Try before you die

missFromageMet een doosje eieren en wat spek bij het pakjes-en-zakjesschap gaan staan en wachten totdat iemand de carbonarasaus durft te pakken. Als ik tijd genoeg zou hebben, zou ik het nog doen ook. Zijn er echt nog simpele zielen die niet weten dat deze pastasaus uit spek en ei bestaat? Nou, ik leg het hen graag uit zodat de AH’s en Jumbo’s deze kostbare meters voor fatsoenlijk voer kunnen benutten.

Ik kan er met mijn verstand niet bij. Wat bezielt die lui? Ze hebben de keuze tussen zo’n eentonige pakjeshap of een menswaardig bordje eten. Gaan voor een tot poeder vermalen slap aftreksel is dan toch gewoon om te huilen? Dat verkopen ze aan zichzelf door het op tijd te gooien. Tijdgebrek lijkt een algemeen aanvaard excuus voor alles. Tegelijk met zo’n zakje van een euro of twee kopen ze een kwartier tot een half uur tijd. Dat lijkt een koopje, maar zien ze niet hoe hard ze zichzelf daarmee belazeren? Weet je wat het is? Ze durven gewoon niet. Bang voor de pan of het kookeiland.

Zo’n carbonarakoper zou je gewoon aan haar haren – ja dames, de rij voor dat stumperschap is nog langer dan die voor het damestoilet – de keuken in moeten sleuren. Try before you die voor watjes. Vort; pellen, snijden, wokken en bakken. En waag het niet om te zeuren. Het is van de zotte dat dit geen automatisme is.


Herkenbaar? Schaam je! Zo’n doordeweeks bordje is verdorie geen hogere wiskunde. Pluk een recept van internet of download een receptenapp en volg het op. Neem hoe dan ook een doosje eieren mee voor het geval dat. Een eitje tegen de ergste honger is zo gebakken (gebruik alleen de inhoud van het ei; de schaal breekt gemakkelijk en kan vervolgens in de prullenbak).

Op één paard gokken is natuurlijk nooit slim. Dus commandeer die kerel van je óók richting fornuis. Paai hem met opmerkingen als ‘alle beroemde chef-koks zijn mannen’ of ‘daar word ik zo geil van’  – jij weet wat het best werkt – en vergeet vooral ook geen complimenten te maken voor alles wat enigszins eetbaar is. Als jullie allebei drie keer in de week drie kwartier koken, dan ben je er al. Dan zit je niet meer vast aan de tientallen voorgekookte smaken. Wie drie kwartier kookt, kan uit honderden, misschien wel duizenden gerechten kiezen. Eens kijken of je die zevende dag nog van dat poedervoer kunt eten.

Soms vrees ik dat het dieptepunt nog niet is bereikt, maar momenteel zit ik in mijn hoop-fase. Dat komt door Thuisafgehaald.nl, een platform waarop thuiskoks en afhalers elkaar vinden. Enthousiastelingen die graag koken – mensen naar mijn hart – melden op de website dat zij een x-aantal porties van gerecht y in de aanbieding hebben. Afhalers kunnen dat voor een thuiskokprijsje oppikken. En het loopt als een trein. Er is dus inderdaad een grote groep mensen die hun kant-en-klare maaltijd graag inruilt voor home made food. Zou wat mij betreft een goed compromis zijn; iedereen aan het home made diner, al is het bereid door de buurvrouw.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

37 thoughts on “Try before you die”

  1. Haha, ik had het net zo kunnen schrijven. Laatst had ik ook een discussie met iemand die heel trots een maaltijd liet zien met een potje Carbonarasaus. Brrrrrrrrrrr.
    Ik begrijp dat ook echt niet, het orgineel is net zo gemakkelijk en zooooooooooo veel lekkerder.
    Daarna een experiment uitgevoerd met vrienden die het überhaupt nog nooit hadden gegeten; 1 origineel gemaakt en 1 met potje en ze laten proeven. Ik hoef niet te zeggen welke schoon op ging denk ik? ;-)

    Ik ga je volgen, ik vind je recepten en schrijfstijl leuk :D

  2. Sommige mensen zweren bij de ” fabriekssmaak” …:-) Ik loop vaak door de super en denk dan ” kan ik beter ff zelf maken” . Weten jullie overigens dat als je bij Thuisafgehaald iets maakt en verkoopt zij commissie rekenen? Is niet verkeerd of zo, maar het staat in de kleine lettertjes…..

