Fava met gekaramelliseerde ui en muntsaus

Hoe tover je ui, peulvruchten en wortel om tot een chefwaardig gerecht? Vangelis Driskas, Griekse topchef, voegt wat knoflook, munt, komijn en wijn toe aan het ingrediëntenlijstje om vervolgens een ongelooflijk verfijnd gerecht te serveren.

Groenten in de hoofdrol. De plek van het eerst zo vertrouwde stukje vlees wordt heroverd. Waar ik tijdens mijn eerste flexitarische stappen nog moeite deed om één dag in de week een vegetarisch menu te plannen, let ik nu op dat ik de variatie in ons weekmenu behoud door ook eens voor vis of vlees te kiezen.

Op zondag aten we twee vegetarische gerechten van Ottolenghi: aubergines met saffraanyoghurt en verrassende tatin.  De zaterdag ervoor hadden we nog kip kerrie, maar op vrijdag pannenkoeken, donderdag pasta verdura en woensdag potage bonne femme.
En kijk eens welke gerechten blogwaardig geacht worden door uw chef?! Alle gelinkte gerechten zijn vegetarisch. Geen wonder dat bezoekers van mijn site op Google intikken dat ze een vega foodblog zoeken :)

Maar goed, nog eentje dan. Maar wel een hele speciale. Wij concludeerden dat we Driskas’ dish zelfs misschien wel beter vonden dan de twee Ottolenghi’s die we hebben geproeft… Oordeel zelf!

Dit heb je nodig
(4 personen)

Fáva

  • 200 gram spliterwten (bij voorkeur geel, groen als alternatief), gedroogd
  • 150 gram peen
  • 1 ui (ca. 100 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • scheutje olijfolie
  • zout, naar smaak
  • 4 eetlepels geroosterde amandelen (blank)

Gekaramelliseerde ui

  • 3 uien (ongeveer 300 gram), in halve ringen
  • 75 milliliter balsamicoazijn
  • 100 milliliter mavrodaphne (een Griekse wijn, port als alternatief)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper, naar smaak

Muntsaus

  •  10-12 takjes munt (alleen de blaadjes)
  • 0,5 wijnglas olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook

Zo maak je het

Fáva

  1. Kook erwten, ui, wortel en knoflook in water zonder zout. Laat ongeveer 1,5 uur koken.
  2. Giet af. Voeg zout, komijn en olijfolie toe. Pureer.

Gekaramelliseerde ui

  1. Bak de ui in olijfolie totdat deze lichtbruin wordt. Voeg balsamicoazijn, mavrodaphe (of port), zout en peper toe.
  2. Laat een half uur sudderen op laag vuur. Voeg een beetje water toe als het vocht voor die tijd verdampt is.

Muntsaus

  1. Meng de ingrediënten in een blender.

Opmaak
Verdeel de fáva over vier borden. Drapeer de gekaramelliseerde ui erover. Lepel er saus omheen. Garneer met amandelen.

Bron
Fáva me karameloména kremidia ke sáltsa méntas – Fava met gekaramelliseerde uien en muntsaus uit het boek Griekenland wereldkeuken. Streekgerechten op smaak gebracht door topchefs van de Volkskrant.
NB De ingrediëntenlijst in het boek is minder specifiek. Veel aantallen en de alternatieve producten zijn van mijn hand.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Fava met gekaramelliseerde ui en muntsaus”

  1. Dank je! Gele spliterwt is nog mooier :)
    Maar de smaken, Els, echt hartstikke lekker bij elkaar. Wij keken elkaar aan boven onze borden na de eerste happen en een keer lachen was voldoende. Geen woorden nodig gehad!

  2. Ik heb het gerecht gemaakt met groene spliterwten en port in plaats van mavrodaphne.

    Gele spliterwten zou je in natuurvoedingswinkels kunnen halen, maar ik kwam zonder succes bij EkoPlaza in Uden de winkel uit lopen. Die zoektocht duurt dus voort.
    Ik zie veel gele spliterwten in Indiase recepten (voornamelijk dahl) en ook wel in Surinaamse. Dus ik blijf het proberen in elke toko en natuurvoedingswinkel die ik tegenkom.

    Mijn zoektocht naar een geschikte vervanger voor mavrodaphne kwam steeds uit bij een goede port. Vandaar die keuze. Ik was te laat om de wijn via internet te bestellen. Als ik de tijd had gehad, had ik dat hier gedaan:
    http://www.unikwijnhuis.nl/artikel/dessert-wijnen/creta-olympias-mavrodaphne-de-patras/4/280
    Nu loop ik elk wijnhuis dat mijn pad kruist binnen zodat ik een fles mavrodaphne op voorraad heb. Want zeker weten dat we dit vaker zullen eten.

    Als ik een adresje voor gele spliterwten vind, laat ik het je nog weten! Maar met de twee alternatieven gaat het ook prima, en zit je wat smaak betreft dichtbij het origineel. Maar gele erwt ipv groene staat nog beter op je bord vanwege het contrast met de intens groene muntsaus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>