Zelf limoncello maken

Zelf limoncello maken. Recept limoncello.

Zelf limoncello maken

Stel je eens voor. Het is half acht ‘s avonds en de thermometer blijft hangen op een schappelijke 18 graden. Jullie hebben genoten van een eenvoudige Italiaanse pasta in de buitenlucht. Misschien heb je gek gedaan en er nog een heerlijke dolce achteraan gegeten. Ook de koffie is al op, maar lust om aan de slag te gaan is ver te zoeken. Het zit zo lekker.

Wat is er dan beter dan naar de vriezer te lopen, een fles home made limoncello mee naar buiten te nemen en nog lekker even na te genieten?

Voor deze luxe moet je wel eerst wat doen. Veel moeite kost het niet, maar het heeft tijd nodig. Een weekje of 3 à 4. Alles wat je verder nodig hebt is wodka, citroenen, water en suiker. De wodka is een noodgreep, want traditioneel gebruiken de Zuid-Italianen pure alcohol, wat in Nederland niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Maar dat mag de pret niet drukken.

Dit heb je nodig

 • 0,75 liter wodka
 • 5-6 citroenen (onbespoten / biologisch)
 • 250 gram suiker of witte basterdsuiker
 • 0,5 liter water

Zo maak je het

 1. Boen de citroenen schoon onder de kraan. Laat ze drogen aan de lucht of gebruik er een schone theedoek voor.
 2. Schil de citroen met een dunschiller. Neem daarbij alleen het gele deel van de schil mee. Het witte geeft een bittere smaak. Doe de citroenschillen in een goed afsluitbare (weck)pot en schenk er de wodka op. Sluit de pot. Laat 2 tot 3 weken staan op een koele, donkere plek.
 3. Kook het water en los de suiker erin op. Laat dit afkoelen. Giet het vervolgens bij de wodka met citroenschillen. Zeef het goedje.
 4. Doe de limoncello over in flessen. Bewaar dit 1 tot 2 weken buiten de vriezer/koelkast. Na die tijd bewaar je het (ijs)koud.

Tip

Bewaar de lege wodkafles om een deel van de limoncello in te doen. Zo hoef je slechts één andere fles te hebben voor de overige limoncello.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

7 thoughts on “Zelf limoncello maken”

 1. Leuk recept, deze verhoudingen maken de Limoncello niet te zoet. Tip: als je het goedje hebt gezeefd de schilletjes niet weggooien maar gebruiken in desserts of gebak.

 2. Ik heb jouw recept gevonden, en ik heb de citroenen vervangen voor Marshmallows en een ander weckpotje met verse vlierbessen om een extra twist te geven aan de wodka.. Ik ben benieuwd!

  1. Ik ook. Creatief, die marshmallows! Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat, laat aub weten of/hoe het is gelukt.
   Als het zoete van de marshmallows goed in de wodka trekt, kun je misschien ook minder suiker gebruiken.

  1. Als je pure alcohol gebruikt, kun je beter meer suiker toevoegen. Zeg zo’n 450-500 gram in totaal, als je de rest van mijn recept volgt.

   Maar in principe is het ‘naar smaak suiker en citroen’ toevoegen. Het is de eerste keer alleen moeilijk om te weten wat je smaak is ;)
   Mijn smaak is zoet, maar niet te.

 3. Met 97% alcohol heb ik echt lekkere mooi gele limoncello gemaakt. Daarvoor heb je uiteraard alcohol nodig. In Nederland te koop voor 43 euro per liter gemiddeld en dat haalt het plezier al gauw weg Maar je kun het ook kopen bij supermarkten van Colruyt in België.€12,- gemiddeld per liter. De mijne kwam uit Bulgarije. 5 euro 1 liter bij de apotheek. Ook in Luxemburg word drink alcohol verkocht. Bij supermarkten en zelfs bij benzinepompen. Prijs tussen 8 en 14 euro per liter.
  Nodig:
  12 citroenen, liefst biologische.
  paar takjes munt
  1 liter 97% alcohol
  1.2 liter water
  600 gram kristalsuiker of witte basterdsuiker

  Citroenen dun schillen. Het wit zoveel mogelijk weghalen.
  Doe de schillen in een weckpot, blaadjes van 3 takjes munt erbij en de alcohol erop schenken, pot goed afsluiten. Even schudden en wegzetten op een donkere plek. Als het kan elke dag even schudden. Na 3 weken 1.2 liter water koken met 600 gram suiker erin. Laten afkoelen. Schillen uit de alcohol scheppen en de nu gele alcohol zeven door een stuk kaasdoek (theedoek gaat ook prima) Je hebt nu 1 liter citroenalcohol 97%. Dit mengen met het suikerwater en in flessen schenken. Minimaal twee weken (ik doe 4 weken) laten staan, af en toe schudden. De fles die je wilt drinken in de vriezer en na een uurtje is de limoncello klaar om te drinken. De fles gewoon in de koelkast kan ook, de lekkere limoncello smaak is dan wat sterker.
  Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>