Gerookte kip met mango en amandelen

Snel, vullend en niet eens zo ongezond. Het is heerlijk comfort food, maar je proeft de ‘maar’ in die omschrijving. Dat komt doordat er nauwelijks groente in zit. Ach, je bent ook niet verplicht je dagelijkse portie altijd en alleen bij het diner binnen te krijgen. Zo’n gerecht als dit móet je gewoon eten, eens in de zoveel tijd. En laat dat dan maar een reden zijn om de rest van de dag wat creatiever met groenten om te gaan. Groene smoothie in de ochtend, een salade bij de lunch of rauwkost met hummus als je tussendoor trek krijgt.

Risotto met gerookte kip, mango, rookkaas, lenteui en geroosterde amandelen.

Gerookte kip met mango en amandelen

Het idee voor dit gerecht komt van mijn collega-foodblogger Maaike van MiCook.nl en ik heb er een eigen draai aan gegeven door er lenteui en geroosterde amandel aan toe te voegen.

Het is een vullend voorgerecht of een hoofdgerecht waarbij je een frisse, gevulde salade vooraf geeft. We eten het ook wel eens met twee volwassenen en een peuter. Dan nemen we 225 gram rijst en eten we zo’n 1/3 van de mango en de kip op andere momenten. Snel comfort food, waar we dan wel een fris toetje met veel fruit na eten.

Ingrediënten

4 personen

 • 1 gerookte kipfilet (enkel)
 • 1 rijpe mango, in blokjes
 • 3 bosuitjes, in ringetjes
 • 40 gram boter
 • 300 gram risottorijst
 • 1 liter bouillon
 • 100 gram rookkaas (plakjes of aan stuk), in blokjes
 • 100 gram amandelen

Zo maak je het

 1. Verhit de bouillon.
 2. Snijd de kipfilet horizontaal doormidden en vervolgens in hapklare blokjes. Ongeveer zo groot als de mangoblokjes.
 3. Verhit een kleine koekenpan. Bak hierin de amandelen totdat deze een bruin kleurtje beginnen te krijgen. Schud ze dan over op een bord en meng er wat zout doorheen.
 4. Verhit de boter in een (hapjes)pan. Bak de risottorijst totdat de rijstkorrels een doorzichtig laagje hebben. Voeg dan een soeplepel hete bouillon toe. Roer totdat de bouillon nagenoeg opgenomen is. Voeg dan een nieuwe soeplepel bouillon toe. Herhaal deze stap totdat de rijst klaar is. Klaar betekent gaar, maar niet papperig. Misschien heb je dus niet alle bouillon nodig. Proef regelmatig.
  Voeg na drie lepels bouillon de blokjes kip toe. Voeg na de volgende lepel bouillon de lenteui toe. Houd een paar ringetjes lenteui achter ter garnering.
 5. Als de rijst bijna gaar is, voeg je de mangoblokjes toe. Deze hoeven enkel goed warm te worden. Als de risotto helemaal klaar is, haal je hem van het vuur. Dan roer je er de rookkaas en de helft van de amandelen doorheen.
 6. Verdeel de risotto over diepe borden. Maak af met de achtergehouden ringetjes bosui en amandelen.

Geïnspireerd door Mango risotto met gerookte kipfilet en rookkaas van MiCook.nl

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Gerookte kip met mango en amandelen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>