Wie in Hongarije goulash bestelt, krijgt een bord dampende soep. Goulash zoals de meesten van ons het kennen is helemaal geen Hongaarse goulash. In Hongarije kennen ze alleen stoofpotten die erop lijken. Het recept voor de stoofpot goulash in deze blogpost is dus oer-Hollands.
Pörkölt
In Hongaarse ‘goulash’, pörkölt, hoort geen paprika (wel paprikapoeder), tomaat, wijn of laurier. Het wordt tegenwoordig wel gedaan. Want ook de Hongaren zijn niet allemaal even ouderwets en precies. Geen wonder, want volgens mij maakt dat de stoofpot alleen maar lekkerder. Die traditioneel Hongaarse stoofpot komt neer op vet vlees met flink veel gebakken ui, flink veel paprikapoeder en karwei of komijn. Niet verkeerd, maar voor verbetering vatbaar.
Paprikás
De andere Hongaarse stoof die wat van de Nederlandse goulash weg heeft (of is het nu andersom?) is paprikás: gestoofd vlees met paprika en dikke zure room. En ja, ook die zure room ken ik wel als toevoeging in de goulash soep. Het lijkt er dus op dat een pan paprikás gemengd met een pan pörkölt en wat water twee pannen Hollandse goulash geeft. Min of meer.
In principe ben ik wel nieuwsgierig geworden naar pörkölt en paprikás, maar ik had nu eenmaal uitgebreid boodschappen gedaan en zin in mijn versie van de goulash. Even twijfelde ik nog om voor pörkölt te gaan, maar dat bewaar ik gewoon voor een volgende keer.
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 2 uien, in partjes
- 100 gram spekblokjes, gerookt
- 1 – 1,5 eetlepel paprikapoeder (mild)
- 2 theelepels komijn, gemalen
- 700 gram riblappen (of ander stoofvlees), in stukken
- 2 wijnglazen rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes, inclusief vocht (400 gram)
- 2 blaadjes laurier, gekneusd
- 1 rode (punt)paprika, in blokjes
Goulash maken
Verhit de boter in een braadpan. Bak de ui en de spekblokjes op matig vuur totdat de ui glazig ziet. Voeg paprikapoeder en komijn toe en roer een keer door. Voeg de stukjes riblap toe en bak totdat het vlees aan alle kanten aangebakken is. Het hoeft niet flink bruin te zijn; als je geen rauw vlees meer ziet, is het goed. Voeg wijn, tomatenblokjes en laurier toe. Zet de deksel op de pan en laat 3 uur pruttelen op zo laag mogelijk vuur. Gebruik eventueel een vlamverdeler.
Na ongeveer 3 uur is het vlees zacht en valt uit elkaar. Dan voeg je de blokjes paprika toe. De deksel kan nu van de pan blijven. Voeg eventueel wat water of bouillon toe als de goulash te droog dreigt te worden. De goulash is klaar als de paprika gestoofd is. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
Op tafel met
Lekker met rijst of gekookte aardappels. Een augurk of pittige augurk smaakt er ook goed bij.
Kijk ook eens hiernaar:





Klopt! Ik heb een tijdje in Hongarije gewoond en daar is het eigenlijk een restjesmaaltijd. Wi maken er echt een recept van, wat ik echt veel lekkerder vind. Dus ook jouw goed gevulde goulash.
Thanks, Daphne, leuk om te horen! Een beetje een late reactie, sorry!
Geachte missFromage, een lekker recept met een smaakvolle combinatie van kruiden en tomatenblokjes, het einige wat ik op temerken is dat het veel vocht bevat zodat het vlees meer kookt dan stooft. Ik heb het opgelost door halverwege wat vocht af te nemen en als laatste de goulash met wat maizena te binden.
Goeie groet
Rens
Hallo Rens,
Hartelijk bedankt dat je me je ervaring met dit recept doorgeeft! Goede oplossing ook.
Mijn resultaat is altijd prima. Maar de volgende keer dat ik deze goulash maak, zal ik eens nagaan wat minder vocht (minder wijn) gebruiken doet. Ik hoop ook dat als er meer mensen tegen hetzelfde aanlopen dat ze dat ook even melden.
En bedankt voor het compliment m.b.t. de smaak!