Dankzij Es van Es’Factory en haar thema voor het Foodblogevent ben ik een culi-hobby rijker: fermenteren. Je wilt niet weten hoeveel projectjes er staan te borrelen en gisten. De een bijna klaar, de ander enkel nog op papier.
De dosa, het Indiase pannenkoekje van een beslag van gefermenteerde rijst en linzen, bezorgde me de titel winnaar Foodblogevent maart 2013 en daarmee de eervolle taak om het volgende Foodblogevent te hosten.
Het thema van komende maand wordt nooit alleen opgediend, maar begeleidt altijd iets anders. Soms is het een onderdeel van een gerecht. De plek op het bord is vaak ook die van een begeleider, waardoor je zou denken dat het een bijrol speelt. Maar vergis je niet. Het kan een gerecht maken of breken.
Thema Foodblogevent april 2013: saus (sauce, salsa of shoyu)
Saus. De parel van de Franse keuken. Een onderdeel dat je niet per se hoeft toe te voegen, maar dat een gerecht één kan maken, compleet – maar alleen als zowel de saus als het gerecht waarvan het deel uitmaakt geraffineerd zijn samengesteld. Warm of koud. Blank, bruin of een emulsie. Op basis van een roux, fond of mayonaise.
Zo is het gezien door de Franse bril. Want hiernaast hebben we natuurlijk nog de Italiaanse salsa’s en een keur aan Aziatische sauzen, zoals de Japanse shoyu. Hartige sauzen kunnen zoete ingrediënten bevatten en zoet kan ook centraal staan in een dessertsaus. Ofwel; de mogelijkheden zijn eindeloos, dus leef je uit!
Zo doe je mee:
- Maak de lekkerste saus (sauce, salsa of shoyu) die je je bedenken kunt. Vertel waarom je deze saus fantastisch vindt en waarbij je hem serveert.
- Laat hieronder een berichtje achter met de link naar je recept. Geef op je eigen blog/website aan dat het recept een inzending is voor het Foodblogevent van april 2013 en link naar deze pagina.
- Ook zonder foodblog of website kun je meedoen. Mail je recept en een foto naar cuisine.fromage@gmail.com. Dan plaats ik je saus bij de overige inzendingen.
- Laat iedereen via Twitter en Facebook weten dat je meedoet aan het Foodblogevent. Maak reclame.
- Je kunt je recept insturen tot en met zondag 28 april. Op dinsdag 30 april maak ik de winnaar bekend via mijn blog, Twitter, Facebook en de blog hetfoodblogevent. Daar vind je alle thema’s en inzendingen van het Foodblogevent terug.
Kijk ook eens hiernaar:





Hoi, bij deze mijn inzending voor het foodblogevent. Ik ben gek op Blue Stilton. Met deze kaas kun je de heerlijkste gerechten maken. De kaas smaakt goddelijk samen met een portsaus, engelse stijl, en een goede biologische entrecote. Dus bij deze mijn link naar het recept van de engelse portsaus: http://oesters-en-uien.blogspot.com/2013/04/entrecote-met-engelse-portsaus-en-blue.html,
groet Christien
Hoi Ursula,
Dit is mijn inzending voor het Foodblog Event van deze maand: avocado-ijs met zoet-pittige mangosalsa.
http://zoetenroze.nl/a-la-mexicana-avocado-ijs-met-zoet-pittige-mangosalsa/
Ben benieuwd wat je ervan vindt! Veel succes en plezier met het hosten!
Groetjes,
Emmelien
Hi Ursula,
ik ben dol op knoflook, dankzij mijn mulitculturele achtergrond gaat er ook géén dag voorbij zonder. Ik maak thuis altijd mijn eigen knoflook saus, die ik vervolgens heerlijk bij shoarma(salade) serveer (voor recept http://bettyskitchen.nl/2013/04/06/recept-shoarma-salade/), maar deze saus is een alleskunner in de keuken: heerlijk bij gegrilde groenten, Vlees van de BBQ en ik zet hem ook op tafel met bijvoorbeeld turks brood (lekker dippen). Deze saus helpt mij mijn zomer door
Recept knoflooksaus: http://bettyskitchen.nl/2013/04/06/recept-knoflook-saus/
Groetjes,Betina
Goedemorgen Ursula,
Deze keer geen vissaus, maar een wulpse saus. Sauce Du Barry is mijn inzending.
http://gereonskeukenthuis.blogspot.nl/2013/04/madame-du-barry-en-haar-saus.html
Bon weekend zoals dat in mooi Frans heet
Gereon
Gereons Keuken Thuis heeft een nieuw adres, dus voor wie benieuwd is naar Sauce Du Barry:
http://gereonskeukenthuis.nl/blog/madame-du-barry-en-haar-saus/
Hallo Ursula,
Ik heb als inzending gekozen voor een hartige bosbessensaus in combinatie met een mals stukje varkensvlees: http://blijzondersuiker.wordpress.com/2013/04/07/hartige-bosbessensaus-suiker-en-lactosevrij/
Fijne zondag!
