Lekker makkelijk maar stiekem toch best culinair verantwoord; een home made pizza. Vooral op zaterdag wil ik daar nog wel eens voor kiezen. Aan het eind van de middag maak je het deeg. En als je gaat bakken, hoef je enkel de bodem te vormen en te beleggen.
Hoofdrolspeler op de pizza was deze keer home made pancetta. Ander ongerookt spek in dun gesneden plakjes is een alternatief. Pancetta en paddenstoel is een heerlijke combinatie. Wat knoflook erbij en later wat rucola erover – meer moet dat niet zijn.
De übersimpele tomatensaus is lekker en natuurlijk ook te gebruiken bij ander pizzabeleg. Het is niet veel, maar dat is ook niet nodig. De ingrediënten moeten niet zwemmen in de saus.
Dit heb je nodig
(2 pizza’s of 4 kleinere)
Bodem
- 400 gram bloem
- 250 milliliter lauw water
- 7 gram gist
- 2 theelepels zout
- 0,5 theelepel suiker
Beleg
- 8 eetlepels gezeefde tomaat
- 1,5 eetlepel olijfolie (0,5 voor de saus, 1 voor de champignons)
- 2 tenen knoflook, geperst (1 voor de saus, 1 voor de champignons)
- theelepel tijm
- zout en peper, naar smaak
- 200 gram pancetta, in dunne plakken (alternatief: dun gesneden ongerookt spek)
- 250 gram champignons of gemengde paddenstoelen
- 200 gram mozzarella, in blokjes
- 20 gram rucola
Zo maak je het
- Maak het pizzadeeg van bloem, water, gist, zout en suiker. Doe alles bij elkaar en kneed totdat je een soepel deeg hebt. Laat een uur rijzen op een warme plek.
- Maak een tomatensaus: verhit de olie in een steelpannetje. Roer de knoflook erdoor. Voeg gezeefde tomaat en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet het pannetje apart.
- Snij de champignons in plakjes. Verhit een eetlepel olijfolie. Voeg de knoflook toe en vervolgens direct de champignons. Bak totdat de champignons hun vocht zijn verloren. Zet de pan apart.
- Als het genoeg gerezen is, deel je het deeg in tweeën (of vieren). Rol van elk deel een pizzabodem. Leg elke deegbodem op een stuk bakpapier. Als je er vier maakt, kies dan voor een ovale vorm zodat er twee bodems per keer de oven in kunnen.
- Verwarm de oven (met bakplaat) tot 225 graden.
- Beleg elke deegbodem met de helft (of een kwart) van de tomatensaus. Verdeel vervolgens de pancetta, champignons en mozzarellablokjes over de bodems.
- Leg de pizza inclusief bakpapier op de voorverwarmde bakplaat. Bak 12-15 minuten.
- Verdeel rucola over de pizza’s en snijd in punten.
Pastasaus of gekruide tomatenblokjes? Variatietip
Vervang de tomatensaus in het recept eens door tomatenblokjes. Ontvellen is niet nodig. Verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Breng de tomatenblokjes op smaak met knoflook (geperst), tijm, peper en zout. 150-200 gram tomatenblokjes per pizzabodem is dan genoeg. De bodem hoeft namelijk niet helemaal bedekt te zijn met blokjes.
Kijk ook eens hiernaar:





Elke keer als ik deze foto voorbij zag komen kreeg ik zo’n trek in die pizza!!!
Het ultieme compliment!
Hooooi! ik ga m vanavond maken……..houd je op de hoogte !
leukleukleuk! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden