Winnaar Foodblogevent Saus

Zoet. Opvallend veel zoete sausjes en hartige sausjes met een duidelijk zoet of fruitig accent dongen mee naar de ereplaats voor de aprileditie van het Foodblogevent.
Het zijn bijna allemaal sausjes voor erbij of erover. De Rode Thaise kipcurry uitgezonderd. Dat gerecht was trouwens ook de enige Aziatische saus. Verrassend vond ik de twee sauzen op basis van groenten, Sauce Du Barry en Gele paprikasaus – altijd welkom, extra vitamines.

Lof voor de deelnemers, want het was niet gemakkelijk om een winnaar te kiezen. Ik ben gek op de combi mals rundvlees met blauwaderkaas. Een salted versie van de Karamelsaus ga ik defenitely maken. En ja, over elk sausje heb ik wel iets te zeggen, zoals je leest in het overzicht hieronder.

Koud en vurig

Avocado-ijs met zoet-pittige mangosalsa

Avocado-ijs met zoet-pittige mangosalsa
Foto: Zoet en roze

In al mijn subjectiviteit heb ik een winnaar gekozen. Alleen al door haar recept te lezen, werden al mijn zintuigen wakker. Het heeft zo veel in zich. Herinneringen, reizen, passie, sfeer, smaakgeheugen en creativiteit… En dan heb ik het nog niet eens gehad over de smaak van het gerecht en de saus. Koud en vurig. Fris en zoet. Fijn zoet. Voornamelijk zoet uit fruit. Zoet met een twist.

Emmelien, gefeliciteerd! Je tongstrelend Mexicaans avocado-ijs met zoet-pittige mangosalsa heeft gewonnen. ¡Àndale!

Roundup Foodblogevent april: Saus

De 17 inzendingen + links naar de betreffende sausjes.

Engelse portsaus

De eerste inzending voor het Foodblogevent is van Christien van de Zeeuwse foodblog Oesters en Uien. Zij maakte een Engelse portsaus en combineert die met Blue Stilton en mals rundvlees. Christien kookt graag met producten uit de streek – en dan met name die uit haar eigen groente- en kruidentuin. Maar speciaal voor het Foodblogevent stak zij de Noordzee over om met deze Engelse inzending te komen.

Zoet-pittige mangosalsa

Nummer 2 volgde snel. Emmelien van Zoet & roze pakt uit met een zoet-pittige mangosalsa die zij bij haar home made avocado-ijs serveert. Een recept met een knipoog naar de hartige Mexicaanse salsa. Maar, don’t worry, Emmelien is niet zo loca om rode ui en tomaat bij ijs te geven. Het spicy pepertje komt natuurlijk wel terug als smaakmaker in haar recept.

Knoflooksaus

Inzending 3 komt van Betina van Betty’s Kitchen. Betina kan geen genoeg krijgen van knoflook en dan ligt een knoflooksaus natuurlijk voor de hand. Je mag haar ‘s nachts wakker maken voor een teentje of twee – liefst verwerkt in lekkere tapas. Ze serveert deze saus niet alleen bij shoarma, maar ook over groenten, bij de barbecue en als dip voor brood.

Sauce Du Barry

De 4e inzending is zowel wulps als adellijk. Gereon van Gereons keuken thuis maakte een saus vernoemd naar de flamboyante gravin Marie Jeanne Du Barry. Du Barry was van eenvoudige komaf, maar werd de maîtresse van een edelman – en van het een kwam het ander. Dat heeft Gereon in prachtige zinnen weten te vatten. Lezen!
De saus is gebaseerd op bloemkool en aardappel. Of de bloemkool refereert aan Du Barry’s eenvoudige komaf of haar voluptueuze kapsel, is niet bekend.

Hartige bosbessensaus

Inzending nummer 5 komt van Wendy van de suiker- en lactosevrije foodblog Blij zonder suiker. Varkensvlees is niet haar favoriet, maar met dit hartig bosbessensausje mag zij het graag eten. Verwacht geen overdreven zoete saus. Cayennepeper geeft deze bosbessensaus pit en sinaasappelsap en balsamicoazijn geven een zuurtje mee.

Tartaarsaus

Deelnemer 6 is MissAiesj van de gelijknamige foodblog. Haar tartaarsaus, gemaakt van een home made mayonaise, is lekker bij ‘vis, vlees, friet, dip voor groenten… Ongeveer alles’. Ze laat zien dat zelf saus op basis van mayonaise maken, from scratch, helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Daar laat je de potjes en tubes graag voor liggen!

Tequila-frambozensaus

Inzending numero 7. Geïnspireerd door al de heerlijke inzendingen voor het Foodblogevent heeft Dorien deze fruitige tequila-frambozensaus bedacht. Ze heeft zelf geen foodblog, maar vond dit sausje de publicatie helemaal waard. Ze gaf een flinke draai aan een recept dat zij vond op een Amerikaanse kooksite. Komijn, framboos en tequila zijn de belangrijkste smaakmakers in dit recept. Voor mij een verrassende en onbekende combinatie.

