Bagna cauda * Italiaanse winterfondue

Bagna cauda * Italiaase winterfondue

Bagna cauda * Italiaase winterfondue

Wat heb ik een medelijden met mensen die denken dat de Italiaanse keuken ophoudt bij pasta en pizza. Er is nog zoveel meer om uitgebreid van te genieten.
Neem nu deze winterse traktatie. Met slechts enkele ingrediënten maak je in een handomdraai een heerlijke bagna cauda. Deze winterse fondue wordt doorgaans als voorgerecht gegeten, maar het smaakt ook prima als hapje ‘s avonds. Ik heb het (nog) nooit zo gegeten, maar zie het ook gebruikt worden  als dressing over salades en groenten.

Ansjovis speelt de hoofdrol in bagna cauda, met knoflook als sidekick. Verder heeft het enkel olie en boter nodig. Melk of room toevoegen is optioneel, evenals dunne plakjes truffel.

De fondue heeft een zoute smaak, wat perfect combineert met rauwe, gestoomde en gegrilde groenten. Op de foto zie je bleekselderij, bloemkool (rauw en gestoomd), paprika, pastinaak en wortel. Vooral de combinatie met bleekselderij en bloemkool vind ik erg lekker.

Dat bagna cauda uit Piemonte komt, daarover is men het eens. En de hoofdingrediënten voor de dip zijn ook vrij onbetwist. Maar voor een gerecht met slechts vier ingrediënten, zijn er nog relatief veel bereidingswijzen.
De zilveren lepel laat de boter en olie au bain marie verhitten en de vis er vervolgens in smelten. Er zijn talloze recepten die ansjovis niet helemaal laten smelten, maar op de bodem laten liggen bij het serveren. De één laat de vis in de boter smelten en voegt dan olie toe terwijl de ander de volgorde van de vetten omdraait of ze tegelijkertijd in de pan doet.

Deze easy variant met ansjovis uit blik laat de vis smelten in de olie en voegt daarna boter en knoflook toe. Maar ik ben wel nieuwsgierig geworden naar andere bereidingswijzen. Ik ruik een bagna cauda part II.

Dit heb je nodig

(vier personen)

 • 80 gram ansjovis op olijfolie, in hele fijne stukjes
 • 4-8 teentjes knoflook, geperst (naar smaak)
 • 4 eetlepels olie
 • 2 eetlepels roomboter
 • 2 eetlepels melk of room (optioneel)
 • groenten; rauw, gegrild of gestoomd (naar smaak). Richtlijn is 100 gram groenten per persoon.

Extra

 • Fondueset of rechaud/warmhoudplaatje

Ik gebruikte een met kokend water voorverwarmd stenen bakje met dikke wanden. Hierin blijft het lang genoeg warm voor snelle eters en het is veiliger met een peuter aan tafel. Wie lekker rustig wil eten gebruikt een warmhouder.

Zo maak je het

 1. Bereid de groenten voor.
 2. Verhit de olijfolie. Laat de ansjovis er op zacht vuur in oplossen totdat de saus glad is.
 3. Voeg boter en knoflook toe. Vervolgens nog melk/room, als je dat wilt. Warm nog even goed door en zet op tafel.
 4. Dip de groenten in de saus.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Bagna cauda * Italiaanse winterfondue”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>