Doe mee met het Foodblogevent * april 2013

Dankzij Es van Es’Factory en haar thema voor het Foodblogevent ben ik een culi-hobby rijker: fermenteren. Je wilt niet weten hoeveel projectjes er staan te borrelen en gisten. De een bijna klaar, de ander enkel nog op papier.
De dosa, het Indiase pannenkoekje van een beslag van gefermenteerde rijst en linzen, bezorgde me de titel winnaar Foodblogevent maart 2013 en daarmee de eervolle taak om het volgende Foodblogevent te hosten.

Het thema van komende maand wordt nooit alleen opgediend, maar begeleidt altijd iets anders. Soms is het een onderdeel van een gerecht. De plek op het bord is vaak ook die van een begeleider, waardoor je zou denken dat het een bijrol speelt. Maar vergis je niet. Het kan een gerecht maken of breken.

Thema Foodblogevent april 2013: saus (sauce, salsa of shoyu)

Fava met gekaramelliseerde ui en muntsaus

Fava met gekaramelliseerde ui en muntsaus

Saus. De parel van de Franse keuken. Een onderdeel dat je niet per se hoeft toe te voegen, maar dat een gerecht één kan maken, compleet – maar alleen als zowel de saus als het gerecht waarvan het deel uitmaakt geraffineerd zijn samengesteld. Warm of koud. Blank, bruin of een emulsie. Op basis van een roux, fond of mayonaise.

Zo is het gezien door de Franse bril. Want hiernaast hebben we natuurlijk nog de Italiaanse salsa’s en een keur aan Aziatische sauzen, zoals de Japanse shoyu. Hartige sauzen kunnen zoete ingrediënten bevatten en zoet kan ook centraal staan in een dessertsaus. Ofwel; de mogelijkheden zijn eindeloos, dus leef je uit!

Zo doe je mee:

  • Maak de lekkerste saus (sauce, salsa of shoyu) die je je bedenken kunt. Vertel waarom je deze saus fantastisch vindt en waarbij je hem serveert.
  • Laat hieronder een berichtje achter met de link naar je recept. Geef op je eigen blog/website aan dat het recept een inzending is voor het Foodblogevent van april 2013 en link naar deze pagina.
  • Ook zonder foodblog of website kun je meedoen. Mail je recept en een foto naar cuisine.fromage@gmail.com. Dan plaats ik je saus bij de overige inzendingen.
  • Laat iedereen via Twitter en Facebook weten dat je meedoet aan het Foodblogevent. Maak reclame.
  • Je kunt je recept insturen tot en met zondag 28 april. Op dinsdag 30 april maak ik de winnaar bekend via mijn blog, Twitter, Facebook en de blog hetfoodblogevent. Daar vind je alle thema’s en inzendingen van het Foodblogevent terug.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

23 thoughts on “Doe mee met het Foodblogevent * april 2013”

  1. Hi Ursula,
    ik ben dol op knoflook, dankzij mijn mulitculturele achtergrond gaat er ook géén dag voorbij zonder. Ik maak thuis altijd mijn eigen knoflook saus, die ik vervolgens heerlijk bij shoarma(salade) serveer (voor recept http://bettyskitchen.nl/2013/04/06/recept-shoarma-salade/), maar deze saus is een alleskunner in de keuken: heerlijk bij gegrilde groenten, Vlees van de BBQ en ik zet hem ook op tafel met bijvoorbeeld turks brood (lekker dippen). Deze saus helpt mij mijn zomer door :-)
    Recept knoflooksaus: http://bettyskitchen.nl/2013/04/06/recept-knoflook-saus/

    Groetjes,Betina

  2. Oh oh oh, deze vind ik moeilijk! Niet omdat ik niets kan verzinnen, maar omdat ik niet kan kiezen. Ik heb al vaak de opmerking gekregen van “tiens, ik had er nooit aan gedacht dat ik dat zelf kon maken”. Zeker wat sauzen betreft, heerst er tegenwoordig nogal een potjes-en-pakjes-cultuur. Ik denk dat ik ga kiezen voor tartaarsaus: http://missaiesj.be/recepten/tartaarsaus/. Omdat ze bij vis, vlees én groenten past. En omdat ze mij doet denken aan barbecue en mooi weer!
    Groetjes,
    MissAiesj

  3. YES ! Miss Fromage heeft mijn deelnemende sausje zelf voor mij op haar blog gepubliceerd… (*helemaal blij*)
    Tequila-frambozen saus (met kippenbouten) … kijk zelf even!

  4. Hallo Ursula,

    Bij deze mijn inzending! Ik heb er meteen een thema week gemaakt op mijn blog. Ik denk namelijk dat veel mensen die gezonder willen eten struikelen bij sausjes, dus bij deze wat gezonde alternatieven.

    Hier is het thema bericht: http://www.kiwienzo.nl/thema-gezonde-sauzen/
    Zelf suikervrije chilisaus maken: http://www.kiwienzo.nl/zelf-suikervrije-chilisaus-maken/
    De snelste guacamole: http://www.kiwienzo.nl/de-snelste-guacamole/
    Snelle gezonde mayo variant: http://www.kiwienzo.nl/snelle-gezonde-mayonaise-variant/

    Ik vond het een erg leuk thema om te doen, bedankt daarvoor! :D

    Groetjes, Lisette

  5. :o 1 dagje te laat! Ik had echt in mijn hoofd zitten dat het tot vandaag kon. Nou ja, jammer! Maar de saus (caramel saus, zie mijn site) was wel erg lekker, ook wat waard ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>