Soupe au pistou

Soupe au pistou

Soupe au pistou

Oh la la. Van Frans eten kan ik alleen al honger krijgen door de naam te horen. Deze soep is hartstikke gezond, voedzaam en geschikt voor vegetariërs. Wie wel van vlees houdt, bakt een worst en serveert die in de soep. Het kan allemaal. Ik zou er hoe dan ook een lekker stuk brood bij geven. Liefst een wat steviger brood.

Het fijne aan deze maaltijdsoep vind ik het grote verschil in textuur. Er gaan flink wat bonen in, bij voorkeur gedroogde. Eenmaal gaar kauw je daar heel anders dan op dan op de gekookte wortel of courgette. In deze versie zit aardappel, maar die kun je ook vervangen door pasta (een hand of twee, hou de kooktijd op de verpakking aan). Al dente pasta geeft weer een heel andere bite aan een lepel soep.
Het nat van de soep is relatief flauw, in vergelijking met veel andere soepen, zonder smaakloos te zijn. Maar in combinatie met de pistou, die flink wat rauwe knoflook bevat, maakt dat het gerecht net weer wat spannender. Dat mag ik wel, dat er iets gebeurt in je mond.

Pistou en pesto

Pistou lijkt niet voor niks op pesto; het is nagenoeg hetzelfde. Pistou is pesto zonder pijnboompitten, al dan niet aangevuld met tomaat. Vaak wordt de tomaat in blokjes toegevoegd aan de soep als die niet in de pistou verdwijnt.

Dit heb je nodig

Voor de soupe

 • 2 liter water
 • 200 gram gedroogde kievitsbonen (of bruine bonen), 8 uur geweekt*
 • 100 gram gedroogde witte bonen, 8 uur geweekt*
 • 200-250 gram winterwortel, kwart plakken
 • 200-250 gram aardappel (vastkokend), even groot als wortel
 • 200-250 gram sperziebonen, in stukjes van circa 3 centimeter
 • 1 courgette, in blokjes
 • bouillonblokjes, naar smaak (optioneel)

*Je kunt de bonen gerust samen weken.

Voor de pistou

 • 2 goed rijpe tomaten, ontveld en zonder zaadlijsten
 • 40-50 gram basilicum
 • 25 gram Parmezaanse kaas
 • 2-3 teentjes knoflook (meer naar smaak)
 • 75 milliliter olijfolie
 • snuf zout

Zo maak je het

Soupe

 1. Doe 2 liter water in een soeppan. Kook de geweekte bonen ongeveer een uur op zacht vuur. Voeg geen zout aan het water toe, want dan worden de schilletjes hard. Proef of de bonen gaar zijn. Proef van beide soorten, want hoe ouder de boon, hoe langer het duurt voordat deze gaar is.
 2. Voeg de andere groenten toe. Kook 20 tot 30 minuten. Proef wanneer je de groenten gaar genoeg vindt.
 3. Voeg eventueel bouillonblokjes toe.

Pistou

 1. Maak de ingrediënten fijn in een keukenmachine (fijn resultaat) of vijzel (grover resultaat).

Wie wil, kan de Parmezaanse kaas niet in de pistou doen, maar als een extra topping over de soep strooien.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Soupe au pistou”

 1. Ohhh! Die heb ik een keer gegeten bij jullie, zooo lekker! Die soupe ga ik hier thuis ook een keertje maken.

 2. In Zuid- Frankrijk, in het plaatsje ( St Cyr sur Mer) waar ik al jaaaren kom omdat mijn vader er woont, is het eten van de soep een heel festijn… Er wordt een speciale avond georganiseerd en iedereen eet alleen maar Soupe Pistou…..iedereen zit aan lange tafels op het dorpsplein en je moet snel een plaatsje reserveren anders is het vol! Er wordt live muziek gespeeld en gedanst… Kortom, deze soep is een feestje en roept zoete herinneringen op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>