Simit zijn ronde Turkse broodjes die lijken op gevlochten bagels. Het is een recept uit Istanbul, maar deze zoete broodjes worden in heel Turkije gegeten. En ver daarbuiten; van het Midden-Oosten tot de Balkan (waar ze gevrek heten).
Zoete druivenmelasse
In Turkije worden de nog ongebakken broodjes meestal in druivenmelasse gedoopt, wat de buitenkant van de broodjes een zoete smaak geeft. De smaak van druivenmelasse heeft wat weg van appelstroop. Voor mij geeft dat zoetige in combinatie met sesamzaadjes de simit hun kenmerkende smaak.
Eet simit met (room)kaas of jam van rode vruchten en drink er een glas thee bij. Typisch Turks.
Ingrediënten
(5 simit)
- 500 gram bloem
- 250 milliliter water
- 5 gram droge gist
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel zout
- 100 milliliter druivenmelasse (pekmez, in Turkse supermarkt)
- 50 milliliter water
- circa 75 gram sesamzaad: wit, zwart of een mix van beide
Simit / Turkse bagels maken
- Meng bloem, water, gist, zonnebloemolie en zout tot een stevig deeg (in een keukenmachine of met de hand). Laat 15-20 minuten rijzen.
- Verhit de oven tot 180 graden. Haal de bakplaat eruit en leg er bakpapier op.
- Meng de druivenmelasse en het water in een schaal of een diep bord. Strooi de sesamzaadjes in een ander diep bord.
- Als het deeg voldoende is gerezen, verdeel je het deeg in 10 gelijke stukken.
- Rol twee stukken deeg uit tot twee gelijkmatige slierten van zo’n 30-35 centimeter. Leg de deegslierten in de lengte tegen elkaar. Knijp de twee rechter uiteinden tegen elkaar. Draai de twee slierten in elkaar, zodat je een wokkel-achtige vorm krijgt. Vorm een cirkel en druk goed vast.
(Je kunt het gat van de bagel groter maken. Ik doe dat meestal niet te veel, want anders passen er geen 5 simit tegelijk op een bakplaat.) - Leg de bagel ongeveer een minuutje in de druivenmelasse. Draai zo nodig om zodat ook de andere kant vochtig wordt. Laat uitlekken. Leg de bagel in het bord met sesamzaad. Draai om zodat het sesamzaad ook aan de andere kant plakt. Leg de bagel in een hoek van de bakplaat.
- Herhaal stap 5 en 6 totdat het deeg op is. De vijfde bagel leg je in het midden van de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak 20-25 minuten. De simit zijn klaar als het deeg mooi bruin is gekleurd.
Tip
Voor stap-voor-stapfoto’s van het deeg vormen, kijk je op Turksekok.nl.
Kijk ook eens hiernaar:





Ik kocht ze altijd in de pauze van mijn werktijd voor 50 cent. Lekker als lunch!