Food foto’s * review König fotostudio

Gratis daglicht wordt steeds schaarser. De avonden worden langer en rond etenstijd is het al donker. Als thuiskokende foodblogger kreeg ik er een probleem bij in de vorm van een blauwe waas over mijn foto’s. Heb ik er goed aan gedaan om 60 euro te investeren in een fotostudio? Review van de König fotostudio 60×60.

fotostudio konig 60×60

De belofte luidt dat de fotostudio van König binnen enkele seconden is opgezet. Er zitten twee lampen bij en de lichtsterkte regel je door de lampen simpelweg dichter bij of verder van de studio te plaatsen. Je camera kun je op een meegeleverd statief zetten.

Er zitten vier doeken bij, zodat je de achtergrondkleur kunt aanpassen (wit, zwart, rood en blauw). De fotostudio is bedoeld om objecten te fotograferen en dus niet specifiek voor food foto’s.

Er zijn twee varianten, eentje van 40×40 centimeter en één van 60×60. In de 40-variant krijg je het beste resultaat als je object niet groter is dan 25 centimeter. Daarom koos ik voor de 60-variant, want een flink bord, schaal of pan kan al snel 28 centimeter groot zijn. Minimaal.

Met een compact camera (Panasonic Lumix) heb ik de hele zomer foto’s kunnen maken die publicabel zijn. Wellicht ga ik nog eens een fotocursus volgen, maar niet in de nabije toekomst. Ik heb niet de ambitie om zulke prachtige foto’s te leren maken als bijvoorbeeld Lies van Kookblog Lepeltje Liefde, want mijn hart ligt bij koken en schrijven. Fotografie vind ik leuker dan verwacht, maar is ‘mijn ding’ niet. Maar het oog wil ook wat – en terecht.

Eerste ervaring

60×60 is best groot. De studio was dan ook groter dan ik had verwacht. Ik heb een extra koelkast in de garage staan en het idee was de studio daar op te zetten, zodat ik ‘m niet steeds hoefde op te bouwen en af te breken. Dat past, maar de lampjes moeten er natuurlijk ook nog naast kunnen staan. Inschattingsfoutje.

Vooralsnog moet ik onze zespersoons eettafel leegruimen om fatsoenlijk te kunnen werken. De breedte heb ik ook nodig om wat te kunnen schuiven met de lampjes. Het statief heb ik tot nu toe nog niet gebruikt. (Ik pas de review aan als ik er meer/langer ervaring mee heb).

De fabrikant adverteert met de tekst dat de studio handig is voor onderweg. Je kunt hem inderdaad meenemen. Hij is niet al te zwaar, compact en alle spullen passen in de vakjes aan de buitenkant. In de kofferbak is goed te doen, met het openbaar vervoer wordt het wat lastiger vanwege het formaat.

Het materiaal komt beter over dan ik had durven hopen. Als je de studio opbouwt, moet je hem kantelen en dat kan hij tot nu toe goed genoeg hebben. Tenminste, zo zet ik hem op. Er zit geen handleiding bij. Het enige wat ik kon doen was goed kijken op het plaatje.
Ik ben niet echt handig, in zo’n gevallen. Maar het lukte me binnen een paar minuten. Opzetten duurt geen seconden, maar enkele minuten (als je weet hoe je het doet).

Voordelen König fotostudio

 • De foto’s zijn erg goed belicht in vergelijking met fotograferen op een tafel met een huis, tuin en keukenlamp erboven. Het belangrijkste punt voor mij, want dat was waarop ik hoopte.
 • De lampjes staan op handige driepootjes die je kunt in- en uitklappen.
 • Alle spullen passen in de opbergtas.

Nadelen König fotostudio

 • Je heb echt veel ruimte nodig voor de 60×60. Een eettafel van 120×90 is geen overbodige luxe. Als je het statief wilt gebruiken, wordt dit zelfs krap.
 • De lampjes moeten natuurlijk in het stopcontact, maar de snoertjes zijn niet zo lang. Er ligt hier dus een verlengsnoer onder de eettafel.
 • De bovenkant is niet strak gespannen, maar hangt wat naar beneden. (Misschien is dit niet het geval bij de 40×40, dat weet ik niet.) Hierdoor heb je minder ruimte om van verder af te fotograferen.
 • Een opstelling maken heeft weinig zin. Dat krijg je niet mooi op de foto. Een servet of theedoek ernaast, een houten plank eronder of een glas wijn ernaast kan nog net, maar daar houdt het wel op. Je fotografeert enkel een opgemaakt bord.

Conclusie König fotostudio

Doen! Het verschil tussen mijn blauwe foto’s en de foto’s die ik tot nu toe in deze studio heb gemaakt, is erg groot. Voor mij is dat die 60 euro zeker waard (inclusief verzenden). Het is nu oktober en tot en met maart zal ik er zeker van afhankelijk zijn. Een half jaar, dus 10 euro per maand.

Ondanks de lastige grootte heb ik er geen spijt van dat ik niet de 40×40 heb gekozen. Ik verwacht dat fotograferen dan lastiger wordt. Die paar props kun je dan nauwelijks kwijt en je kunt niet zo veel hoeken kiezen van waaruit je kunt fotograferen.

Noot
Ik heb geen speciale kennis van fotograferen. Ik heb niet eerder een andere fotostudio of een vergelijkbaar product gebruikt.

overzicht: sinaasappel in de fotostudio

resultaat: foto van de sinaasappel

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Food foto’s * review König fotostudio”

 1. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Ik had al een foto gezien, dus ik wist wel dat het boven helemaal dicht is. Maar op die foto hangt het vooraan niet naar beneden…

 2. Hé je hebt hem dus gekocht! En op wat minpuntjes na, ben je tevreden. Die minpuntjes herken ik trouwens wel, maar toch is het een prima oplossing als je in deze donkere maanden wilt fotograferen en toch niet te veel wilt investeren in foto materiaal :) Veel plezier ermee!

  Trouwens: leuk behang!

 3. Ha ha, dank je :)

  Ja, ik móest het gewoon proberen, want ik werd echt niet vrolijk van mijn foto’s… Het grote nadeel is de ruimte die hij inneemt als hij uitgeklapt staat, maar goed, ik ben er toch heel blij mee. Ingeklapt kun je ‘m handig ergens achter schuiven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>