Een eenvoudig gerecht uit De smaken van Spanje van Claudia Roden: arroz al horno con pasas y garbanzos. Eenvoudig en smaakvol, wat de Spaanse keuken, en daarmee ook de recepten in dit kookboek, typeert.
Het is een vrij zoete gevulde rijst met knoflook. Mild van smaak. Roden stelt gehaktballetje, gebakken spareribs en saucijsjes of bloedworst voor als begeleider. Wij aten er albondigas (Spaanse gehaktballetjes) bij, wat inderdaad een prima combinatie is. Gebakken kip zonder al te veel poespas zou ook niet misstaan.
De smaken van Spanje is een zeer interessant kookboek. Roden gaat uitgebreid in op de eetgeschiedenis van Spanje, de verschillende regio’s en de basiselementen van de Spaanse keuken. Zij heeft er gerechten in opgenomen die Spanjaarden zelf thuis bereiden. Haar stelregel bij de selectie van de recepten was dat er een evenwicht moest zijn tussen culinair genot en de inspanning die het kost. Daar is zij wat mij betreft prima in geslaagd.
Dit heb je nodig
(8 personen)
- 200 gram gedroogde kikkererwten, minimaal 6 uur geweekt en 1 uur gekookt
- zout
- 1 bol knoflook, ongeschild
- 5 eetlepels olie
- 150 gram krenten of rozijnen, 30 minuten in water geweekt en uitgelekt
- 1 grote tomaat van ongeveer 200 gram, ontveld en kleingesneden
- 1 theelepel mild paprikapoeder
- 1250 milliliter vlees- of kippenbouillon (mag van 1,5 blokje)
- 500 gram middelkorte Spaanse of risottorijst
Zo maak je het
- Laat de kikkererwten uitlekken. Doe ze met vers water in een pan en kook ze in 1 uur zacht. Voeg pas zout toe als ze al zacht aan het worden zijn.
- Was de bol knoflook en dep hem droog. Verhit de olie in een cazuela (pan van aardewerk die ook als ovenschaal kan dienen) of grote pan. Voeg de knoflook en de helft van de krenten of rozijnen toe en roer 2-3 minuten op laag vuur. Roer er grondig de tomaat en het paprikapoeder door. Voeg dan de kikkererwten, de bouillon en wat zout toe. Breng alles aan de kook en roer er grondig de rijst door. Wie een pan heeft gebruikt, doet de inhoud nu over in een ronde ovenschaal van circa 36 centimeter doorsnee.
- Schuif de bol knoflook naar het midden van de rijst en bestrooi alles met de resterende krenten en rozijnen. Zet het gerecht 30 minuten in de tot 200 graden verhitte oven of tot de rijst gaar is. Geeft bij het opdienen iedereen een teen knoflook die hij of zij zelf in de rijst kan uitdrukken.
Bron
Rijst uit de oven met krenten en kikkererwten (arroz al horno con pasas y garbanzos), uit De smaken van Spanje van Claudia Roden
Kijk ook eens hiernaar:





Altijd leuk om een recept te zien, dat al gemaakt is door een ander. Ik houd deze ook zeker in gedachten (waar zijn m’n post-it’s)
Dat was smullen!! Een heerlijk, eenvoudig, smaakvol en snel recept! Als zwangere vrouw was ik alleen vergeten om de oven alvast aan te zetten, dus de volgende keer werp ik mijn blik maar op foodblog Augurken met Slagroom, hahaha!!