Reductie van funghi porcini en cognac

De 8e inzending voor het Foodblogevent komt van Nullam Microwaveum. Kabeljauwhaasje met een reductie van funghi porcini en cognac – hoe klinkt dat?! De ‘Vangst van de dag’ in huize Nullam bestond uit een gegrilde vis, geserveerd met lekker veel groenten en getopt met deze smaakbom van een saus.

Mosterdsambal

Inzending 9 brengt ons in Surinaamse sferen. Anouk van Foodiesign maakt van de nood een deugd. De madame Jeanettes die zij over had, verwerkte zij in de piccalilly. Het resultaat? Een mosterdsambal [link is helaas verwijderd, RED] die zij graag serveert bij het feestelijke Surinaamse gerecht pom. Er in en/of ernaast geeft net die extra pit waar Anouk zo van houdt. Een lik saus op een broodje pom zal ook heerlijk smaken…

Mokkasaus

De 10e inzending voor het Foodblogevent, mokkasaus, is van Judith van Judith’s cakes. Judith en haar tafelgenoten zijn echte mokkaliefhebbers, dus deze saus zet zij graag op tafel. Voor het Foodblogevent serveert ze de saus met panna cotta, maar het gaat ook prima samen met een lekker bolletje ijs. Warm is deze mokkasaus vloeibaar, maar in de koelkast stijft hij een beetje op.

Dillesaus

Raapsteeltjes met zalm en dillesaus is inzending 11, gemaakt door Marleen van Eten uit de volkstuin. Zij laat zien dat kracht in eenvoud kan zitten. Met slechts 3 ingrediënten mixt Marleen haar dillesaus. Kijk snel hoe je in een handomdraai een lekker fris en gezond gerecht op tafel zet. Lees ook even wat Marleen schrijft over raapstelen. Wellicht word je net als ik direct enthousiast. Ik wil gaan zaaien…

Gele paprikasaus

‘Smaakt een gele paprikasaus anders dan een rode paprikasaus? Of een groene?’ Vroeg Paul van Geur van Maillard zich af toen hij zich over inzending 12 boog. Paul en zijn vrouw namen de proef op de som. Zo mooi beschreven, ik zie hen gewoon zitten.
Uiteindelijk viel de keuze op de gele paprikasaus. Want waar de rode een zoet zoentje is, is de gele…

Mayonaise, guacamole, chilisaus en knoflooksaus

Inzending 13! Lisette van Kiwi&zo maakte maar liefst 4 sausjes. Als je op de knoflooksaus klikt, zie je onderaan de 3 andere sausjes staan. Lisette gaat voor gezond en goedkoop. Want sausjes hebben een calorierijke naam, en ze wil laten zien dat het ook met minder kan. Op Kiwi&zo staan de sausjes: mayonaise, guacamole, suikervrije chilisaus en suikervrije knoflooksaus. Lekker!

Port-roomsaus met zongedroogde tomaten

Inzending 14 komt van Rene van Het eten is klaar. Naast de verrukkelijk klinkende port-roomsaus met zongedroogde tomaten is zijn inzending tevens een ode aan slow cooking. Dat is een techniek waarbij je vlees langzaam gaart, op een lage temperatuur. Dit wordt doorgaans in de oven gedaan. Zijn saus serveert Rene over een slow cooked kalfsfricandeau. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Hij raadt de saus ook aan bij kipfilet, varkenshaas en lamscarré.

Rode Thaise kipcurry

De 15e inzending komt uit Frankrijk, van Joyce en Tom van de blog About food & more. Een Frans sausje ligt voor deze creatieve koks veel te veel voor de hand; zij maakten een heerlijke Rode Thaise kipcurry (die ook met vis gegeten kan worden). Ze laten graag zien hoe gemakkelijk het is om zelf currypasta te maken. Kant-en-klaar of bamboes gebruiken is helemaal niet nodig!

Paprika-sinaasappelsaus

Inzending 16 voor het Foodblogevent komt van Shannon van de blog Mijn gerecht. Het is een paprika-sinaasappelsaus die zij serveert bij beenham en rijst. Puntpaprika’s, Spaanse pepers, knoflook en sinaasappelsap spelen de hoofdrol in deze zoet-kruidige saus.

Karamelsaus

Inspiratie voor deze karamelsaus, inzending 17, deed Aranka van Aranka’s kookblog op tijdens een weekendje Parijs. En oh la la, wat een lekkere zoete saus is dit geworden.Maak er genoeg van, want je vindt vast allerlei mogelijkheden om ‘m te gebruiken! En hij blijft wel eventjes goed.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Winnaar Foodblogevent Saus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>