Kip Siam maken zonder pakjes en zakjes, kan dat? En hoe doe je dat dan?
Omdat ik enkele recepten op mijn blog heb staan die bekend zijn uit de serie rode pakken van over de hele wereld, krijg ik wel vaker zulke vragen. Het is meestal niet de bedoeling dat ik ‘ja’ of ‘nee’ antwoord, want dát het kan, vermoedt de vragensteller al. De vraag is eigenlijk of ik het gewenste recept:
a) al op mijn blog heb staan.
b) dat alsnog snel wil doen.
c) uitleg hoe iemand dat zelf kan uitvogelen.
En het is zo simpel. Okay, op stap 4 na. Maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.
Zo maak je je favoriete pakje of zakje na
- Bekijk de ingrediëntenlijst van het pakje of zakje.
- Schrijf alle ingrediënten met een echte naam over. Nummers en enge woorden sla je over.
- Verzamel deze ingrediënten.
- Mix de ingrediënten. Dit is de lastigste stap, want er staat niet hoe veel je van elk ingrediënt nodig hebt. Probeer wat uit, ga op je gevoel af en noteer hoe veel je hebt gebruikt. Als het niet lekker (genoeg) blijkt, pas je een volgende keer de hoeveelheden aan.
- Volg de bereidingswijze op de verpakking , maar gebruik je eigen kruidenmix(en).
Tip voor gevorderden:
Als je denkt dat een bepaald ingrediënt meer of minder erg lekker kan zijn, probeer dat dan!
Ingrediënten
(4 personen)
- 3 eetlepels arachideolie
- 3 kipfilets, in blokjes of reepjes
- Blokje trassi van een bij een centimeter, verkruimeld
- 1 rode peper, gesnipperd of in ringen
- 3 tenen knoflook, geperst
- 250 gram champignons, in plakjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 6 bosuitjes, in stukken van 3 centimeter
- 350 milliliter bouillon
- 1 tot 2 eetlepels vissaus (nam pla)
- 3 theelepels oestersaus
- witte peper
- 1 tot 2 eetlepels allesbinder
- 100 gram ongezouten cashewnoten
Kip Siam zelf maken
- Verhit de olie in een koekenpan. Bak de kip 5 minuten. Voeg trassi toe en bak 1 minuut mee. Voeg rode peper toe en bak 1 minuut mee. Voeg knoflook, paprika en champignon toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg bouillon en vissaus toe. Roer even door.
- Proef. Voeg oestersaus en eventueel witte peper toe.
- Voeg allesbinder toe en roer. Voeg cashewnoten toe. Warm een minuut door.
Serveer met rijst (eventueel met wat peterselie of koriander erdoor).
Kijk ook eens hiernaar:





Inderdaad Ursula, dat is ook mijn manier de zijkanten van pakjes bekijken, een beetje op gevoel en veel op smaak. Lekker hoor!
Ja, echt veel lekkerder, meestal. Ik gebruik het vooral om mensen te laten zien hoe gemakkelijk zij hun favoriete pakjes en zakjes wel niet na kunnen maken
Grappig, zo doe ik dat ook altijd. Ik heb een hekel aan pakjes en zakjes en daarnaast smaakt het altijd zo enorm zout. En wat er dan ook in zit… Je bent eigenlijk al een flink kapitaal kwijt voor die paar ingrediënten die erin zitten (heb je wel eens gezien hoeveel cashewnoten er in z’n pak zitten: max 10 stuks).
Die pakjesmakers spelen in op angst. Zonder ons kun je dit soort enorm ingewikkelde gerechten niet maken. Ha!
Hear, hear! Daar heb ik ook een column over geschreven:
http://www.missfromage.nl/uncategorized/try-before-you-die/
Alleen moet ik eerlijk bekennen dat ik de smaak wel eens best okay vind. Van de Wereldgerechten, want zo veel andere pakjes en zakjes ken ik (gelukkig) niet. Vooral als ik een gerecht nog niet ‘gewoon’ ken. Maar zodra je het één keer zelf hebt gemaakt…
Hallo,
Heb je dan ook gekeken of er in de vissaus, trassi, oestersaus en bouillon geen E nummers in zitten? Of verpakt onder andere namen b.v. gistextract, gemodificeerd maiszetmeel?
Groentebouillon (vegetarische) van TerraSana heeft bv geen E nummers maar alles van biologische landbouw. De andere bouillons van TeraSana weer wel.
Oestersaus heb ik nog geen conserveermiddelvrije van kunnen vinden.
Vissaus is ook heel moeilijk om zonder E nummers te krijgen. En anders zit er wel suiker of fructose in.
Dus als het helemaal E nummer vrij is zou ik heeeeel graag van je willen weten welke trassi, vissaus, oestersaus je gebruikt:)
Groeten Arjan
Scherpe vraag, Arjan! Zelf maken, zodat je weet wat erin zit en wat niet is eigenlijk ook hier het antwoord. Bouillon maak ik bijvoorbeeld vaak zelf. Hele pannen, en dan invriezen.
En een collegablogger heeft een recept voor bouillonblokken. Ik heb dit recept van haar nog niet gemaakt, maar wel veel andere, en haar kennende klopt het en smaakt het perfect:
http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl/2013/10/kippenbouillonblokken-zelf-maken-en_19.html
Maar eerlijk is eerlijk, trassi, vissaus en oestersaus maak ik ook niet zelf. Het begint overigens wel te kriebelen
Mij is het hier niet puur te doen om E-nummers en suikers mijden (zo te lezen is dat voor jou erg belangrijk). Ik wil mensen vooral laten zien dat zelf koken echt niet moeilijk is. Vaak gebruik je op zo’n manier ook minder E-nummers, maar met deze ingrediënten zal dat inderdaad meevallen.