Vanille-Karamelsaus

Ik wilde een lekkere saus bij mijn appel-notengebak. Zoet, maar net wat meer dan alleen zoet. Karamel klonk heerlijk, maar miste nog iets. Vanille does the job.
Smaakt goed bij warm fruit, op peperkoek of over ijs.

Dit recept is er eentje om je vingers bij af te likken. En het theelepeltje. En het kwastje. En het mes. Alles waar – oeps – karamel aan blijft hangen of een druppel op valt, móet natuurlijk direct ‘schoon’. Anders wordt het zo’n knoeiboel.

Dit heb je nodig
(ongeveer 350 milliliter)

  • 100 gram suiker of home made vanillesuiker (Let op: geen zakjes vanillesuiker)
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • merg van 1 vanillestokje*
  • 300 milliliter room
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 1 theelepel grof zout

*Een vanillestokje is eigenlijk een peul en dus geen stokje. Om het merg uit de peul te krijgen, snij je hem in de lengte doormidden. Dan schraap je over de binnenkant om er de zwarte spikkels (het merg) uit te halen.

Zo maak je het

  1. Roer het vanillemerg door de room.
  2. Verwarm al het suiker in een pan met dikke bodem. Roer regelmatig totdat alle suiker is opgelost.
  3. Haal de pan van het vuur en roer de helft van de room door de suiker. Blijf constant goed roeren. Suiker die te hard is geworden, los je op door de room weer te verwarmen. Kan even duren. Voeg vervolgens de overige room toe.
  4. Voeg vanillearoma en zout toe, roer nog even goed door.

Tip
Lekker bij appel-notengebak!

Bron
Geïnspireerd door Vanille Caramel saus op Cupcakes, Cakepops & Cookies

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>