Foodswappers stellen een culinair verrassingspakket samen voor een ander aan de hand van zeven opdrachten. Je weet niet voor wie je het maakt, alleen dat er iemand tegelijkertijd hard bezig is de opdrachten zo leuk mogelijk voor jou in te vullen.
Op het laatste moment laat organisator Es je weten wie jouw pakket krijgt. De volgende dag post je het foodswappakket en de dag erop ontvang je jouw pakket. Kijk op Es’ Factory voor meer info over de foodswap.
Het thema van deze foodswap: Hou vast dat vakantiegevoel! Nou valt dat niet mee als je nog op vakantie moet gaan, maar thuisblijvers mochten een vakantieland bedenken. De laatste maanden kook, bak en braad ik veel uit de Turkse keuken, dus ik besloot dat ik mijn swaptoffer mee te nemen op ontdekkingsreis naar Turkije.
Ik zag het helemaal voor me, mijn ‘inboxing filmpje’ van de Foodswap. Maar om een lang verhaal kort te maken; dat is grandioos mislukt. Tijdens het fotograferen (voor de zekerheid, voor als het filmpje mislukte) was het toch al donkerder dan ik hoopte. Dus bij deze de minst slechte foto, gelukkig wel eentje waar het merendeel van de inhoud op te zien is (sort of). Lees verder voor het complete foodswappakket. En binnenkort lees je op deze blog wie mijn pakket samenstelde en wat daar allemaal in zit.
Foodswap ‘Hou vast dat vakantiegevoel': Turkije
1. Zoek drie lokale producten die gegeten kunnen worden. Denk er wel even over na of ze goed houdbaar zijn.
• pul biber
• tahin
• granaatappelmelasse
• bulgur
• rode linzen
2. Koop een magazine/ kookboek uit het land waar je op vakantie bent. Zoek een recept eruit en stuur zo veel mogelijk ingrediënten mee, zodat je Swaptoffer het zelf kan maken. (Stuur ook het magazine / kookboek mee!)
Boek: Koken van de bazaar
Ingrediënten: Mix sesamcrackers (enkel water toevoegen)
3. Zoek iets wat niet eetbaar is, maar wel eten uitbeeldt. Denk aan koelkastmagneten in de vorm van eten, gehaakte cupcakes etc.
Sleutelhanger broccoli. Niet typisch Turks, maar ik vind hem grappig. En zo ‘echt’.
4. Zoet! Een zakje snoepjes, een reep chocolade, een candybar of iets dat je ziet en onweerstaanbaar zoet is. Denk ook hier om de houdbaarheid.
Turkish delight, what else…
5. Een recept uit je vakantieland. Je lievelings eten. Sluit minimaal 1 ingrediënt bij. Maar bij de Foodswap geldt de regel ‘Less is more’ niet… *wink*
Börek met feta en mint van CafeFernando.com
• yufka
• sesamzaad
6. Zoek een weblog/ site van je vakantiebestemming. Zoek een recept maak/ kook/ bak het en stuur het op. Voeg ook het recept toe voor je Swaptoffer.
Simit ‘Turkse bagels’ van Turksekok.nl (met de druivenmelasse). Ooit het recept waarnaar ik het voor het eerst bakte. Inmiddels heb ik mijn eigen recept voor simit.
De simit zijn goed uit de oven gekomen, maar komen ze ook goed aan bij de ontvanger? Voor het geval dat niet zo is, heb ik het ingrediënt waarvoor je naar de Turkse super moet, druivenmelasse, bijgevoegd. En een potje overheerlijke home made dukkah, om de pijn te verzachten.
7. Vakantie maakt dorstig. Sluit iets bij dat je kunt drinken. Dat kan iets met of zonder alcohol zijn. Een siroop of een likeur. Wel iets uit je (fictieve) vakantieland.
çay – Turkse thee. Twee typisch Turkse smaken: appel en druif.
Kijk ook eens hiernaar:





Ik heb een tijdje terug bij de Turk een potje sesambrei gekocht, soort pasta van sesamzaad. Maar ik heb geen idee wat ik ermee moet maken. Heb jij een idee?
Hele goede aankoop! ‘Sesambrei’ is de Duitse naam voor ‘tahin’, wat ik ook in het foodswappakket heb gedaan
Op mijn blog staat een recept voor baba ganoush
http://missfromage.com/2013/01/23/baba-ganoush/
Verder kun je het gebruiken in
-hummus
-sesamsaus/tahinsaus voor bij falafel
-broodbeleg
In het Midden-Oosten wordt veel tahin/sesambrei gegeten. Misschien kun je daarop zoeken voor nog meer recepten.
Leuk pakket! Vond het thema van deze foodswap geweldig maar ging het qua tijd jammer genoeg niet redden.. ben benieuwd van wie jij wat krijgt.
Dank je! Ja, dat was het zeker. Maar je hebt gelijk; je moet er wel wat tijd voor uittrekken. 7 opdrachten is goed te doen, maar er gaat stiekem meer tijd in zitten dan je denkt.
Ik ben nu bezig met het beschrijven van het ontvangen pakket. Tipje van de sluier: het komt uit Toscane en Sardinië – mmm
Leuke samenstelling.