Siciliaanse nieuwjaarspasta

Siciliaanse nieuwjaarspasta

Siciliaanse nieuwjaarspasta

Nog geen idee wat je op tafel zet op 1 januari? Vier het begin van het nieuwe jaar dan op z’n Siciliaans in met deze pasta per Capo d’Anno. Daar zul je geen spijt van krijgen. Of je nu brak bent van een avondje stappen of familiebezoek, je hebt vast behoefte aan een snel maar smakelijk bordje eten.

De Siciliaanse nieuwjaarspasta is een goed huwelijk tussen zachte, romige pasta en vurige tomatensaus. De reuzel die ik gebruik geeft een typische smaak. Boter is een beter alternatief dan olijfolie, maar haalt net wat van de verfijning van de smaak af.

“Luiheid ten top met een subliem resultaat”

Maar eigenlijk moet ik niet zeuren met mijn ‘verfijning’. Dit recept is namelijk een zeer vereenvoudigde versie van de Lasagne per Capo d’Anno (from Palermo, Sicily) uit Foods of Sicily & Sardinia and the smaller islands van Guiliano Bugialli.
In plaats van zelf verse pasta met veel ei te maken, gebruik ik gedroogde. En de mix van rundergehakt, varkensgehakt en saucijs vervang ik gemakshalve door half-om-halfgehakt. In Palermo gebruiken ze de ricotta van schapenmelk waar de streek om bekend staat. Ik heb de ricotta deze keer niet eens zelf gemaakt, terwijl ik er doorgaans mijn hand niet voor omdraai. Sterker nog; ik heb het recept uitgeschreven en mijn vriend heeft gekookt. Luiheid ten top met een verrassend subliem resultaat.

Dus nu alleen nog iemand vinden die het voor je maakt.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 1 eetlepel reuzel of boter
 • 500 gram gehakt, half-om-half
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 1 glas rode wijn of ietsje meer
 • 400 milliliter vleesbouillon
 • 2 gedroogde peperoncini*, verkruimeld
 • zout en peper, naar smaak
 • 500 gram spaghetti
 • 250 gram ricotta (recept zelf ricotta maken)
 • Parmezaanse kaas, naar smaak

*Pittig rood pepertje. Alternatief: theelepel cayennepeper.

Siciliaanse nieuwjaarspasta maken

 1. Smelt de reuzel in een pan. Bak het gehakt rul. Voeg peperoncini, zout en peper toe. Bak nog een minuutje langer.
 2. Voeg bouillon, wijn en tomatenblokjes toe. Laat sudderen totdat het ingedikt is tot een stevige saus.
 3. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (als de saus bijna klaar is).
 4. Roer de ricotta in een schaal los met twee eetlepels kookwater van de pasta. Het moet een dikke, smeuïge saus zijn. Voeg eventueel nog wat kookwater toe.
 5. Giet de spaghetti af. Roer de ricotta erdoorheen.
 6. Verdeel de spaghetti over diepe borden en schep er de gehaktsaus overheen. Maak af met geraspte Parmezaanse kaas.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Siciliaanse nieuwjaarspasta”

 1. Die lasagne per capodanno klinkt in grote mate hetzelfde als lasagne alla napoletana, waar ze het eten voor carnaval. Erg lekker maar wel veel werk. Jouw pasta lijkt me ook lekker. Als je Italiaanse salsiccia kunt krijgen (in Amsterdam bij Feduzzi in de diepvries) geeft dat trouwens wel een heleboel extra smaak.

  1. Amsterdam is helaas niet om de hoek voor mij, maar ik heb een goed geheugen voor Italiaanse delicatessen ;) Als ik in de buurt ben, neem ik er een mee! Bedankt voor je goede tips, Stefan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>