Vietnamese ossenhaas

Dunne schijfjes ossenhaas roerbakken op z’n Vietnamees. Lekker met ui, knoflook en bieslook. In Vietnam zetten ze het op tafel met een schaaltje witte rijst. Maar wat groenten met mihoen of noedels ernaast is ook erg lekker.

Vietnamese ossenhaas. Roerbakken. Aziatisch. Snel.

Vietnamese ossenhaas

Dit is geloof ik het enige gerecht waarbij ik geen extra zout toevoeg. Vanwege de sojasaus en vissaus is deze ossenhaas zo al zout genoeg. Wel lekker natuurlijk als je het eet met witte rijst.

Vissaus, Nam pla, Nuoc mam

Vissaus wordt vaak onder de Thaise naam verkocht: nam pla. Dat zal marketing-technisch wel beter uitkomen, want het woord  ‘vissaus’ heeft geen hoog lekkerbekgehalte.  De wetenschap dat vissaus een saus is van gefermenteerde vis, doet daar nog een schepje bovenop. Vietnamezen noemen vissaus trouwens ‘nuoc mam’. Handig om te weten als je vissaus in een toko koopt, alhoewel een redelijk gesorteerde supermarkt vissaus verkoopt.

Tip: haal de ossenhaas 30-60 minuten voor het bakken uit de koelkast.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 500 gram ossenhaas (tournedos)
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 grote ui of 2 kleinere, in dunne partjes
 • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel vissaus
 • 10-15 sprieten bieslook

Bereiding

 1. Snijd de ossenhaas met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Nog belangrijker dan dat de plakjes zeer dun zijn, is dat ze allemaal even dik zijn. Want de bereidingstijd is kort en je wilt dat ze allemaal even gaar zijn.
 2. Verhit de olie in een wok  of grote koekenpan. Voeg ui toe en bak een minuutje. Voeg dan knoflook, plakjes ossenhaas, sojasaus en vissaus toe. Roer. Zorg ervoor dat de plakjes ossenhaas zo goed mogelijk van elkaar gebakken worden. Weer met het oog op gelijke garing.
 3. Bak de ossenhaas 5 minuten. Proef een plakje vlees en kijk of het naar smaak is. Geef het anders steeds een halve minuut langer.
 4. Verdeel de ossenhaas over schaaltjes of borden. Knip er de bieslook boven.

Inspiratie
Dit  gerecht is geïnspireerd op verschillende recepten voor geroerbakte ossenhaas uit het Vietnamees kookboek Hanoi Saigon. Lees de recensie die ik eerder over dit boek schreef.

Hanoi Saigon kopen? Doe dat dan aub bij Bol via deze link dan krijgt missFromage daar een kleine vergoeding voor. Bedankt!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Vietnamese ossenhaas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>