Flammkuchen met pompoen en spek

Flammkuchen met pompoen

Flammkuchen met pompoen

Flammkuchen ademen herfst. Ze zijn warm, knapperig, vullend en geven me een knus gevoel. Dat gaat natuurlijk fijn samen met pompoen. In combinatie met het zoute spek en de pittige peper, ontstaat een easy, rustiek gerecht met een hoge wow-factor. Bistro-style.
Bij mij thuis zijn Flammkuchen helemaal hot. Waarom ze niet populairder zijn in Nederland, snap ik niet. Okay, het klinkt niet sexy, maar je mag het ook tarte flambée noemen, zoals de Fransen doen. Aangezien ze uit het gebied komen dat dan weer Duits dan weer Frans was, is voor beide namen wat te zeggen.

Ik heb al eerder Flammkuchen met jullie gedeeld, maar deze nieuwe variant is gewoon te lekker om voor mezelf te houden. Kijk ook eens naar Flammkuchen met een min of meer traditionele variant met spek en ui (ik leg er ook champignon op) en een vega-variant met gorgonzola, peer en walnoten.

Ingrediënten

(Goed voor twee flinke of vier kleinere Flammkuchen / 3-4 personen)

 • 400 gram bloem
 • 250 milliliter lauw water
 • 7 gram gedroogde gist
 • 0,5 – 1,5 theelepel zout, naar smaak
 • snuf suiker
 • halve pompoen
 • 1 peer
 • 200 gram ontbijtspek, parmaham of serranoham, in stukken.
 • 200 milliliter crème fraîche
 • 4 bosuitjes, in ringen
 • 4 theelepels pul biber of 1 kleine rode Spaanse peper in smalle ringetjes of snippers
 • 2 vellen bakpapier, zo groot als de bakplaat

Flammkuchen met pompoen maken

 1. Meng  bloem, water, gist, zout en suiker tot een soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen, afgedekt en op een warme plek.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 3. Verwijder de zaden van de pompoen. Schil hem en snijd hem in plakken van 1 tot 1,5 centimeter. Leg de plakken pompoen op een vel bakpapier in de oven. Doe dat direct, terwijl de oven nog aan het voorverwarmen is. Tegen de tijd dat je klaar bent om de plakken pompoen op de Flammkuchen te leggen, zijn ze al vrij zacht. (Controleer tussentijds of de pompoen al zacht is, want dan kun je deze eerder uit de oven halen.)
 4. Schil de peer of was hem grondig. Snijd hem in kwarten, Verwijder het klokhuis. Snijd in plakken van 1 tot 1,5 centimeter.
 5. Rol het deeg uit tot twee grote of meer kleine bodems. In dikte vergelijkbaar met een dunne pizzabodem. Leg de bodems op het bakpapier.
 6. Verdeel de crème fraîche over de bodems en smeer uit. Laat daarbij een rand van zo’n 1,5 centimeter onbesmeerd.
 7. Haal de pompoen uit de oven, als je dit nog niet hebt gedaan. Verhoog de oventemperatuur naar 225 graden. Schuif de bakplaat terug de oven in, want deze moet voorverwarmd zijn als je de Flammkuchen erop legt.
 8. Verdeel de ingrediënten, behalve de pul biber, over de Flammkuchen. Als je geen pul biber maar Spaanse peper gebruikt, doe je dit wel over het beleg voordat je de Kuchen in de oven schuift.
 9. Schuif een vel bakpapier met daarop de helft van de Flammkuchen op de bakplaat. Bak 12-15 minuten. Herhaal dit met het andere vel bakpapier.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>