Heel handig om in de koelkast te hebben staan. Niter kibbeh, ofwel gekruide geklaarde boter uit Ethiopië. Roer het door rijst, couscous of gestoomde groenten. Of gebruik het als basis voor een curry.
Het resultaat was erg lekker, maar de kruidige smaak was subtieler dan verwacht. De eerste keer heb ik er kip in gebakken. Er verder niets aan toegevoegd. Ik wilde goed weten wat deze boter aan het kippetje meegaf. Dat was een heerlijke geur, veel kleur en een fijne smaak. De volgende keer zou ik knoflook en wat extra kruiden toevoegen.
Het is multi-inzetbaar (zie suggesties verderop) en blijft lang goed. Het komt vast een keer van pas als je in no time iets anders dan anders op tafel wilt zetten.
Dit heb je nodig
(ca. 0,5 liter)
- 500 gram ongezouten roomboter
- 1 ui, in snippers
- 3 tenen knoflook, grof gesneden
- 1 eetlepel gember, geraspt of fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel kurkuma, gemalen
- 2 theelepels zwarte peper, (vers) gemalen
- 5-6 groene kardemompeulen
- 1 theelepel kaneel, gemalen
- 1 theelepel fenegriek
- 1 theelepel korianderzaad, of ruim een halve gemalen
Zo maak je het
Vooraf: de snelle manier is de kruiden bij de boter doen. Gewoon, zoals ze zijn. Als je wat meer tijd hebt, kun je de kruiden roosteren in een droge koekenpan. Als je ze goed ruikt, haal je ze uit de pan en maak je ze zo nodig fijn in een vijzel.
- Smelt de boter langzaam in een (steel)pan met dikke bodem. Als de boter licht begint te pruttelen, voeg je ui, knoflook en gember toe. Laat een minuut of twee ‘bakken’.
- Voeg de kruiden toe. Laat minimaal een half uur zo zacht mogelijk pruttelen (desnoods op een vlamverdeler). Een uur kan ook. Stoffen in de boter zullen gaan scheiden. Bovenop wordt het helder (met schuim erop) en de vaste stoffen zakken naar de bodem. Hetgeen wat op de bodem ligt mag wel bruin worden, maar niet verbranden. Regelmatig checken, maar niet roeren!
- Zeef het mengsel. Gebruik een schone theedoek, hydrofieldoek of kaasdoek. Niter kibbeh hoort helder te zijn.
Bewaar niter kibbeh goed afgesloten in de koelkast. Dan is deze minimaal enkele maanden houdbaar.
Suggesties voor het gebruik van niter kibbeh
- door rijst of couscous
- om vlees in te bakken
- over gestoomde groenten
- als basis voor een curry
- over popcorn
- door aardappelpuree
Kijk ook eens hiernaar:




