Pasta met cherrytomaat, courgette en croutons

Pasta met cherrytomaat, courgette en croutons

Pasta met cherrytomaat, courgette en croutons

Zoet en pittig tegelijk met flink wat groenten en knoflook. Lekker.

Dit vegetarisch gerecht bestaat uit drie onderdelen: pasta met cherrytomaat, courgette en mini-croutons.
We eten de courgette (met krentjes en pijnboompitten) ook regelmatig bij een stukje vlees en krokante aardappeltjes. En bij spicy schouderkarbonades van de barbecue.

Nog even dit: het voelt wat tegennatuurlijk om de zojuist knapperig gebakken croutons weer tussen de gebakken cherrytomaatjes te mengen, maar geloof me, het voegt echt iets toe zo. De andere helft van de croutons en de pijnboompitjes geven genoeg crunch.

Ik ben bij dit gerecht vrij gul met zout en versgemalen peper. Soms gaat er op z’n laatst ook nog wat paprikapoeder of tijm over de courgette, maar dat hoeft niet.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 400 – 500 gram pasta (kleine figuurtjes of spaghetti)
  • 2 courgettes
  • 400 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 4 sneetjes brood, in kleine blokjes
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 8 eetlepels krenten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, geperst
  • 2 peperoncino pepertjes, gedroogd en in snippers
  • enkele takjes peterselie
  • zout en peper, naar smaak

Zo maak je het

  1. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Voeg een teentje knoflook en de blokjes brood toe. Bak totdat de croutons knapperig en bruin zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Zet opzij.
  2. Kook de pasta. Trek daarbij 2 minuten af van de tijd die de pasta moet koken volgens de verpakking. Spoel af met koud water. Zet opzij.
  3. Snijd de courgettes in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd elke helft in drie lange repen en vervolgens in blokjes.
  4. Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Voeg peperoncino, 2 teentjes knoflook en 4 eetlepels krenten toe. Bak 2 minuten. Voeg de cherrytomaatjes toe en laat op laag vuur 8 minuten rustig bakken. Ze moeten mooi blijven maar wel wat vocht verliezen, zodat de krentjes en pasta dat mee op kunnen slurpen en de smaken er lekker in trekken.
  5. Verhit de olie in een andere koekenpan. Voeg 2 teentjes knoflook, pijnboompitten en 4 eetlepels krenten toe. Bak 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de courgetteblokjes toe. Bak 5-8 minuten mee. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  6. Voeg de helft van de croutons en het blad van de peterselie toe aan de cherrytomaten. Voeg vervolgens de pasta toe en laat ongeveer 2 minuten mee warmen. Proef en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.
  7. Verdeel de pasta met cherrytomaatjes over de borden. Schep er de courgette naast. Strooi de rest van de croutons over het gerecht.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>