Vanilleroomijs met kersen en pistache

Vanilleroomijs met halfgedroogde kersen en pistachenootjes

Vanilleroomijs met halfgedroogde kersen en pistachenootjes

Kersentijd! Gezellig met z’n allen om een schaal kersen zitten en ze eten zoals ze zijn. Een van de weinige momenten waarop spuwen in het openbaar geoorloofd is. Of kersen marineren in rode wijn. Dippen in chocolade. Pureren tot milkshake. Bakken in een clafoutis aux cerises.

Deze keer wilde ik eens wat nieuws maken. Ik had ontzettend veel zin in home made ijs, en dan is een idee al snel geboren. Om de kersen nog wat zoeter te maken, heb ik ze ruim drie kwartier laten drogen in de oven. Je kunt deze stap ook overslaan en de kersen verwerken zoals ze zijn.

Voor dit recept gebruikte ik de kersen uit de boomgaard bij mij in de buurt. En daar zit een verhaal achter. Nieuwsgierig? Lees Kersen zijn zomer, kersen zijn emotie.

Dit heb je nodig

 • 15 kersen
 • 2 eetlepels pistachenoten, grof gehakt
 • 3 eierdooiers (dit kun je doen met de eiwitten)
 • 200 milliliter melk
 • 200 milliliter slagroom
 • 1 vanillepeul (stokje vanille)
 • 50 gram suiker

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Snijd de kersen doormidden en verwijder de pit. Laat de kersen drie kwartier tot een uurtje drogen. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
 2. Verhit de melk en slagroom op zacht vuur in een steelpan.
 3. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden. Schraap het merg (de kleine zwarte puntjes) eruit. Doe zowel het merg als de peul bij de melk en slagroom in het pannetje.
 4. Klop de eierdooiers los met de suiker. Klop totdat het eigeel wat lichter van kleur is.
 5. Verwijder de vanillepeul uit het steelpannetje. Voeg een beetje warme ‘melk’ toe aan de eierdooiers, terwijl je blijft kloppen. Giet er rustig steeds meer bij en blijf kloppen. Doe het mengsel terug in de pan. Zet de pan weer op het vuur en verhit het mengsel op zacht vuur. Het mag niet meer koken, maar het moet wat dikker worden. Dit duurt enkele minuten. Zodra het mengsel wat dikker is, haal je de pan van het vuur. Doe het mengsel over een in bakje en zet afgedekt in de koelkast.
 6. Als het eimengsel is afgekoeld, doe je het in de ijsmachine. Volg hierbij de aanwijzingen van je ijsmachine. Voeg tijdens de laatste 5 minuten in de ijsmachine de half gedroogde kersen en pistachenootjes toe.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>