Tonijn met chermoula

Tonijn met chermoula

Tonijn met chermoula

Chermoula is een intense smaakmaker uit de Magreb (Marokko, Algerije en Tunesië). Het is een kruidenmelange waarin je kunt marineren, maar die je ook als vulling of saus kunt gebruiken. Bij vis, kip, maar ook groenten en brood.

Er zit altijd veel verse koriander en knoflook in, en vanaf dat punt is de receptuur minder eenduidig. Een pepertje, citroenschil, komijnzaad en vaak nog meer specerijen of verse groene kruiden.

Daar kan ik nou echt enthousiast over worden, kruiden- en specerijenmengsels. Net als een paar weken geleden, de dukkah. Goddelijk. Ook de chermoula zal weer in allerlei smaakcombinaties op tafel komen. Ik heb het vaker gegeten, maar het was even uit beeld geraakt.

Veel langer dan een half uur hoeft het maken van dit gerecht niet te kosten (inclusief couscous en gegrilde groenten).

Ingrediënten

(4 personen)

  • 4 tonijnfilets
  • 10-15 gram verse koriander, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • schil van een halve citroen, geraspt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels komijnzaad (poeder)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel pul biber* (gebroken peper)
  • circa 3 eetlepels olie
  • 4 snufjes chilipeper
  • zout

*koop je bij de Turkse supermarkt. Te vervangen door iets peperigs als chilipoeder. Doe er dan eerst de helft bij, proef het eindresultaat en voeg eventueel meer toe.

Tonijn met chermoula maken

  1. Om de chermoula te maken, meng je koriander, knoflook, geraspte citroenschil, komijnzaad, paprikapoeder en pul biber. Voeg eetlepel per eetlepel olie toe en meng. Kijk wanneer je het vochtig genoeg vindt.
    Je kunt deze ingrediënten ook mengen in een vijzel, en zo het gesnipperde korianderblad nog fijner wrijven.
  2. Doe wat chilipeper en zout op de tonijnfilets. Bak ze in een droge koekenpan in 1 minuut per kant medium.
  3. Serveer de tonijnfilets met een lepel chermoula erop. Geef de overige chermoula erbij.

Serveersuggestie

Lekker met couscous en gegrilde courgette en tomaat.

Tip

Je gebruikt voor dit gerecht alleen de schil van een halve (tot hele, naar smaak) citroen. Verwerk het sap in de couscous en garneer met nog wat extra citroenrasp.

Bron

Dit tonijnrecept op Watatenzij.nl heb ik als inspiratiebron gebruikt. Ik las het tijden geleden, maar moest er meteen aan denken toen ik met mijn tonijnfilets terugkwam van de markt. Een hele goede keuze.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Tonijn met chermoula”

Leave a Reply to lizvandeval Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>