Risotto met scamorza, spek en spinazie

Risotto met scarmorza, spek en spinazie

Risotto met scarmorza, spek en spinazie

Scamorza is geen alledaagse kaas in Nederland, terwijl het zo’n gemakkelijk ingrediënt is. Het smelt fijn, heeft een duidelijke maar niet te extreme smaak en is in veel gerechten te gebruiken. Meestal is deze Italiaanse kaas gemaakt van koemelk, soms van schapenmelk.
Scamorza heeft nog het meest weg van een stevigere, minder vochtige mozzarella. Meer bite en meer pit. Het wordt ook op een zelfde manier gemaakt. Probeer scamorza eens als vervanger van mozzarella, bijvoorbeeld in een salade met tomaat en basilicum (caprese) of laat een plak op een hamburger smelten.

Scamorza affumicata: gebruik die korst!

Scamorza affumicata is de gerookte variant van deze kaas. Heel belangrijk: rasp de korst van de scamorza affumicata mee. Dit gedeelte van de kaas heeft de sterkste rooksmaak.
Als je geen scamorza affumicata kunt vinden, zou je rookkaas als alternatief kunnen nemen in dit gerecht. Maar rookkaas smaakt duidelijk rokeriger dan de scamorza. Iets minder rookkaas nemen en wat Parmezaanse kaas toevoegen, is ook een optie.

Op de afbeelding zie je een vrij vochtige risotto. Ik vind dat sowieso lekker, maar ditmaal heb ik het ook zo vochtig gehouden vanwege de scamorza. Deze kaas smelt gemakkelijk, maar wordt ook vrij snel weer hard. Zoals mozzarella op een pizza doet. Door de relatief veel bouillon te gebruiken, stolt de kaas minder snel.

Dit heb je nodig

 • 1 liter bouillon, kokend heet
 • 250 gram risottorijst
 • 200 gram spinazie, zonder harde steeltjes en in reepjes
 • 1 ui, gesnipperd
 • 100 gram gerookt spek, in reepjes of blokjes
 • 1 of 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
 • 1 wijnglas droge witte wijn
 • 75 gram scamorza affumicata, geraspt (alternatief: rookkaas)
 • boter
 • drup olie
 • versgemalen peper
 • peterselie of bieslook

Zo maak je het

 1. Verhit een drup olie in een pan en bak de spekjes uit op niet te hoog vuur. Voeg knoflook en spinazie toe en eventueel wat peper. Zet het vuur daarna direct uit. Zet opzij.
 2. Verhit de boter. Bak de ui totdat deze glazig ziet. Voeg de risottorijst toe en bak totdat de korreltjes een doorzichtig laagje hebben.
 3. Voeg de wijn toe. Roer. Voeg dan steeds een soeplepel hete bouillon toe totdat de rijst gaar maar stevig is. (Misschien heb je niet alle bouillon nodig.) Dit duurt 15-20 minuten. Blijf tussendoor goed en zeer regelmatig roeren. Dat komt het smeuïge sausje tussen de korrels ten goede.
 4. Ongeveer 5 minuten voordat de rijst gaar is, voeg je het spek-spinaziemengsel toe. Doe dat in delen die je eerst goed door de risotto roert en warm laat worden.
 5. Haal de pan van het vuur. Voeg de geraspte scamorza affumicata toe en roer deze rustig door de risotto.
 6. Verdeel de risotto over de borden. Garneer met peterselie of bieslook.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>