Fluweelzachte preicrèmesoep

Fluweelzachte preicrèmesoep

Fluweelzachte preicrèmesoep

Prei is niet de meest sexy groente. Veel mensen kennen ‘m als een te groot, hard stuk groen dat tussen de voorgesneden groentemix zit. Op zichzelf wordt prei niet vaak geserveerd.

Dat is jammer, want het kost niet eens zo veel moeite om prei als een lekker groentegerecht op tafel te zetten. Op een manier die de prei waardig is. Veel is er niet voor nodig; wat spek, room of kaas, daar leeft prei helemaal van op. Onthoud dat als je deze soep serveert. Wat uitgebakken en verkruimeld spek of een koekje van Parmezaanse kaas past er prima bij.

Dat knapperige van de spek of kaaskoek combineert uitstekend met de zachte crèmesoep. Als je deze boterzachte soep met romige preismaak proeft, geloof je bijna niet dat het dezelfde groente is als dat grove stuk uit de groentemix.

Vanaf moment één ben je bezig de prei zo soft als mogelijk op tafel te zetten. Je verwijdert het stugge groen, kookt hem, smoort hem en laat hem sudderen om hem vervolgens te pureren en nog door een zeef te werken. Ondertussen laat je er nog wat crème en room op los.
En net als je denkt dat het niet zachter kan, tover je de eidooier te voorschijn. De finishing touch. De soep wordt zacht als fluweel, een heerlijk mondgevoel.

Dit heb je nodig

(4 personen)

 • 500 gram prei*, in ringen
 • 8 deciliter melk
 • 2 deciliter room (ongeklopte slagroom)
 • 1 deciliter bouillon
 • 70 gram boter: 40 voor de prei, 30 voor de bechamelsaus
 • 40 gram bloem
 • 1 eierdooier (optioneel maar aanrader)
 • zout, naar smaak

*in principe gebruik je alleen het witte deel voor een crèmesoep, maar zelf ga ik een klein stukje het groen in. Ik wil groen zien op mijn bord, al is het maar een beetje.

Preicrèmesoep maken

 1. Kook de preiringen 5 minuten in water met zout. Giet af.
 2. Verhit 40 gram boter in een soeppan. Smoor de prei 10 minuten op zeer zacht vuur. De prei mag in geen geval bruin kleuren.
 3. Ondertussen begin je aan de bechamelsaus. Verhit 30 gram boter in een (steel)pan, liefst met dikke bodem. Voeg bloem toe en meng. Laat een minuut zachtjes bakken. Voeg een klein beetje melk toe en roer totdat de melk is opgenomen. Voeg iets meer melk toe en roer weer totdat de melk is opgenomen. Voeg de overige melk toe in een straal terwijl je blijft roeren.
 4. Voeg de bechamelsaus toe aan de smorende prei. Laat het geheel ongeveer een kwartier verder pruttelen op laag vuur.
 5. Pureer de prei. Werk de soep door een zeef.
 6. Zet de preicrèmesoep weer op het vuur. Voeg bouillon toe en warm even goed door. Voeg slagroom toe en eventueel wat zout.
 7. Haal de pan van het vuur en laat deze ongeveer 5 minuten staan zonder deksel (afkoelen tot 70 graden, als je een thermometer hebt). Roer de eidooier los in een kommetje. Schep er een soeplepel soep bij en roer. Doe de inhoud van het kommetje over in de pan en roer goed door. Warm de soep nog even door, maar laat hem niet koken.
 8. Schep de soep op borden en serveer.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Fluweelzachte preicrèmesoep”

  1. Het eigeel gaat in de soep om deze wat te binden. Het lijkt erop alsof de soep te warm was toen de dooier werd toegevoegd.

   Een eidooier bindt de soep bij 70 graden. Een hogere temperatuur geeft kans op schiften.

   Bedankt voor de reactie! Ik voeg een zin hierover toe in het recept. Ik hoop dat het de volgende keer wel lukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>