Gekruide appeltaart

Gekruide appeltaart van Gordon Ramsay

Gekruide appeltaart

Een mooie, donkere appeltaart met een kruidig tintje. Duidelijk anders dan een doorsnee appeltaart, maar mainstream genoeg om bij een breed publiek in de smaak te vallen.
Wie van een kruidigere smaak houdt, kan er natuurlijk wat meer van de specerijen aan toevoegen. Wel eerst een keer proberen hoe de standaardversie smaakt.

In plaats van een taartdeeg, maak je een beslag voor de bodem. Dat is een stuk eenvoudiger. Er is geen keukenmachine of mixer voor nodig en je hoeft geen deeg te kneden. Je schenkt of lepelt het beslag in de vorm, bakt deze en legt er vervolgens appelschijfjes in een decoratief patroon overheen.

De structuur van de taart is vrij compact. (Niet gek als er een halve kilo appelmoes door het beslag gaat.) Dat maakt de taart ook helemaal anders dan een grootmoeders appeltaart.

Dit heb je nodig

  • 1 kilo moesappels
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram boter, plus extra voor het invetten
  • 2 rijpe handappels (Braeburn of Cox)
  • sap van 1 citroen
  • 225 gram volkorenmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zuiveringszout
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 0,5 theelepel gemalen kruidnagel
  • 0,25 theelepel zout
  • 1 ei, licht losgeklopt
  • 50 milliliter lichte olijfolie
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • Springvorm van circa 23 centimeter doorsnee
  • Bakpapier

Zo maak je het

  1. Schil de moesappels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Leg in een pan en voeg de fijne kristalsuiker en boter toe. Kook op hoog vuur in een kwartier tot moes. Laat de moes volledig afkoelen. Je moet nu ongeveer 475 gram appelmoes hebben.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een springvorm met ingevet bakpapier.
  3. Schil de handappel, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunnen plakjes. Leg de plakjes appel in een kom en giet er het citroensap en een scheutje water over.
  4. Meng volkorenmeel, bakpoeder, zuiveringszout, basterdsuiker, specerijen en een kwart theelepel zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin het ei, de olijfolie en de appelmoes. Spatel dit door het meel tot alles is gemengd.
  5. Doe het beslag in de springvorm. Strijk de bovenkant glad. Bak de taart 30 minuten in de oven.
  6. Haal de taartbodem uit de oven. Leg in snel tempo de appel boven op de taart. Laat daarbij het buitenste randje vrij. Zet de taart terug in de oven en bak nog een half uur. Controleer of de taart klaar is door er met een vleespen of houten prikker in te prikken. Als de pen of prikker er schoon uit komt, is de taart goed gebakken.
  7. Laat de taart wat afkoelen, liefst op een rooster. Open daarna de springvorm. Verhit de abrikozenjam met 1 of 2 eetlepels water. Roer dit tot een gladde saus. Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de jam.

Bron
Gekruide appeltaart uit Gezond met Ramsay van Gordon Ramsay

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>