Recensie nieuw kooktijdschrift Smult

Recensie Smult magazineVeel tijdschriften hebben ook een website waarop zij hun lezers van gratis extra info voorzien. Smulweb draait het juist om; de online receptengigant is onlangs gestart met een eigen magazine, Smult. In deze papieren uitgave zijn recepten van de website gebundeld.

Zelf gebruik ik Smulweb niet. Mijn zus Malou en haar vriend eten regelmatig ‘van Smulweb’. Daarom heb ik mijn recensie-exemplaar aan haar overhandigd met als tegenprestatie een interview over het blad. Het stel kookt doorgaans zelf, gebruikt sporadisch pakjes en zakjes en staat binnen hun vriendengroep bekend als echte lekkerbekken. Geen wonder, want ze plaatsen bijna dagelijks een foto van hun avondeten op Facebook.

Wat is je eerste reactie?
“Mooi tijdschrift! Hip opgezet, kleurrijk en niet van dat dunne papier. Ik had alleen verwacht dat het een themanummer was over zoete gerechten, vanwege de coverfoto. En misschien een aparte opmerking, maar ik noem het toch: het blijft goed open liggen. Niks zo irritant als steeds weer de pagina op te moeten zoeken.”

Als je het vergelijkt met de website, wat valt je dan op?
“Ik had verwacht dat het alleen maar recepten waren van ‘echte mensen’, maar het is een combinatie van thuiskoks en professionele koks. Die combinatie vind ik leuk. Wat me opvalt is dat niet bij elk recept staat van wie het is en hoe ze het hebben bedacht. Dat zo nu en dan melden vind ik prima, maar mij gaat het eigenlijk om de recepten en niet om de makers. Tuurlijk mag er een naam bij het gerecht staan, maar telkens een uitgebreide omschrijving, dat hoeft niet voor mij.”

Wat vind je van de fotografie?
“Veel beter dan op de site. Daar staat ook regelmatig geen foto bij een recept. Recepten zonder foto of met een lelijke foto sla ik over. Ik selecteer eerst op hoe het eruit ziet, dan op de gebruikte ingrediënten.”

Ik vertel Malou dat de gerechten van de thuiskoks worden bereid en door een fotograaf worden gefotografeerd.
“Ja, nu je het zegt… Daar heb ik niet bij stilgestaan, maar dat moet bijna wel.”

Zou je nummer 2 zelf kopen?
“Niet per se. Ik denk dat wij gewoon Smulweb blijven gebruiken. Dat komt ook door de manier waarop we de site gebruiken. We gaan namelijk naar Smulweb als we ingrediënten over hebben om er een recept voor te zoeken. Zo werkt het niet met een tijdschrift.”

Je koopt ook wel eens een foodmagazine. Als je voor het schap staat en Smult ligt tussen Elle Eten, delicious., Jamie magazine en foodies, hoeveel kans is er dan dat je voor Smult gaat?
“Ik zou het blad zeker doorbladeren om te kijken wat erin staat, net als de bekende magazines. Ik hou van kooktijdschriften met een thema, dus het meest aantrekkelijke thema heeft de meeste kans. Er moeten minimaal twee recepten in staan die ik direct wil maken, waarbij ik ook al meteen een idee krijg van de gelegenheid waarbij ik het maak. En liefst nog wat meer ‘kanshebbers’. Smult kost 5 euro, andere foodmagazines vaak 6 tot 8 euro. Bij twijfel kan de prijs de doorslag geven.”

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Recensie nieuw kooktijdschrift Smult”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>