Ottolenghi’s herfstsalade met bloemkool

Deze bloemkoolsalade met druiven en kaas was het eerste recept dat we aten uit Plenty more, het meest recente kookboek van chef/groentekunstenaar Yotam Ottolenghi. Een pareltje. In mijn recensie van Plenty more kun je lezen hoe ik van de kook raakte door deze voor mij nieuwe manier van bloemkool eten.

Ottolenghi's herfstsalade met bloemkool uit Plenty more

Ottolenghi’s herfstsalade met bloemkool

Eén van de grappige dingen aan een foodblog bijhouden (grappig voor mezelf) is de teksten bij de recepten teruglezen. Als ik nu lees hoe bibberend ik aan de slag ging met de blueberry cheesecake die ik nu nog even snel voor het slapengaan maak. Hilarisch. Dat-ie overgeheveld moest worden van bakvorm naar taartplateau heeft me blijkbaar enkele maanden van m’n leven gekost.
En toen ik zojuist eens goed ging zitten voor deze inleiding, bedacht ik me dat ik al eerder lovend was geweest over Ottolenghi’s gegoochel met bloemkool. Even teruglezen, en jawel hoor: de rokerige frittata uit Plenty was ook al een eye opener voor me geweest. Bloemkool heb ik jarenlang links laten liggen omdat ik er weinig aan vond, zo met een kaassausje. Maar bloemkool en rookkaas in een frittata, bleek een heel ander verhaal. Wat is dat toch met bloemkool, Ottolenghi en missFromage? Ach, zo lang ik zo lekker kan eten, hoor je mij niet klagen.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes (900 gram)
  • 90 milliliter raapzaadolie
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 1 theelepel (dijon)mosterd
  • 0,5 theelepel vloeibare honing
  • 30 gram rozijnen [wij 50 gram]
  • 40 gram hazelnoten, geroosterd en grofgehakt [wij 55 gram]
  • 100 gram blauwe druiven zonder pitjes, gehalveerd
  • 80 gram romige, rijpe cheddar (of Goudse) kaas, grof verkruimeld
  • 20 gram peterselie, grofgesneden
  • zout en zwarte peper

Ottolenghi’s herfstsalade maken

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Doe de bloemkoolroosjes, de helft van de raapzaadolie, zout en peper in een kom. Roer zodat alles goed gemengd wordt. Spreid de inhoud van de kom uit op een bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven voor 20 tot 25 minuten. Halverwege de tijd hussel je de bloemkoolroosjes een keer om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de bloemkool afkoelen.
  3. Maak de dressing met de overgebleven olie, azijn, mosterd, honing en zout. Roer de rozijnen erdoor en laat minstens 10 minuten staan.
  4. Vlak voor het opdienen meng je de bloemkoolroosjes met de druiven, hazelnoten, kaas, peterselie en dressing. Verdeel de herfstsalade over vier borden of kommetjes.

Bron: Bloemkoolsalade met druiven en kaas uit Plenty more van Yotam Ottolenghi.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Ottolenghi’s herfstsalade met bloemkool”

  1. Hoi, vandaag dit gerecht gemaakt. Je had mijn man moeten horen: oooo, wat is dít lekker, eten we dit morgen weer. Nee dus, maar het komt vaker bij ons op tafel zeker omdat we eigenlijk nooit om bloemkool gaven én nu wel! Dank weer voor het delen van dit gerecht. ( wij hebben trouwens met z’n 2en alles op ) . Groetjes Marja

    1. Ha ha, volgens mij zeiden wij dat (‘morgen weer’) ook tegen elkaar toen we deze salade aten :)
      Echt goed, he, om bloemkool zo weer helemaal opnieuw te ontdekken?!

  2. Dit is echt een heerlijk en verassende gerecht. Normaal geen fan van bloemkool, maar op deze manier is het heerlijk. Wij aten hem met 2 personen als lunch.

    1. Ja, he?! Ongelooflijk hoe anders bloemkool kan smaken met een andere bereidingstechniek. Leuk dat je het hebt geprobeerd ook al ben (was?) je geen fan van bloemkool!

  3. Onze kinderen vinden bloemkool niet heel lekker, behalve als ik ze geroosterde bloemkool serveer (liefst met geraspte parmezaanse kaas erover). Dan eten ze het als snoep. Ik ga dit recept met kerst proberen in combinatie met beef Wellington.

    1. Goede smaak zit in de familie. Hier is de Parmezaanse kaas ook favoriet, waarover dat maakt hem bijna niet uit :)

      Maar nog even over de salade; hele goede keuze. Echt kerst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>