Kip pocheren, heel eenvoudig

Gepocheerde kip op deze manier klaargemaakt is lekker zacht en sappig. Snijd in reepjes of blokjes voor in een salade of warm kipgerecht.
Ik gebruik gepocheerde kip graag voor kip kerrie. Zo komen er ‘draadjes’ kipfilet in de kerriesaus. Dat geeft een mooie structuur aan het gerecht.

Pocheren is gemakkelijker dan je misschien denkt. Garen in bijna kokend water, daar komt het op neer. Het duurt zo’n 20 minuten.

Vergeet niet zout of een bouillonblokje toe te voegen, want anders heb je veel kans dat de kip een flauwe smaakt krijgt. Je kunt ook kruiden toevoegen (zwarte peper, laurier, tijm) of wat citroensap, maar bij deze pocheertijd proef je er maar weinig van terug. Ik doe dat wel als ik de kip gebruik voor in een salade. Vooral de lichte, frisse citroensmaak past daar goed bij. Bij gepocheerde kip voor in warme, gekruide gerechten gebruik ik vaak enkel zout.

Kip pocheren

  1. Pak een kookpan die ruim genoeg is voor het aantal kipfilets dat je wilt pocheren. De filets moeten straks allemaal gemakkelijk op de bodem kunnen liggen en nog wat zwemruimte hebben. Vul de pan voor 3/4 met water. Voeg zout of een bouillonblokje toe.
  2. Verhit het water. Zodra je de eerste bellen ziet, zet je het vuur laag. Het water kookt nu bijna. Het is niet de bedoeling dat het water gaat koken.
  3. Leg de kipfilet(s) in de pan. Verhit het water weer totdat het bijna kookt (eerste belletje). Zet het dan op een zo laag mogelijk vuur.
  4. Pocheer de kipfilet(s) 7-10 minuten. Haal de pan van het vuur. Laat de kipfilet(s) nog 7-10 minuten in het warme water liggen. Vervolgens kun je het verder gebruiken zoals je wilt.

Pocheertijd

  • enkele kipfilet: circa 7 + 7 minuten
  • dubbele kipfilet: circa 10 +10 minuten
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>