Paddenstoelenkoffie

Paddenstoelenkoffie

Paddenstoelenkoffie

Een voorgerecht in stijl. Past prima in een feestelijk, chique menu, zoals het kerstmenu. Ik maakte het voor onze eetclub en de reacties waren lovend. Je proeft echt koffie en champignons, wat het bijzonder maakt.

Enkele tips, mede afgeleid uit het commentaar dat ik kreeg (naast de 8,7 voor deze gang). Zorg ervoor dat de kopjes die je gebruikt niet te groot zijn en houd het laagje room zo dun mogelijk, door het kleinste spuitmondje te gebruiken. Ik laat een deel van de champignons wat grover, door ze fijn te hakken in plaats van te blenden. De helft van de eters vond dat lekker omdat de structuur dan wat spannender is. De andere helft zou graag volledig geblende paddenstoelenkoffie proeven.

Het grootste nadeel dat door alle eters werd genoemd was dat de mini-quiches te snel op waren. Ondanks dat men ze had ‘uitgespaard’. Het knapperige en de smaak van de prei paste zo lekker bij de koffie, dat één quiche meer van harte welkom was geweest. Ik heb echt hele kleine bakvormpjes van 3 centimeter doorsnede. Maar één grotere zou er dus lekker bij kunnen zijn. Of wees creatief en bedenk je eigen variant ‘koekjes’.

Ingrediënten

  • 800 gram champignons, in plakjes
  • 40 gram funghi porcini (gedroogd gewogen), geweld
  • 6 koffiebonen
  • 1 steranijs
  • 1 jeneverbes
  • 1 stengel citroengras
  • 1 kruidnagel
  • 1 bouillonblokje voor een halve liter soep, truffelsmaak of funghi porcini
  • versgemalen peper
  • 150 milliliter slagroom, ongezoet, zelf kloppen

extra:

  • koffie- of theekopjes
  • spuitzak

Paddenstoelenkoffie maken

  1. Rooster de koffiebonen, steranijs, jeneverbes, kruidnagel en citroengras een minuut of 2 in een droge koekenpan.
  2. Voeg de champignons en 500 milliliter water toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de champignons. Roer door. Haal de fungi porcini uit het water en voeg toe aan de pan. Bewaar het weekvocht voor het geval je meer vocht moet toevoegen. Plaats een deksel op de pan.
  3. Na drie kwartier vis je de koffiebonen, jeneverbes, citroengras en steranijs uit de champignons. Voeg dan wat versgemalen peper toe. Proef het vocht. Voeg zout toe indien nodig. Er hoort nu nog een laagje water in de pan te staan. Voeg eventueel wat water toe als dit niet het geval is.
  4. Klop de slagroom stijf. Doe over in een spuitzak.
  5. Na een kwartier haal je 1/3 van de paddenstoelen uit de pan. Deze hak je fijn. De rest van de paddenstoelen doe je samen met het vocht in een blender of keukenmachine. Meng de beide delen door elkaar. Warm even door indien nodig.
  6. Verdeel de paddenstoelenkoffie over de kopjes. Spuit er een dun laagje slagroom op.

Bron
Geïnspireerd op Paddenstoelenkoffie uit de Grote Larousse Gastronomique

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Paddenstoelenkoffie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>