Herrlich Hamburg

 Twijfel je over Hamburg? Niet doen, maar gaan! Er is veel te beleven op culinair gebied, zowel wat betreft eten als culi-shoppen als inspiratie opdoen. Deel I: eten, drinken en rondstruinen.

Met twee vriendinnen in de Noord-Duitse havenstad (geen bekenden van elkaar) doe ik mijn voordeel met fijne inside information van hen en hun vrienden. Enkele dagen Hamburg is werkelijk te kort om alles in me op te zuigen.

Deze reportage sluit af met links en vindplaatsen van genoemde items en wat extra links.

Hanzestad Hamburg (HH) bruist van eetgenot. Dat begint al in de vroege uurtjes. Er is een levendige frühstückcultuur die naadloos overloopt in de lunchtijd. Via een vieruurtje is het zo tijd voor diner of Abendbrot.

Fischmarkt
Mijn voornemen om op zondagochtend de wekker onmenselijk vroeg te zetten om naar de Fischmarkt te gaan, wordt van alle kanten weggewuifd. “Het is de moeite niet waard. Het romantische beeld van het vis veilen heeft plaatsgemaakt voor een toeristische variant met thee, bloemen en een verdwaald visje. Je gaat er naar toe om een currywurst te eten na het stappen of als nietsvermoedende toerist, maar een foodie heeft daar niks te zoeken”, legt Christina uit. “De echte veiling is iets verderop. Daar kom je niet zomaar binnen.” Een droom armer maar wat uurtjes nachtrust rijker dus.

Labskaus
Een andere mythe vergaat een soortgelijk lot. Labskaus wordt ook meer  in ere gehouden voor het toerisme dan dat tout HH ervan smult. Als je weet wat het is (corned beef, aardappel, biet en ei), hoe het eruit ziet (onsmakelijke termen, niet voor herhaling vatbaar) en waarom het traditie is (snel matrozenvoer in the old days) valt alles op zijn plaats en zie je de logica. Katja: “Als je het toch in je artikel zet, wijs je lezers dan op de Old Commercial Room. Niet de goedkoopste, wel één van de betere.”

Deichstrasse
In de oude binnenstad vind je de bekende Deichstrasse. Leuk, maar als Nederlandse sla ik niet steil achterover van mooie geveltjes – verwend in Amsterdam.
Wat ik dan wel weer leuk vond was het terras op het water. Loop het onopvallende steegje in tussen Crêperie Bretonne Ti Breizh en Fisch & So, ga lekker zitten en geniet!

Portugese wijk
Is er dan niks meer heilig? Jawel. De populariteit van de Portugese wijk, zowel voor zoete vieruurtjes als ‘tapas’. Want ondanks wat de naam doet vermoeden, vind je er ook Spaanse en Italiaanse restaurants. Maar dat mag de pret niet drukken. Als je de straat oversteekt tussen de metrostations Landungsbrücken en Baumwall, loop je de Portugese wijk binnen. Jetz gehts loss.

Make wurst, not war
Vergeet alles wat je weet over currywurst. Curry-Pirates, ahoy! Clever businessconcept en gelikte advertisement; hippe draai aan de bekende worst. Met appel en wasabi, Italiaanse kruiden met tomaat-mosterdsaus of een lamsworstje met joghurt-muntsaus. En elke week een andere nieuwe Wurst der Woche.

Grill drauf los
Je hoeft geen student of hippie te zijn om de terrasjes de terrasjes te laten en het wat nonchalanter aan te pakken. Laat een zelf samengesteld sapje persen in de Schlemmermarkt en strijk neer aan het water.
Of koop wat vis en vlees en loop naar het park bij de st. Michaelskirche, de Michelwiese. Voor twee euro kun je gebruikmaken van een BBQ van Grill drauf los. Netjes achterlaten, dat doen de Hamburgers ook.

Duitse delicatessen
Streekproducten en Feinkost (delicatessen) zijn ook in Hamburg hot. Wat is trendy? Waar ga je naar toe? Wat vind je waar? In deel II van deze reportage, Duitse delicatessen, lees je over smakelijke shop-adresjes in HH.

Appartement
Nog even dit: schaamteloze reclame voor het appartement waar ik verbleef. Een echte aanrader: centraal gelegen, openbaar vervoer op loopafstand, gezellige wijk, stijlvol ingericht en een goed werkbare keuken (alhoewel ik geen fan ben van inductie). Meer info.

Links en vindplaatsen

 • Curry-Pirates kijk naar de openingstijden!
 • Deichstrasse
 • Fischmarkt
 • Grill drauf los / park bij St. Michaelskirche: auf der Michelwiese. Ten oosten van de straat Scharmarkt, op de hoogte van restaurant Fischmarkt. Park grenst aan de Portugese wijk.
 • Labskaus (Wikipedia). Voor wie het toch wil zien: Labskaus (Google images)
 • Old Commercial Room
 • Portugese wijk: driehoek tussen de stations Landungsbrücken en Baumwall. Loop de Ditmar-Koel-Strasse, de Reimarusstrasse of de Rambachstrasse in.
 • Restaurant Mazza – Syrische specialiteiten. Als ik nog één avond meer had gehad… Het eten spreekt me aan, de website ziet er goed uit; laat het me aub weten als je hier hebt gegeten. Hier ga ik de volgende keer absoluut naar toe.
 • Strand Pauli Beachclub (frühstücken op het strand en kijken naar de passerende boten)
 • Uit eten/restaurants TripAdvisor – link naar een pagina met overzicht van restaurants in Hamburg.
 • Uit eten/restaurants vega(-friendly) – link naar pagina met overzicht van restaurants in Hamburg.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Herrlich Hamburg”

 1. Die vismarkt hebben we ook maar overgeslagen na het zien van een paar YouTubefilmpjes; veel lawaai, weinig lekkers. Onze favoriete straat was Die Lange Reihe met leuke café’s (Gnosa!) en restaurants, ook weer Portugese tasca’s en een landmarkt met veel lekkers uit de buurt. En dat was nog maar één straat ;-)

  1. Hartstikke jammer toch, dat de vismarkt ‘de vismarkt’ niet is. Had me erg leuk geleken. Maar ik ben wel blij dat ik niet voor niks ben gegaan. Zondag was ook de terugreisdag, dus als je dan al om 5 uur ter plaatse bent…

   Ik had een onrealistisch lang lijstje restaurants waar ik wilde eten, maar heb achteraf vooral veel culinaire souvenirs gekocht. Niet verwacht :) Maar goed, zoals je al zei; goede redenen om snel weer eens terug te gaan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>