De Nieuwe Winkel

Dat ik het vegetarisch hoofdgerecht ging proeven, stond direct vast. De treffende beschrijving op de menukaart: witte kool, rode kool, boerenkool en bloemkool. Niet meer en niet minder. Mijn tafelgenoot – ‘een echte vleesman en neutraal ten opzichte van kool’ – keek me aan. “Het is vast iets met kool, maar waar zou dat heen gaan?”

Witte kool, rode kool, boerenkool en bloemkool

Witte kool, rode kool, boerenkool en bloemkool

Nou, dat moet je bestellen om het je voor te kunnen stellen. Witte kool met een intrigerende rooksmaak, gefrituurde boerenkool, fluffy rauw geraspte bloemkool en een stroperige saus van rode kool. We kregen daar een glas rode bietensap bij.
Na twee happen legden we het bestek neer. Hij lachte, ik kreunde. ‘Fenomenaal’, was het eerste woord dat viel. Tevens het woord dat de gastheer rode kaken bezorgde en direct mijn Twitter timeline opgeslingerd werd.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Je krijgt er een knap staaltje bistronomie voorgeschoteld, een samentrekking van bistro en gastronomie. Geen overdreven luxe inrichting en knipmessen naast je tafel, maar een ongedwongen sfeer. Geen peperdure ingrediënten, maar een chef die laat zien wat hij kan uithalen met producten waarvan mensen de naam herkennen. Her en der aangevuld met iets exotisch. Je geniet er van gerechten die je thuis niet klaarmaakt, zonder daar al te diep voor in de buidel te moeten tasten.

Boekenkast De Nieuwe WinkelFermenteren en wildplukken
Leuk detail is de boekenkast in de garderobe. De inhoud ervan sluit perfect aan bij mijn verwachtingen, met boeken als The art of fermentation en Het grote wildplukboek. Het vertelt me dat ik te maken heb met mensen die verder kijken dan het geijkte, zowel wat betreft producten als bereidingswijze.

Geen keuzestress
En dan de menukaart. Het is een opvallend kleine kaart, heel bistronomie eigen. Elke gast begint met een entree en signature dish het gouden ei. Vervolgens kun je kiezen tussen twee voorgerechten (vega en vis), twee hoofdgerechten (vega en vlees) en twee desserts (zoet en kaas). En het mooie is, je kunt ook de hele menukaart nemen, dan krijg je aangepaste porties.

Eend, kastanje en mout met sap van aardpeer

Eend, kastanje en mout met sap van aardpeer

Sap-spijscombinaties
Nieuw bij De Nieuwe Winkel, en ook vernieuwend in de Nederlandse horeca, is het saparrangement. Bij elk voor-, hoofd- en nagerecht een eigen combinatie. Verfrissend voor eters die wat avontuurlijkers willen. En ideaal voor de Bob die niet een hele avond water wil drinken. Om je een idee te geven; de eend met kastanje en moutextract werd gecombineerd met sap van aardpeer. Het zoete dessert chocolade, zwarte truffel, hazelnoot en eekhoorntjesbrood met kombucha (gezoete, gefermenteerde thee).

Van de zes sap-spijscombinaties die ik heb geproefd, was er eentje die me niet kon bekoren. Maar eerlijk gezegd heb ik dat veel liever dan dat er voor de veilige (lees: saaie) weg wordt gekozen. Naast het bier en de thee, heeft de wijn er wat mij betreft nog een serieuze concurrent bij gekregen. Vanwege de interessante mogelijkheden – smaak, textuur en mondgevoel – heb ik het idee dat hierin nog veel te ontdekken valt.

De Nieuwe Winkel
Hertogstraat 71, Nijmegen

Geopend van dinsdag tot en met zaterdag
Parkeergarage op loopafstand

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>