd. Platbrood of pitabroodje erbij en een frisse salade, en mij hoor je niet meer. De komkommer-yoghurtsalade met sumac, ook van de receptkaart, mag ik ook met jullie delen. Volgende blogpost.

Ingrediënten

(10-12 stuks)

Falafel

  • 400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 1 – 1,5 eetlepel tahin
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 15 gram peterselie
  • 15 gram koriander
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • zout, naar smaak

Tahindressing

  • 1,5 eetlepel tahin
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • sap van een halve citroen
  • 5 gram peterselie
  • 50 milliliter water
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Extra

  • 4 pita’s
  • 1 – 2 eetlepels granaatappelpitjes

Tahindressing maken

Meng alle ingrediënten grondig. Voeg nog wat water toe (kleine beetjes) als je de dressing wat dunner wilt hebben. In het recept wordt een keukenmachine gebruikt. Ik heb het in een kom gedaan en met een lepel geroerd. Dat ging gemakkelijk.

Falafel maken

  1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Blender totdat het een gladde massa is. Blijft de massa te vloeibaar? Voeg dan nog wat bloem toe (kleine beetjes).
  2. Maak je handen nat. Verdeel de massa in 10-12 gelijke porties. Maak van elk portie een miniburgertje.
  3. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de falafel aan beide zijden bruin. Dat duurt 2 tot 3 minuten per kant.
  4. Serveer met tahindressing en eventueel broodjes en granaatappelpitjes.

Bron
Het recept komt uit de FoodWeLove Box van november 2013. Ik serveerde er pita’s en granaatappelpitjes bij.

Meer weten over de FoodWeLove Box? Je hoeft niet per se een abonnement af te sluiten; een box eenmalig bestellen of cadeau doen kan ook. Maar wedden dat het daar niet bij blijft?!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>