Zelf amandelmelk / hazelnootmelk / notenmelk maken

Voordat ik het had geprobeerd was ik een beetje terughoudend. Wat is de toegevoegde waarde van notenmelk voor een alleseter? Hazelnootmelk of amandelmelk ken ik namelijk als een veganistisch alternatief voor gewone melk. Moest ik het daar maar niet bij houden?

Ruim een week later denk ik daar heel anders over. Eerst kwam ik enkel voor kaas bij de kaasboer, maar nu neem ik graag een zakje noten mee. In die tijd heb ik al geëxperimenteerd met amandelmelk en hazelnootmelk. Ik heb een deel van het water vervangen door koemelk. Vanille erdoor gemixt. En honing. Dat laatste hoeft voor mij overigens niet per se. Hoe groter de rol voor de noot, hoe beter.

Ik maak de notenmelk puur omdat ik het gebruik bij muesli of overnight oats. Als ik mijn schaaltje ontbijt maak, kies ik op dat moment wel of en hoe ik het zoeter maak. Dat houdt alle opties open.
Je kunt notenmelk gebruiken als vervanger voor koemelk. Dat wordt vooral in de zoete keuken gedaan (pannenkoeken of flensjes en smoothies).

Als ik klaar ben met het ‘karwei’ heb ik direct een goede kop koffie verdiend. Het schuim bovenop de melk in de blender smaakt namelijk super op een kop sterke espresso.

Je kunt een deel van het water vervangen door melk. Of er een zoetje aan toevoegen, zoals enkele dadels, honing, ahornsiroop of agavesiroop. Vanille is ook lekker voor de afwisseling.

In veel recepten voor notenmelk worden de noten eerst een nacht tot 24 uur geweekt in water. Het zou bepaalde ongewenste stoffen uit de noot halen. Omdat ik noten gewoon helemaal eet en ik stond te popelen om notenmelk te maken, heb ik dit niet gedaan. Tot nu toe ook niet de behoefte gehad het te proberen. Misschien komt het nog, bij wijze van experiment.

Dit heb je nodig

(circa 750 milliliter)

  • 150 gram blanke hazelnoten (of amandelen / andere noten naar keuze)
  • 750 milliliter water

Extra

  • Blender
  • Zeef
  • Doek, hydrofieldoek, panty (optioneel)

Zo maak je het

  1. Doe de noten en het water in de blender. Blend.
  2. Zeef de notenmelk door de zeef, eventueel met doek/panty.

Gooi de overgebleven pulp niet weg. Smaakt prima door muesli of overnight oats.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

7 thoughts on “Zelf amandelmelk / hazelnootmelk / notenmelk maken”

  1. Hele logische reactie, Caroline. Als je koemelk verdraagt en wilt drinken, is dat een nog gemakkelijkere optie :) Klein voordeel is er wel bij de notenmelk; je proeft noot bij elke hap. Dat wat betreft muesli en overnight oats.

    Bij melkschuim voor koffie gaat dat niet ;) En dat is echt super lekker!

    Waar ik zelf nu ook erg benieuwd naar ben, is pannenkoekjes met notenmelk. Nog geen tijd gehad om dit te proberen.

    En daarbij wil ik experimenteren met sausjes. Eens kijken wat notenmelk ipv melk/room doet :)

  2. @Marie-José. Dat lijkt me niet alleen mogelijk, maar ook erg lekker! Ik heb even op een goede site gezocht en ben dit recept tegengekomen. Wellicht kun je het gebruiken ter inspiratie + voor de verhoudingen en hoeveelheden.
    Misschien is het goed om ook agavesiroop, banaan, vijgen of dadels toe te voegen (als dat in het dieet past, ik ben daar geen expert in). Succes ermee en ik hoor graag of het is gelukt!
    http://www.fabulousfoodfan.nl/vegan-amandel-vijgenijs/

  3. Ziet er goed uit!

    Ik ga het als koffie melk gebruiken (hazelnoot versie) en doe er ook een beetje vanille poeder bij en kijken hoe mijn koffie dan smaakt persoonlijk lijkt het me lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>