Recept risotto met kaas * risotto ai formaggi

Risotto met kaas

Risotto met kaas

Drie kaasjes verdwijnen er in deze smakelijke risotto: taleggio, gruyère en Parmezaanse kaas. In gelijke hoeveelheden.

Parmezaanse kaas en gruyère behoeven geen uitleg meer, die zijn zo ingeburgerd. Taleggio is minder bekend. Het is een Noord-Italiaanse kaas van koemelk, die gemakkelijk smelt. Hij is zacht, romig en een beetje zoet. De oranje korst is eetbaar.

Kaas koop ik bij voorkeur bij de kaasspecialist, vooral als het om een wat specialer kaasje gaat. Mocht de kaas niet op voorraad zijn, dan kan een kaasspecialist je vaak ook een kaas aanraden die je als vervanger kunt gebruiken. In het geval van taleggio kun je een andere Italiaanse kaas nemen, fontina genaamd.

Het is een vrij vullende risotto, dus je hoeft niet zulke grote porties te serveren. Je zou ook met vijf personen van dit voorgerecht kunnen eten.

Dit heb je nodig

(voorgerecht 4-5 personen)

  • 350 gram risottorijst
  • 1 liter bouillon (liefst kip- of groentebouillon), kokend heet
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • 50 gram taleggio
  • 50 gram gruyère
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 ui, in fijne snippers
  • 40 gram boter
  • zwarte peper, naar smaak

Eventueel wat basilicum of peterselie voor de garnering

Zo maak je het

  1. Smelt de boter in een pan. Bak de uisnippers glazig. Voeg de risottorijst toe. Bak totdat alle korrels een doorzichtig laagje hebben.
  2. Voeg de wijn toe. Roer totdat bijna alle wijn is opgezogen door de rijstkorrels.
  3. Voeg dan een soeplepel bouillon toe. Roer totdat bijna alle bouillon is opgezogen door de rijstkorrels. Herhaal deze stap totdat de rijstkorrels voldoende vocht hebben opgezogen. De rijstkorrels moeten helemaal gaar, maar nog stevig zijn. Proeven dus. Misschien heb je niet alle bouillon nodig.
  4. Haal de pan van het vuur. Roer de taleggio en gruyère door de risotto. Proef. Voeg peper toe naar smaak.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>