Groene salade met quinoa en feta

Quinoa. Thuis moet ik er echt iets mee uithalen, wil het met gejuich ontvangen worden. Anders wordt er even lauw op gereageerd als quinoa naturel smaakt. Superfood of niet. En ik kan hen geen ongelijk geven. Maar, missie geslaagd!

Groene salade met quinoa en feta

Groene salade met quinoa en feta

Quinoa koken…

Je kunt quinoazaden gaar koken. Niks mis mee, maar ook niet bijzonder. Als je er stevige smaken tegenaan gooit, door er bijvoorbeeld blokjes gebakken chorizo door te mengen, zul je echt geen flauw bordje eten hebben. Zo heb ik het wel eens klaargemaakt. We aten netjes ons bord leeg, hadden okay gegeten, maar enthousiasme ontbrak. En dat is niet wat ik wil.

Complimenten scoorde ik juist met mijn wat lichtere quinoasalade vol groen. Iets waar ik spicy gekruide speklapjes bij serveerde om de mannen wat honing om de mond te smeren. Dat bleek achteraf dus helemaal niet nodig voor het enthousiasme, wel om er een complete maaltijd van te maken. Maar dat terzijde.

…of onderdompelen in smaak

Het geheim zat ‘m in de bereiding van de quinoa. Je geeft er heel handig meer pit aan door het juist niet te koken zoals de verpakking voorschrijft. Je kunt quinoazaden beter eerst een liefdevol smaakbadje geven. Neem daarvoor wat olie, boter of ander vet en voeg smaakmakers naar keuze toe: ui, knoflook, specerijen en/of kruiden. Dompel de quinoa er vervolgens in onder en voeg dan bouillon toe. Houd daarbij de verhouding 1:2 aan voor quinoa:bouillon en weg is het tamme eindresultaat.

Ingrediënten

(bijgerecht 4 personen)

 • 200 gram quinoa (zaden)
 • 2 eetlepels olijfolie (voor bereiding quinoa)
 • 1 -2 tenen knoflook, geperst
 • 400 milliliter hete bouillon
 • 150 gram erwtjes (vers of diepvries)
 • halve komkommer
 • 1 bosui, gesnipperd
 • enkele takjes munt, blad gesnipperd
 • enkele takjes peterselie, blad gesnipperd
 • 150 gram feta
 • 2 eetlepels olijfolie (voor dressing)

Quinoasalade maken

 1. Spoel de quinoazaden af onder stromend water. Laat de quinoa uitlekken.
 2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een steelpan. Voeg knoflook toe. Bak een halve minuut. Voeg quinoa en hete bouillon toe.  Breng aan de kook. Laat 12-15 minuten rustig koken. De quinoa is klaar als het vocht nagenoeg is verdampt. Doe de gare quinoa over in een grote, diepe kom en maak het nog wat losser door er voorzichtig door te roeren met een vork.
 3. Kook de erwtjes totdat deze gaar zijn. Giet af en voeg toe aan de quinoa.
 4. Halveer de halve komkommer in de lengte. Verwijder de vochtige kern met zaden met een lepel.  Snijd beide helften als volgt. Halveer in de lengte. Snijd elke kwart komkommer in drie gelijke stroken, wederom in de lengte. Snijd elke strook in blokjes. Voeg de blokjes komkommer toe aan de quinoa.
 5. Voeg de gesnipperde bosui en de helft van de gesnipperde munt en peterselie door de quinoa. Roer het geheel voorzichtig door. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en versgemalen peper.
 6. Schep de quinoasalade desgewenst over op een schaal. Breek de feta in hapklare stukken boven de salade. Sprenkel er twee eetlepels olijfolie overheen als dressing. Geef als je wilt nog een draai aan de pepermolen.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>