Zelf kvas maken * Recept appelkvas

Typisch Russisch: kvas. Recept zelf kvas maken. Appelkvas.

Typisch Russisch: kvas.

Intrigerende verschijning in Rusland: gele tankwagentjes waaruit een verfrissend drankje getapt wordt. Miljoenen liters gaan er doorheen tijdens een zomer in Moskou. Ik kan er niks aan doen, maar ik heb een minder smakelijke associatie met die tonnen. Oordeel zelf.

Maar de populaire inhoud bleef me boeien. Aangezien ik daar mijn kans drie jaar geleden niet heb genomen en het hier niet te krijgen is, zit er maar één ding op: zelf maken.

Licht alcoholisch

Kvas maak je van brood, appels, citroenen, bessen of één van de andere vijftig ingrediënten die zich ervoor lenen. Je stopt je hoofdingrediënt, water, suiker en gist in een pot en krijgt er een licht alcoholisch drankje voor terug.
Nou ja, licht… Ik nam de proef letterlijk op de som door mijn zelfgemaakte traditionele broodkvas en appelkvas te laten testen in de Russische les. We werden wat jolig en de Russische tongval verbeterde aanzienlijk. Dat lukt anders enkel met wodka. Het alcoholpercentage komt niet in de buurt bij die van de bekende volksdrank, maar de omschrijving ‘licht alcoholisch’, die ik in de literatuur steeds tegenkom, daar heb ik zo mijn twijfels bij.

Het oordeel

Zelf kvas maken: appelkvas

Zelf kvas maken: appelkvas

De appelkvas beviel duidelijk beter dan de broodkvas. Volgens mijn lerares, een geboren Moscoviet, mocht ik vooral aan die laatste meer suiker toevoegen. Ook was mijn brooddrankje (hè, wat klinkt dat naar) minder donker van kleur dan zij gewend is.
Ook al heeft zij nooit zelf kvas gemaakt, haar opmerkingen zorgden ervoor dat ik het recept nog niet goed genoeg vind om te delen. Daarbij vond ik het zelf niet zo lekker. Broodkvas heeft wat weg van bier, en ik ben absoluut geen liefhebber van die smaak.
De appelkvas is wel blogwaardig. Wie een zoetekauw is, doet er verstandig aan meer suiker toe te voegen.

Kvas werd op het Russische platteland vaak met emmers tegelijk gebrouwd. Zo gek gaan we het niet maken. Eerst maar eens een bescheiden fles of twee proberen.

Dit heb je nodig

 • 500 gram appels
 • 2 liter water
 • 100 gram honing
 • 50 gram suiker
 • 25 gram rozijnen
 • 10 gram gist

Extra

 • Zeef
 • Doek (kaasdoek, hydrofieldoek, theedoek)
 • 1 of 2 flessen (bijvoorbeeld lege water- of frisdrankflessen)

Zo maak je appelkvas

 1. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in plakjes.
 2. Doe de appels samen met het water, de honing en suiker in een pan en laat dit enkele minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Voeg dan de gist toe. Dek het af en laat ongeveer een dag staan. Het gaat dan gisten.
 4. Zeef de appelkvas. Doe de kvas in een fles of flessen en voeg de rozijnen toe. Sluit de fles(sen) goed af. Na een dag of 3 is de appelkvas klaar. Zet de fles(sen) in de koelkast.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Zelf kvas maken * Recept appelkvas”

 1. Als je interesse hebt in het echte recept voor brooddrank, dan kan ik je daar aan helpen, ik heb het
  jarenlang gemaakt en verkocht onder de naam serupan.
  m.vr.gr Leo Martens

  1. Hallo Leo, leuk dat je dat aanbiedt. Ik ben er wel nieuwsgierig naar, dus als je het wilt mailen, graag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>