Roti Kip Masala

Roti Kip Masala is typisch zo’n gerecht dat wij thuis laten bezorgen. Eten bestellen, dat doen we niet vaak, want het aanbod is beperkt en de kwaliteit is meestal om van te huilen. Daarbij is alles te ver weg om nog lekker warm aan te komen. Maar voor de roti met kip maakten we een uitzondering sinds mijn vriend een website had gevonden van een bedrijfje in een dorp verderop dat roti en een handjevol andere Surinaamse en Indische gerechten maakte. Erg vreemd, want dat verwacht je niet in een woonwijk van een slaperig Brabants dorpje. Maar de smaak was perfect en we meenden zelfs te proeven dat er een blije kip aan te pas was gekomen. Dan neem je dat vreemde graag voor lief.

Roti Kip Masala

Roti Kip Masala

Als alles in het honderd was gelopen tikten we onze bestelling in en een half uur later stopte er een klein, aftands autootje voor het huis. Daar stapte een grote, ietwat forse man uit met de dampende plastic tas in zijn hand. Hij belde aan, deed het noodzakelijke en was weer weg. Er was niks op aan te merken, maar toch was er iets wat we niet wisten te plaatsen.

Eenmaal aan tafel waren de man, de roti kip en het bedrijfje steevast onderwerp van gesprek. Het intrigeerde enorm. Die man kwam over alsof hij zijn hele leven in het dorp verderop had gewoond, maar het eten smaakte alsof zijn Surinaamse schoonmoeder in de keuken stond. En waar dat bedrijf ineens vandaan kwam, was een raadsel. We hadden er nog nooit van gehoord en als je voorbij reed met de auto (niks menselijks is ons vreemd) zag je een woonhuis zonder enig teken van commerciële activiteiten. Ik popelde om eens wat feiten los te peuteren, maar iets hield me tegen. De charme van het verhaal dat we samen boven onze borden roti kip bedachten waarschijnlijk.

Even snel als de roti kip ons leven in kwam, verdween het weer. Van de ene op de andere dag was het bedrijf niet meer bereikbaar. Ik heb zelfs nog via Thuisafgehaald.nl gezocht naar de Surinaamse schoonmoeder, maar helaas zonder resultaat. Dan maar zelf de keuken in.

Geen kopie

Dit recept voor roti kip is niet bedoeld om die van de Surinaamse schoonmoeder te kopiëren. Ik wil een recept geven dat je liever maakt dan een Wereldgerecht.  Gewoon om te laten zien dat zelf maken heus zo moeilijk niet is maar wel veel lekkerder. Met als bonus een minirecept voor een gebakken gekookt ei. Toch een knipoog naar het gerecht van de schoonmoeder.

Minirecept gebakken gekookt ei

Bak 1 hardgekookt ei per persoon in flink wat boter in 4 minuten. Draai de eieren regelmatig zodat ze aan alle kanten gebakken worden. Tip: kook de eieren als je begint. Dan kun je ze tussendoor pellen en liggen ze klaar om te bakken als je kip nagenoeg gaar is.

Ingrediënten Roti Kip Masala

(4 personen)

 • 3 eetlepels olie
 • 3 kipfilets, in hapklare stukken
 • 6 middelgrote aardappels* (vastkokend)
 • 600 gram sperziebonen
 • 1 ui, in maantjes
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 2 theelepels garam massala (of kerriepoeder)
 • 1-2 theelepels sambal
 • 1 eetlepel bloem
 • 400 milliliter bouillon
 • zout en peper
 • 4 rotivellen of wraps (zelf wraps maken kan ook)

*In plaats van aardappels kun je ook minikrieltjes nemen. Dan kun je het koken van de aardappels achterwege laten. Je voegt minikrieltjes toe aan de pan met kip zodra de bouillon verhit is.

Roti Kip Masala maken

 1. Zet een pan water met zout op om de aardappelen in te koken.
 2. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Bak de ui totdat deze glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en roer een halve minuut. Schuif de ui en knoflook op een bord en zet even opzij.
 3. Zet een pan met water en zout op om de sperziebonen in te koken. Kook sperziebonen zonder deksel, dan blijven ze mooi groen.
 4. Schil de aardappels. Snijd ze in helften of kwarten en kook gaar. Dit duurt zo’n 10 tot 15 minuten. Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken. Giet de gare aardappels af en bewaar met de deksel op de pan.
 5. Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in de koekenpan. Doe de kip in de pan en strooi er de garam massala en zout en peper overheen. Roerbak totdat alle kip aan de buitenkant gebakken is (ze hoeven nog niet gaar te worden van binnen). Doe de eetlepel bloem erbij en bak dit 1 tot 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en sambal toe. Giet dan de bouillon in de pan. Verhit de bouillon totdat de eerste belletjes verschijnen. Zet het vuur dan laag. De kip heeft zo’n 10-15 minuten nodig om helemaal te garen.
 6. Kook de sperziebonen. Dit duurt 5-10 minuten, afhankelijk van hoe dik ze zijn en hoe knapperig of gaar je ze wilt hebben. Giet de gare sperziebonen af.
 7. Verwarm de rotivellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de kip, aardappels en sperziebonen over de borden. Geef ieder een rotivel om erbij te eten.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Roti Kip Masala”

 1. Naar mijn idee is dit de nederlandse versie van de roti en heeft het weinig met de Hindoesaanse/Surinaamse versie te maken.
  Maar ja als je er van houd op jouw manier zal het vast smaken

 2. Klopt, Petra. Dit is geen traditioneel recept voor roti. In de traditionele versie gebruik je kousenband ipv sperziebonen en ook andere delen van de kip dan alleen de filet. Waarschijnlijk maken veel mensen hem ook pittiger of gebruiken ze meer/andere kruiden. De bereidingstijd is dan ook langer.
  Deze versie van het gerecht is bedoeld als ‘snelle versie’, zodat je het vrij gemakkelijk zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>