Vurrukkulluku soep met Gamba’s on a stick

knoflooksoep met gamba'sEen vurrukkulluku soep met oosters gemarineerde gamba’s on a stick. Een treffende combinatie die vriendin A. ons voorzette tijdens haar kookbeurt voor onze eetclub. A. had een naam hoog te houden als het om soep gaat, want zij maakte de keer daarvoor de perfecte paddenstoelensoep. Misschien kan ik dat recept ook nog voor jullie lospeuteren, maar dat is me tot nu toe helaas nog niet gelukt.

Het is een knoflooksoep met koriander. Maar het frappante is dat de smaken juist één geheel vormen en je dus niet het gevoel hebt dat je je de dag erna nergens kunt vertonen met je adem. Wie van een lekker creamy soepje houdt, mag deze gewoon niet overslaan.
Je kunt ‘gewone’ knoflook gebruiken als alternatief voor de verse knoflook in het recept van A.

Ingrediënten

(4 personen)

Vurrukkulluku soep
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 sjalotten, gesnipperd
 • 1 rode Spaanse peper, gesnipperd
 • 1 bol verse knoflook, in tenen
 • 50 gram pijnboompitten
 • 8 takjes koriander (alleen het blad)
 • 1 liter kippenbouillon
 • 200 gram aardappel (twee middelgrote aardappels), geschild en in blokjes van 2 centimeter
 • 100 milliliter slagroom
Gamba’s on a stick
 • 12 gamba’s
 • 1 limoen
 • 4 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel ketjap
 • 1 theelepel honing
 • 1 theelepel gemalen korianderzaad
 • 4 tapas- of cocktailprikkers

Bereiding soep met gamba’s

 1. Rasp het groene deel van de schil van de limoen. Pers de limoen uit. Gebruik de helft van zowel het sap als de rasp voor de soep en de andere helft voor de gamba’s.
 2. Meng sojasaus, ketjap, korianderzaad, de helft van het limoensap en de helft van de limoenrasp. Laat de gamba’s hierin marineren.
 3. Houd één tot twee theelepels Spaanse pepersnippers en 6 blaadjes koriander apart voor de garnering van de soep.
 4. Verhit de olie in een soeppan. Bak de knoflook, sjalotten en Spaanse peper op zacht vuur totdat de sjalotten glazig zien. Voeg de pijnboompitten toe. Bak nog een minuut mee.
 5. Voeg bouillon, koriander en aardappelblokjes toe. Laat een half uur zachtjes koken.
 6. Doe de soep over in een blender of keukenmachine. Pureer totdat het een gladde massa is. Als je apparaat niet meer dan een liter inhoud heeft, doe je deze stap in twee helften.
 7. Verwarm de soep als deze te veel is afgekoeld. Voeg de slagroom en de andere helft van het limoensap toe.
 8. Bak de gamba’s ongeveer 5 minuten in een pan of wok. Prik drie gamba’s aan één tapas- of cocktailprikker. Herhaal tot de gamba’s op zijn.
 9. Dien de soep op in koppen of op borden. Snijd de korianderblaadjes die je apart gehouden hebt fijn. Meng dit met de achtergehouden Spaanse pepersnippers en andere helft van het limoenrasp over de kommen of borden. Geef er gamba’s on a stick bij.

Vriendin A. liet zich inspireren door het recept knoflooksoep met grote garnalen van 24Kitchen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Vurrukkulluku soep met Gamba’s on a stick”

  1. De verse die A. gebruikte :) Zie ingrediëntenlijst.

   Maar het moet in één keer duidelijk zijn, zonder zoeken. Ik pas het direct even aan!

 1. Oh, ze gebruikte zeker zo’n heel jonge bol die nog praktisch groen is? Want ‘gewone’ knoflook is toch ook vers? Toch? Of begrijp ik het niet helemaal? ;) Je gebruikt iig geen gedroogde/poedervorm.

  1. Goede vraag. Volgens mij is de term ‘verse knoflook’ voor die witte (of wit met roze) met groene stengel die doorgaans koel wordt bewaard wel gangbaar. Deze bol is gebruikt door A.

   De bollen knof die je vaak per twee of drie in een netje koopt en bij de uien liggen zijn vaak toch even gedroogd. Een maandje of twee, meen ik. De tenen zijn dan inderdaad niet helemaal opgedroogd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>