Hasselback potatoes

Hasselback potatoes_Hasselback aardappeltjes

Hasselback potatoes

Een fotogenieke pieper, die Hasselback potatoe. Hij ziet er indrukwekkend uit, maar kost minder moeite dan je wellicht zou denken. Je bent wel even bezig, maar als je het trucje kent dat het insnijden gemakkelijker maakt, valt de voorbereidingstijd wel mee.

En dan de truc. Voor een mooie Hasselback snijd je de aardappel in de breedte in plakjes, tot bijna onderaan. Om te voorkomen dat je er per ongeluk helemaal doorheen snijdt, leg je de aardappel tussen de stelen van twee spatels of op een lepel. Elk plakje is zo’n 4 millimeter breed

Ik vind het een ideale manier om voor een grotere groep mensen aardappels te maken. Er passen veel aardappels in de oven, ze zijn allemaal tegelijk klaar en je krijgt direct enthousiaste reacties omdat het er zo mooi uit ziet. En wat kost een zak aardappels nou?

Sexy noch smakelijk

Deze aardappel heeft dus alles mee, behalve zijn naam. Ik was benieuwd naar het hoe en wat, maar dat resulteerde in een anticlimax. Hasselback aardappeltjes komen uit Zweden. Het restaurant Hasselbacken in Stockholm heeft de aardappel voor het eerst op deze manier gepresenteerd. Daar is de bereidingswijze naar vernoemd.

Dit heb je nodig

Per persoon

 • 1 tot 2 aardappels (niet kruimig)
 • olie om de aardappel(s) mee in te smeren
 • zout en peper, naar smaak
 • enkele dunne plakjes knoflook (optioneel)

Hasselback potatoes: variatie

 • Droge kruiden toevoegen (bijvoorbeeld tijm of paprikapoeder) voordat de potatoes in de oven gaan.
 • Plakjes kaas, bacon of knoflook toevoegen voordat de potatoes in de oven gaan. Deze plakjes schuif je tussen twee plakjes aardappel.
 • Het laatste kwartier geraspte kaas over de potatoes strooien.
 • Verse kruiden over de potatoes strooien als ze op een schaal of bord liggen.
 • Een lepel crème fraîche op de potatoes scheppen als ze op een schaal of bord liggen.

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven tot 200 graden.
 2. Was de aardappelen grondig. Schillen is niet nodig. Snijd ze in plakjes van ongeveer 4 millimeter breed. De aardappel mag niet doorgesneden worden, maar de inkeping hoort wel erg diep te zijn (zie intro van dit recept).
 3. Smeer ze in met (gekruide) olie of boter. Strooi er wat zout en peper naar smaak overheen.
 4. Leg de aardappels in een ovenschaal of op bakpapier. Na circa 45 minuten (een uur voor grote exemplaren) is de aardappel gaar en zacht van binnen en lekker knapperig van buiten.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Hasselback potatoes”

 1. Bedankt voor je beschrijving!
  Ik heb ze nu 2x gemaakt maar ze blijven hard van binnen. Heb je enig idee wat ik anders kan doen?

  1. He, wat jammer dat het niet meteen goed lukt. Het is erg lastig om te bedenken wat er verkeerd gaat als je niet ziet hoe het wordt klaargemaakt. Gebruik je hele grote aardappels? Misschien kun je dan een maatje kleiner proberen. Of varieer eens met de breedte van de plakjes waarin je de aardappels snijdt.
   Succes ermee!

   1. Hoi Mieke,
    160 graden is wel erg laag. Dan kun je de oven beter op 180 graden zetten en eventueel het laatste kwartier afdekken met een stuk aluminiumfolie. Dan gaart de aardappel nog wel, maar wordt niet/nauwelijks meer bruiner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>