  3. geweldig verhaal. Gelukkig staan mijn vrouw en ik gezellig samen te kokkerellen en stiekem pak ik wel eens een zakje uit het schap…… maar dan even kijken wat er in zit en weer terugzetten, ingredienten halen en zelf proberen…
    En zoals ik al op mijn site heb staan… Soms wordt het pizza :)

  4. Tuurlijk is home made lekkerder maar als je aan het eind van de middag een paar dikke voeten hebt die lijken te gaan ontploffen in je schoenen, je rug aanvoelt of er een kudde wilde paarden overheen gerend heeft en het lijkt of iemand hamertje tik op je hoofd aanspelen is, 3 kinderen lopen te zeuren en ruzie aan het maken zijn, kortom de omstandigheden niet optimaal zijn om te koken, vind ik pakjes een aanvaardbaar alternatief :P

    1. Je omschrijft het wel heel grappig :) Ik kan het me wel voorstellen, maar – sorry – ik kan het niet nalaten: één supersnel recept. Zorg dat je 2 of 3 blikken bonen (bv kidney en bruine boon), een blikje maïs en een blikje tomatenblokjes op voorraad hebt. Wat gehakt rullen en dan de blikjes opentrekken en opwarmen. (Pittige) kruiden toevoegen, en klaar is je chili con carne. Kook er eventueel wat rijst bij.

    1. Bedankt Debby, voor de link naar ohmyfoodness:-) Ik kan nooit foodbloggers te veel hebben. Ik vind je veroordeling van haar recentie van Knorr wereldgerechten niet terecht.
      Soms kook ik met Knorr wereldgerechten en soms met de Zilveren Lepel (en ik leef nog steeds) :P

  5. Je hebt gelijk, ik maak me ook schuldig dat ik één recept heb waar ik een pakje voor gebruik. Niet zoals het pakje bedoeld is, maar toch. De volgende keer maak ik ‘m helemaal zelf. Leuk artikel!

    1. Fijn dat je inspiratie hebt gekregen om ook dat laatste pakje vaarwel te zeggen :) Gewoon kijken wat erin zit en met dezelfde kruiden en specerijen beginnen. Zo kun je het helemaal aan je eigen smaak aanpassen. En alle hulpstoffen koop je niet én krijg je niet binnen.
      Succes ermee!

        1. Ik ben meer van de worstenbroodjes. Tja, Brabantse, dan krijg je dat ;)
          Zet je je ervaring en recept op je blog? Want als ik in een gekke bui ben, weet ik tenminste waar ik een goed recept kan vinden!

  6. Jou ideetje van chili con carne heb ik ook altijd in huis. Geweldig om snel iets lekkers op tafel te zetten voor onverwachts bezoek. Maar als ik tijd heb maak ik het altijd de versie die op mijn site staat, met blokjes vlees i.p.v. gehakt
    Zonder pakjes en vreemde nasmaakjes :)

  7. Wat een leuk stukje! Koken met pakjes en zakjes, het is niet sneller dan even pellen/snijden/zelf bakken… maar een groter probleem vind ik dat die gerechten gewoon niet gezond zijn. Door alle toevoegingen en al het zout erin krijg je een enorme hoeveelheid zout/natrium in 1x binnen.

    Neem de Italiaanse risotto als voorbeeld. 1.2 gram, 1200 mg, natrium per persoon! Als je je bedenkt dat 1 gram natrium 2.5 gram zout is, kun je je bedenken dat dit gerecht, en dan doen we nog lekker wat kaas erover ofzo, echt veel te veel zout bevat.

    En begrijp mij niet verkeerd, ik ben niet tegen zout, ook al kook en blog ik zoutarm ivm een nierziekte (maar wil wel lekker eten dus geen flauwe smakeloze happen voor mij hoor :D), want ik snap dat voor gezonde mensen zout prima is en ik vind het zelf ook nog lekker, maar dit is werkelijk zo ontzettend veel. En buiten dat, door dit alles proéf je de risotto niet eens meer lijkt mij.

    En dat terwijl risotto zelf maken (uitje fruiten, look erbij eventueel, rijst minuutje meebakken, wijn erbij, bouillon erbij en af en toe roeren maar..) echt geen rocket science is.

    Ik snap het allemaal niet zo. Kun je niet koken? Prima, dan begin je gewoon met iets simpels- we zijn allemaal ergens begonnen en je hoeft geen enorme keukenprins/es te worden maar je wilt toch gewoon een beetje lekker en ook gezond eten? Niet elk recept kost een uur, je kan in 20-30 minuten ook iets op tafel hebben wat gewoon lekker is.

    Kortom, dit stukje sluit precies aan bij mijn denkbeelden, maar dat was al duidelijk denk ik :D

    1. Gereon, als ik zie wat er allemaal uit jouw keuken komt, dan is dat zeldzame zakje echt geen probleem hoor ;) Je kiest er op bepaalde momenten bewust voor en eet verder als een god in Frankrijk.

Leave a Reply to Nina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>