Vanillepudding

Zelf vanillepudding maken

Zelf vanillepudding maken

Zelf pudding maken, wie doet dat nog? Niemand die het me ooit voorschotelt. Behalve collega foodblogger Es. Digitaal, helaas, maar met zo’n lekkere chocoladepudding is het direct vergeven.

Deze vanillepudding is zowel warm als koud lekker, maar voor het echte comfort foodgevoel eet je hem natuurlijk warm. Als je hem koud eet, leg je plastic folie op de pudding om velvorming te voorkomen. Maar ook dat is smaakgebonden; ik at deze pudding vandaag met mijn schoonmoeder, die zich nog goed herinnerde hoe zij er met haar broers en zussen om ruziede.

Je kunt ook wat koekjes boven een schaaltje breken of verkruimelen en de vanillepudding erop scheppen. Een zelfgemaakt aardbeiensausje past daar prima bij. Ander rood fruit of een combinatie met chocolade kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 5 dl melk
 • 1 dl slagroom
 • 5 eierdooiers (dit doe je met eiwit)
 • 2 vanillepeulen
 • 75 gram suiker
 • 2 flinke eetlepels maïzena

Vanillepudding maken

 1. Verhit melk en slagroom in een pannetje met dikke bodem.
 2. Snij de vanillepeulen doormidden en schraap het binnenste (het merg) eruit. Voeg zowel peulen als merg toe aan de melk.
 3. Klop de eierdooiers los met het suiker en de maïzena.
 4. Als de melk kookt, vis je de peulen eruit. Voeg een flinke scheut hete melk toe aan de eierdooiers en roer door elkaar. Giet het mengsel in de pan. Zet het vuur zo laag mogelijk. Laat de vanillepudding nog een halve minuut op het vuur staan. Blijf goed roeren.
 5. Giet de pudding over in een grote kom of enkele kleintjes. De vanillepudding is zowel warm als koud erg lekker.

Koude vanillepudding

Leg wat plastic folie op de pudding om velvorming te voorkomen. Liefst direct op de pudding en niet erboven. Laat afkoelen in de koelkast.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

8 thoughts on “Vanillepudding”

 1. Jij weet ook wat lekker is :)
  Het lijkt erg op mijn bakkersroom. Alleen gebruik ik geen maizena maar gewoon bloem voor de binding. Het is voor mij ook de basis voor bijv, creme brulee (niet op mijn site trouwens)
  Jou versie of mijn versie, daar kan geen pak of fles vla/pudding tegen op haha

  1. Helemaal mee eens!

   Volgens mij is bloem gebruiken ook ‘traditioneler’, hoor, maar ik vind mijn recept lekker en gemakkelijk. Ik zal ook de bloem er weer eens bij pakken. Als je iets eenmaal op een bepaalde manier maakt, blijf je daar al snel bij.

   En bedankt voor je compliment!

   Had je meegekregen dat iemand jouw chili met vlees al heeft opgeslagen? Ook een groot compliment, zo binnen een paar minuten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>