Sushi Salad * Chirashi met zalm

Sushi Salad * Chirashi met zalm

Sushi Salad * Chirashi met zalm

Dat sushi zo populair is, snap ik als geen ander; je mag me er nog net niet ‘s nachts voor wakker maken. Nadelen voor sushilovers zijn dat sushi vrij duur is als je het afhaalt en veel tijd en moeite kost als je het zelf maakt.

Ik snap dan ook niet dat dit type sushi, chirashi, niet wat bekender is. Omdat je het vormen van de sushi overslaat, is het maken een eitje vergeleken met de bekende sushi maki of nigiri. Het mondgevoel is natuurlijk anders omdat de rijst niet strak in een pakketje zit. Maar het is zeker een goede ‘luie’ versie.

Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst – het is het waard. En echt, je hebt ze over een week of twee weer nodig. Als je al zo lang kunt wachten tot je deze Sushi Salad weer eet.

Ingrediënten

(2 – 3 personen)

Sushirijst

  • 150 gr sushirijst
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamzaadjes (ik gebruikte zowel witte als zwarte sesam)
  • 1 theelepel mirin (Japanse kookwijn)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • halve Spaanse peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 3 centimeter verse gember, geraspt
  • snuf zout

Sushi Salad vulling

  • 300 gram gerookte zalm (of verse zalm)
  • halve eetlepel arachideolie of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • halve courgette, in blokjes
  • 150 gram shiitakes, in reepjes
  • 3 bosuitjes, in stukjes van ongeveer 2 centimeter + enkele ringetjes ter decoratie
  • 1 avocado, in reepjes
  • 1 of 2 nori-vellen (zeewiervellen)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • snuf zout, optioneel

Sushi Salad maken

  1. Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Maak een dressing van de overige ingrediënten voor sushirijst. Roer 2 eetlepels dressing door de sushirijst als deze klaar is.
  3. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan. Bak de shiitakes twee minuten op matig vuur. Voeg courgette en de stukken bosui toe. Blus af met sojasaus. Voeg eventueel zout toe. Bak nog een minuut of twee. Proef een courgetteblokje. Als deze gaar is, is de groentenmix klaar.
  4. Verdeel de rijst over twee of drie kommen. Leg de gebakken groentes erop, dan de avocado. Lepel er wat van de dressing overheen. Leg dan de zalm er bovenop. Versier met sesamzaadjes en ringetjes bosui.
  5. Rol de nori-vellen op. Knip er zeer smalle reepjes van (knip ze eventueel nog een keer door als je ze te lang vindt). Verdeel de nori over de kommen.

Geïnspireerd door Sushi salade recept van inmyRedKitchen.nl. Kijk ook eens naar die super mooie foto die blogger Ellen van haar sushi salade heeft gemaakt.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>