Gekarameliseerde gehaktballetjes

Deze gehaktballetjes zijn erg simpel om te maken. De karamelsaus geeft ze een heerlijk zoete smaak, waarmee ik punten scoorde bij mijn zoontje (2,5). Ik kan me bijna niet voorstellen dat deze lekkernij niet even goed in Nederland zal aarden als de Vietnamese loempia.

Let op: de Vietnamese karamelsaus die in dit recept wordt gebruikt, is anders dan de karamelsaus die je in Nederlandse supermarkten koopt en die meestal bij zoete gerechten wordt gebruikt. Je kunt de Vietnamese variant gelukkig wel heel eenvoudig zelf maken. Onder het recept voor de Vietnamese balletjes lees je hoe je dat doet. De ingrediënten heeft bijna iedereen altijd in huis. En anders klop je even aan bij de buren.

Deze Vietnamese gehaktballetjes komen uit het kookboek Hanoi Saigon, recepten uit Vietnam van Mido, Jean-Phi en Hando Youssouf.

Dit heb je nodig voor gekarameliseerde gehaktballetjes

(6 personen)

 • 2 eetlepels nuoc mam (vissaus)
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 kilo varkensgehakt
 • 1 ui
 • 1 bosje bieslook
 • 2 deciliter karamelsaus
 • 1 royale theelepel peper
 • zonnebloemolie

Zo maak je gekarameliseerde gehaktballetjes

 1. Pel en hak de ui in blokjes. Verhit olie in een wok en fruit de ui.
 2. Hak de bieslook. Kneed in een grote kom het varkensvlees, de ui de bieslook de peper, de sojasaus, de karamelsaus en de nuoc mam tot een homogeen mengsel. Rol balletjes met een doorsnede van 5 centimeter. Maak ze niet te compact.
 3. Braad de balletjes 35-40 minuten in een op 180 voorverwarmde oven totdat ze mooi goudbruin en gekarameliseerd zijn.

Serveer de gekarameliseerde gehaktballetjes met witte rijst en geroerbakte groenten of een salade.

Recept Vietnamese Karamelsaus

Dit heb je nodig

(voor 7,5 deciliter saus)

 • 500 gram suiker
 • 4,5 deciliter water

Zo maak je Vietnamese Karamelsaus

 1. Doe de suiker en 2 deciliter water in een pan. Wacht totdat alle suiker onder water staat en breng aan de kook. Niet roeren! Houd het mengsel in de gaten en maak kleine ronde bewegingen met de pan.
 2. Na 10 minuten begint de karamel bruin te kleuren. Neem de pan van het vuur als de karamelsaus een mooie bruine kleur heeft (als de karamel te licht is, heeft hij geen maak; is hij te donker, dan wordt hij bitter). Blus voorzichtig af met 2,5 deciliter water. Zet de pan onmiddellijk terug op het vuur en klop krachtig. Pas op voor hete spetters. Draai het vuur uit zodra de saus begint te koken.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>