Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Interessant feitje, altijd leuk voor het gesprek aan tafel. Spaghetti alla puttanesca betekent zoveel als ‘slettenspaghetti’. Het schijnt namelijk dat dit gerecht nogal eens in Italiaanse bordelen werd geserveerd.

Naar dames van lichte zeden om te eten? Dat klinkt nog erger dan Playboy lezen voor de interviews. Misschien dat de andere lezing dan klopt. Die vertelt dat de prostituees de pasta juist zelf aten. Ze hoefden de deur vaak niet uit voor de ingrediënten, want die behoren tot de standaard voorraad in Italië. Ook weer een verhaal waarop je gemakkelijk kunt schieten…

Hoe dan ook, het is een goed bordje pasta. De ansjovis geeft een diepere smaak aan de pastasaus, zonder overheersend te zijn. Groene salade erbij, eventueel een broodje en klaar ben je.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 500 gram spaghetti
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 30 gram ansjovisfilet, in stukjes
  • 50 gram zwarte olijven, gehalveerd of grof gehakt
  • 2 eetlepels kappertjes, waarvan 1 grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 gedroogde peperoncino, fijngesneden (alternatief: 0,5 theelepel chilivlokken of 0,25 theelepel chilipoeder)
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout en peper, naar smaak

Spaghetti alla puttanesca maken

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de spaghetti af met koud water, doe terug in de pan, giet er wat olijfolie over en meng.
  2. Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan. Voeg de ansjovis toe en bak 4 minuten op niet te hoog vuur. Roer en duw met de spatel; de ansjovis hoort ‘opgelost’ te worden in de olie. Voeg de knoflook en peperoncino toe. Roer een halve minuut. Voeg de tomatenblokjes, olijven en kappertjes toe. Laat een minuut of 10 pruttelen op laag vuur. Het vocht is nu grotendeels verdampt. Voeg de helft van de peterselie en eventueel zout en peper toe. Roer door.
  3. Doe de puttanescasaus door de spaghetti. Verdeel de spaghetti alla puttanesca over de borden. Maak af met de overige peterselie.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

5 thoughts on “Spaghetti alla Puttanesca”

  1. Miss, hier heb ik een andere (oud Italiaanse) variant op gehoord. Als de echtgenoot thuis kwam en hij kreeg dit gerecht dan wist hij dat z’n vrouw vreemd ging. Het staat namelijk in een ‘wip’ op tafel en dus is ze niet, zoals toen gebruikelijk, de hele dag met het eten bezig geweest maar met ander lekkers…

    1. Leuk dat je die versie deelt. Dit verhaal is gemakkelijker aan te nemen dan die twee met het bordeel erin. Maar slim is anders… Pasta pesto of aglio e olio had de vrouw in kwestie een goede dekmantel gegeven.

    1. Grappig!
      Maar al die verschillende versies… Ik vind de uitleg van ‘de Kent’ bij de reacties het meest logisch klinken.

  2. sorry maar GEEN enkele Italiaan kookt eerst z’n pasta en spoelt de pasta af in koud water !
    Dit doen alleen de nep-Italiaanse restaurants om tijd te besparen aub hou op met die onzin !
    Je moet gewoon eerst de saus maken en dan de pasta al dente maken !
    De ansjovis 4 min bakken op hoog vuur ???? nee,nee, die smelt zodra die de pan aanraakt !

    in de pan olijfolie , hierin de hele knoflookteen ( of meerdere) fruiten samen met 2 flinke rode pepers, dan de pepers en knoflook eruit en de tomatenblokjes of gepelde tomaten in de pan samen met kappertjes , olijven en ansjovis klein gesneden ! al roerend lost de ansjovis op ! reguleren met zout en oregano toevoegen !
    als de saus op smaak is (ondertussen kookt de pasta : al dente !, pasta afgieten en terugdoen in de pan , hierbij de helft van de saus overheen gieten en even op hoog vuur mengen.
    dan op het bord met een lepel van de saus en verse peterselie !
    Buon appetito !

    PS wel goede olijven gebruiken , zwarte , die smaak hebben , dus meestal met pit ! pit eruit halen al of niet gehalveerd gebruiken . die in water smaken meestal niet , meestal heeft de Turkse winkel lekkere in olie ingelegde !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>