Beenham Honing-Whisky

“Een beenham naturel, zonder been. Een kilo ongeveer”, bestel ik bij de slager.
“Wat ga je ermee doen?” klinkt de welbekende vraag. Ik antwoord dat ik beenham met een honing-whiskymarinade ga maken. Met honing-whiskysaus. “Klinkt super, maar ik zou er geen beenham voor gebruiken, maar deze Canadese ham.”

Kijk, daarvoor ga ik naar de vakman – of vakvrouw in mijn geval. Een naturel beenham zou een flinke tijd in de marinade moeten liggen en dan nog zou enkel de buitenste rand goed op smaak gebracht zijn.

Beenham Honing-Whisky

Beenham Honing-Whisky

Met die Canadese ham, een lekkere achterham uit eigen keuken, heb ik een ham die al lekker op smaak is. Ik kan de ham eerst garen, dan insmeren met marinade en vervolgens hoeft-ie maar kort in de oven om ‘helemaal afgemaakt’ te worden. Warm en gaar is-ie dan al. Ideaal voor tijdens een etentje, want dan heb je veel meer grip op de oventijd en daarmee het tijdstip waarop het groot stuk vlees op tafel gezet kan worden. En tien minuten langer in het warme badje, doet de beenham ook geen kwaad. “Bruine basterdsuiker geeft het mooiste resultaat en zet de oven gerust op 200″, roept de slagersvrouw me nog na als ik de deur uitloop. Heerlijk vind ik dat.

Hoeveel beenham per persoon?
Nog even over de hoeveelheid vlees. Als zo’n ham/beenham warm is, is het moeilijk hem in dunne plakken te snijden (met de hand gesneden). Je serveert dus al snel een ruime portie. Daar zal niemand over klagen, maar je moet er wel rekening mee houden bij het inkopen. Ik heb heel ruim ingekocht, met een kilo voor vier – met een extra reden. Zo’n beenhammetje is natuurlijk ook heerlijk op brood. En eenmaal afgekoeld, kun je veel beter dunne plakken snijden. Bewaar de plakken in de koelkast tot gebruik of vries ze in.

Kookspeeltje
Voor deze beenham heb ik een nieuw kookspeeltje aangeschaft; een digitale oventhermometer die ik buiten de oven kan aflezen. Dat voorkomt dat de oven steeds wat afkoelt als je hem opent om te kijken hoe ver je vlees is. Super handig ding. Als je ook wel eens ‘groot vlees’ maakt in de oven, is het een aanrader.

Sorry voor de foto. We aten deze beenham met Kerst, maar natuurlijk leent het zich perfect om met Pasen op tafel te zetten. Doen wij ook weer (onze slager stopt helaas in juni, dus die ham willen we zeker nog een keer eten.) Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om deze beenham te bloggen, maar omdat-ie zo lekker was gelukt ‘moest’ het toch even.

Ingrediënten

(4-6 personen)

  • 1 kilo Canadese ham (of beenham), vacuüm verpakt
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels whisky
  • 2 eetlepels honing

Beenham Honing-Whisky maken

  1. Leg de vacuüm verpakte beenham in een grote kookpan en giet er zo veel water op dat de beenham onder staat. Breng het water rustig aan de kook. Zodra de eerste belletjes ontstaan, draai je het vuur laag. Laat de beenham door en door warm worden. Dat duurt ongeveer een half uur.
  2. Ongeveer 10 minuten voordat je de beenham uit het water haalt, verwarm je de oven voor op 200 graden.
  3. Meng de basterdsuiker, whisky en honing. Voeg zout en peper naar smaak toe. Haal de beenham uit het plastic, leg hem op een ingevet bakblik (of ovenschaal). Wrijf de beenham in met de marinade. Gebruik daarbij je vingers waar nodig.
  4. Steek de vleesthermometer in de beenham. Zodra de kerntemperatuur van 65 graden is bereikt, is de beenham klaar. Geen vleesthermometer? Ga dan uit van een oventijd van 10 tot 15 minuten of totdat de buitenkant er mooi uitziet (het vlees is immers al gaar en warm).
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>