Dukkah

Dip it in the dukkah! Wat een geweldige smaak. Noot, warme kruiden en een beetje pit erbij. Smaken die elkaar in razend tempo afwisselen.

Dukkah recept

Dukkah

Dukkah (dukka, dugga) is een mix van noten en kruiden, geliefd in het Midden-Oosten. Erg belangrijk: er moeten stukjes in zitten. Het mag absoluut geen poeder of pasta worden, want daar gaat je smaaksensatie en crunch.
De drie ingrediënten die in de meeste dukkah’s terugkomen zijn: noten, korianderzaad en karweizaad. Verder wordt er volop gevarieerd. Typisch voor deze dukkah zijn pistachenoten en gedroogde paprika.

Afgelopen weekend hadden we een vegan etentje met vrienden. Een goed moment om mezze (Arabische tapas) te maken. Mijn vega(n) mezze-repertoire is er uitgebreid genoeg voor en dukkah doet namelijk écht iets met verschillende groentes. Onze vrienden konden nog wel wat recepten gebruiken omdat zij nog niet zo lang veganistisch eten en dan zijn veel kleine gerechtjes ideaal. Maar om een lang verhaal kort te maken; deze dukkah was de held van het etentje.

Dit heb je nodig

  • 100 gram pistachenoten
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel karweizaad
  • 2 eetlepels wit sesamzaad
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • 1-1,5 eetlepel grof paprikapoeder (pul biber, in Turkse super)
  • 1 theelepel zeezout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de pistachenoten 4-5 minuten in de oven. Er moet nog groene pistache zichtbaar blijven.
  2. Rooster het korianderzaad in een droge koekenpan totdat je het ruikt. Zet apart.
  3. Rooster het karweizaad in een droge koekenpan totdat je het ruikt. Zet apart.
  4. Rooster het witte sesamzaad in een droge koekenpan totdat het lichtbruin ziet. Zet apart.
  5. Rooster het zwarte sesamzaad ongeveer 1 minuut in een droge koekenpan. Zet apart.
  6. Maal de pistachenoten, het korianderzaad en het karweizaad grof in een vijzel of keukenmachine.
  7. Doe alle ingrediënten in een glazen pot.

Dukkah bewaren

Je kunt dukkah enkele weken bewaren in een goed afgesloten pot.

Dukkah gebruik je zo:

  • Dip brood in olijfolie en vervolgens in de dukkah.
  • Dip bite size verse groenten in olijfolie en vervolgens in de dukkah.
  • Grill plakken courgettes, sprenkel er (citroen)olie overheen en vervolgens dukkah.
  • Grill (verschillende) groenten, schik deze op een schaal en sprenkel er (citroen)olie overheen en vervolgens dukkah.
  • Grill ontvelde en gehalveerde perziken. Strooi er dukkah overheen.
  • Bak een kipfiletje en geef er dukkah naast. Geef er eventueel een lepel dikke, romige yoghurt bij.
  • Strooi het over platbrood voordat je het bakt. Druk de kruidenmix er een beetje in.
  • Voeg dukkah toe aan een kruimig mengsel waarmee je vlees paneert.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

5 thoughts on “Dukkah”

  1. Dukkah is voor mij ‘ het ei van Columbus ‘. Heerlijk om te dippen maar kan bij vele gerechten. Zometeen onder de aardappelpuree . Smullen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>