Picadillo

Picadillo is een gerecht uit Midden-Amerika. Comfort food dat in een wijde regio wordt gegeten. Dat betekent vaak ook dat er veel verschillende varianten van de maaltijd bestaan. Zo ook hier. Ik ben eens in de regionale verschillen gedoken, wat me leerde dat ik mijn variant nog het meest lijkt op een picadillo uit Costa Rica.

Picadillo. Midden-Amerikaans comfort food.

Picadillo

De Costa Ricaanse versie heeft namelijk geen olijven, kappertjes of krenten in de picadillo. Laat staan dat de krenten eerst in rum zijn geweekt. Klinkt eigenlijk wel erg lekker, zo’n zoute of zoete toevoeging. Dat ga ik zeker eens proberen. Het doet me denken aan het Italiaanse gerecht caponata. Daar kun je chocolade aan toevoegen, zou dat ook goed smaken in picadillo? Goed, ik dwaal af. Onthouden voor een experimentele bui.

Taco’s en empenada’s

Picadillo serveer je met rijst en/of bonen. Het wordt ook veel gebruikt als vulling voor taco’s, tortilla’s of empenada’s. Empenada’s zijn gevulde deeglapjes in de vorm van een halve maan. Dat heb ik wel eens geprobeerd met een restje picadillo. Maar dat was geen succes. Het deeg was te droog en de vulling te grof. Kortom, een ervaring die ik het liefst snel vergeet.

Lekkere empenada’s maken staat nog op mijn bucket list, maar de tip die ik je nu alvast kan meegeven, is dat een fijngehakte vulling vereist is. De naam ‘picadillo’ komt van het Spaanse woord voor fijnhakken (‘picar’). Een Spaans woord dat ik nu tegen wil en dank goed kan onthouden. Ik denk dat ik die empenada’s maar eens wat verder naar boven ga schuiven op de lijst. En dat ik dan een uitgesproken zoet of zout ingrediënt aan de vulling toevoeg. Wordt vervolgd.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400-500 gram half-om-half gehakt
  • klein blikje tomatenconcentraat (70 gram)
  • 100 milliliter bouillon
  • 300 gram wortel, in kleine blokjes
  • 250 gram aardappel, in kleine blokjes
  • 100 gram erwtjes, optioneel
  • 3 blaadjes laurier, gedroogd
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel tijm
  • paprikapoeder, naar smaak
  • zout en peper, naar smaak

Picadillo maken

  1. Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui en bleekselderij totdat de ui glazig ziet. Voeg knoflook toe en roer. Voeg gehakt toe en bak het rul.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer. Doe het rustig aan met paprikapoeder, zout en peper. Gebruik deze smaakmakers straks om het gerecht af te maken.
  3. Plaats een deksel op de pan en laat 20 minuten pruttelen op een laag vuur. Proef na die tijd of de aardappel en wortel gaar zijn. Zo niet, geef ze dan nog een paar minuten. Laat de picadillo nog even zonder deksel op laag vuur staan, zodat er wat vocht verdwijnt.
  4. Proef. Breng zo nodig op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
Tips

4 thoughts on “Picadillo”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>