Wendy
Oh oh oh, deze vind ik moeilijk! Niet omdat ik niets kan verzinnen, maar omdat ik niet kan kiezen. Ik heb al vaak de opmerking gekregen van “tiens, ik had er nooit aan gedacht dat ik dat zelf kon maken”. Zeker wat sauzen betreft, heerst er tegenwoordig nogal een potjes-en-pakjes-cultuur. Ik denk dat ik ga kiezen voor tartaarsaus: http://missaiesj.be/recepten/tartaarsaus/. Omdat ze bij vis, vlees én groenten past. En omdat ze mij doet denken aan barbecue en mooi weer!
Groetjes,
MissAiesj
Mmm, wat een lekkere sausjes! Helemaal geen straf om er eens een paar op het menu te zetten
Thanx!
YES ! Miss Fromage heeft mijn deelnemende sausje zelf voor mij op haar blog gepubliceerd… (*helemaal blij*)
Tequila-frambozen saus (met kippenbouten) … kijk zelf even!
Zo kan iedereen ook dit recept lezen. Leek me de handigste oplossing. De link naar de Tequila-frambozensaus van Dorien:
http://missfromage.com/2013/04/11/kippenbout-met-tequila-frambozensaus-saus-van-dorien/
Beste Miss Fromage, hieronder mijn inzending voor je foodblogevent: Deze reductie van funghi porcini, cognac, truffelolie en verse citroensap is een echte explosie van smaken. Veel plezier met het event. Groeten, Nullam
http://www.nullammicrowaveum.com/2013/04/13/kabeljauwhaasje-met-een-reductie-van-funghi-porcini-en-cognac/
Hoi Ursula, dit is mijn inzending voor het foodblogevent: http://judith.janjaapvandijk.nl/panna-cotta-met-mokkasaus/ Succes ermee! Groetjes, Judith
Hoi Ursula,
Mijn inzending met een sausje staat op mijn blog. Raapsteeltjes met zalm en yoghurt-dillesaus. De saus is ook heerlijk over een gepofte aardappel. Hier is de link: http://romeen.nl/tuinlog/2013/04/16/raapsteeltjes-met-zalm/
Groetjes, Marleen
Hallo Miss Fromage!
Ik houd van lekker pittig eten. Met deze mosterdsambal / sambalpiccalilly (http://foodiesign.blogspot.nl/2013/04/sambal-piccalilly-mosterdsambal.html) maak je, je gerecht net iets pittiger, zoeter en ook een beetje zuurder. Waar ik heb bij serveer? Ik doe het in mijn Pom (http://foodiesign.blogspot.nl/2013/04/mijn-pom-recept.html) of er nog een beetje bij. Maar de saus is ook erg lekker met een stukje kaas.
Groetjes,
FOODIESIGN
Spuit Elf doet ook weer eens mee. Ik koos voor de meest simpele saus, helemaal op mijn niveau. De eerste keer dat ik het maakte en proefde had ik echt tranen in de ogen dat zo iets eenvoudigs zo intens lekker kon zijn. Ik wou het gebouw uit rennen om het iedereen te laten weten. Hier is mijn kans:
http://www.family-oosten.com/blog/2013/04/17/fbe-april-2013-paprikasaus/
Hallo Ursula,
Bij deze mijn inzending! Ik heb er meteen een thema week gemaakt op mijn blog. Ik denk namelijk dat veel mensen die gezonder willen eten struikelen bij sausjes, dus bij deze wat gezonde alternatieven.
Hier is het thema bericht: http://www.kiwienzo.nl/thema-gezonde-sauzen/
Zelf suikervrije chilisaus maken: http://www.kiwienzo.nl/zelf-suikervrije-chilisaus-maken/
De snelste guacamole: http://www.kiwienzo.nl/de-snelste-guacamole/
Snelle gezonde mayo variant: http://www.kiwienzo.nl/snelle-gezonde-mayonaise-variant/
Ik vond het een erg leuk thema om te doen, bedankt daarvoor!
Groetjes, Lisette
Wat een super lekkere recepten stromen er binnen! Ik plaats ze allemaal door op de Facebookpagina van missFromage, met een leuk stukje erbij. Leuk om te zien welke recepten flink geliked en gedeeld worden. Klik direct door naar FB:
http://www.facebook.com/pages/MissFromage/201619323292383
Hallo,
Hierbij mijn bijdrage voor het Foodblogevent van april 2013. Meer een ode aan een boek dan een eigen recept. Wel een heerlijke saus uit datzelfde boek en dus toch een saus-bijdrage: http://hetetenisklaar.wordpress.com/2013/04/23/slow-cooking. Begin mei twee weken op vakantie daarna waarschijnlijk weer nieuwe inspiratie.
Hoi Ursula,
Hierbij onze inzending! Succes!
http://aboutfoodandmore.blogspot.fr/2012/10/rode-thaise-kipcurry.html
hallo!
hier is mijn inzending, hij was errrrug lekker!
http://mijngerecht.blogspot.nl/2013/04/foodblogevent-april-2013.html
@Aranka: Stuur maar in, hoor, dan kun je nog wel meedoen. Die ‘tussendag’ is inderdaad verwarrend. En de keuze is nog niet gemaakt
Ok, hier is hij dan! http://natriumarm.eu/saus/zelfgemaakte-karamel-saus-makkelijk-snel-en-oh-zo-lekker/